Sunny in Philadelphia: Harper tekent bij Phillies

Door

De kogel is eindelijk door de kerk. Nadat eerder al Manny Machado voor een record free-agent deal had getekend bij de San Diego Padres is nu ook de andere top free-agent van de markt af. Outfielder Bryce Harper (26) tekent naar verluidt spoedig een 13-jarig contract met een totale waarde van $330M bij de Philadelphia Phillies. Dit betekent in één klap dat Harper de speler is met het grootste contract ooit. Dat record stond hiervoor op naam van Giancarlo Stanton, die in 2014 een contract ter waarde van $325M voor 13 jaar tekende bij de Miami Marlins. Stanton slaat zijn homeruns overigens tegenwoordig voor de New York Yankees.

GERUCHTEN

De geruchten tussen de Phillies en Harper speelden al een stuk langer. De line-up van de Phillies bestaat voornamelijk uit rechtshandige slagmensen, dus een linkshandige power hitter leek een match made in heaven. Zelfs eigenaar van de club, John Middleton, was aan boord; hij gaf eerder het off-season aan dat hij bereid was “a little stupid” te zijn als het op de kosten aankwam.

Toch leek het er in de laatste dagen niet op dat de Phillies de favoriet waren. Nadat eerder de Chicago White Sox en zijn ex-ploeg Washington Nationals waren afgehaakt, kwamen er ineens twee nieuwe kapers op de (West)-kust. Zowel de Los Angeles Dodgers als de San Francisco Giants sprongen ineens in de race om zijn handtekening. Alhoewel er ernstige twijfels waren of de Dodgers wel voor een langdurige deal wilden gaan, leken zij toch de frontrunners te zijn. Uiteindelijk bleek het oosten toch aantrekkelijker voor Harper. Dat de thuishaven van de Phillies ook hitter friendly is zal zeker ook meegespeeld hebben, maar uiteindelijk wint het grootste contract het toch.

OPVALLENDE DEAL

Dat Harper een recorddeal zou krijgen, daar was iedereen het over eens. Met een agent als Scott Boras weet je dat hij het onderste uit de kan wil halen. Toch zijn er een paar opvallende details in het contract aanwezig.
Ten eerste is het een 13-jarig contract. De verwachting was dat de buitenvelder een langdurig contract zou gaan tekenen, maar er circuleerde vooral een duur van tien jaar. Daarnaast zitten er verrassend genoeg geen opt-outs in de deal, iets wat tegenwoordig zeer gebruikelijk is. Tel daar ook nog een full no-trade clausule bij op en de optelsom kan gemaakt worden: Bryce Harper wil een Phillie zijn voor de rest van zijn carrière en zal waarschijnlijk nooit buiten de NL East zal spelen.

CONTENDERS

Met deze move geven de Phillies een duidelijk signaal af. Nadat ze eerder al onder andere All-star catcher J.T. Realmuto binnen wisten te hengelen, ziet de line-up er op korte termijn een stuk sterker uit. Of het genoeg zal zijn voor een plek in de play-offs blijft altijd afwachten. De Phillies snakken echter weer naar een postseason, iets wat sinds 2011 niet meer is voorgekomen in The City of Brotherly Love. Of de deal op de lange termijn een blok aan het been van de Phillies is, zal de tijd moeten leren. Op dit moment zal niemand in Philadelphia zich daar zorgen om maken. Ze wilden daar weer een superstar; nu hebben ze hem.

Coverfoto: USA Today

Ook leuk om te lezen