Stanley Cup-finale nadert climax

Door

Na de 5-2 thuiszege van de Boston Bruins op de Vancouver Canucks verhuist het NHL-circus zich weer naar British Columbia voor de allesbeslissende zevende wedstrijd van de Stanley Cup-finale. Net als bij de 2-2 tussenstand reizen de Bruins na hun klinkende overwinning met een goed gevoel af naar Vancouver, maar ook de Canucks zullen over het nodige zelfvertrouwen beschikken, aangezien zij deze series thuis nog ongeslagen zijn.

Toch kregen de Canadezen na game 6 een volgende tegenslag te werken. Left winger Mason Raymond liep vroeg in dat duel een gebroken wervel op waardoor hij dus het beslissende duel zeker moet missen. Hierdoor moet er na Dan Hamhuis dus weer een speler afhaken voor de Canucks in deze series.

Natuurlijk zijn de Canucks niet de enige met personele problemen voor game 7; de Bruins hebben ook te kampen met de afwezigheid van een belangrijke speler, aangezien Nathan Horton niet in actie kan komen vanwege de hersenschudding die hij opliep in game 3.

Naast de afwezigen door blessures of schorsingen kennen de Canucks nog een groot probleem: het scoren van doelpunten. Na zes wedstrijden in deze finale staat de teller pas op acht, maar daar werden dus al wel drie wedstrijden mee gewonnen. Het kan dus zo maar zijn dat de Canadezen straks de Stanley Cup winnen terwijl ze in zeven wedstrijden maar negen keer hebben gescoord.

Het maakt de Canucks dan ook niet uit dat ze lastig tot scoren komen tegen Tim Thomas en dat ze op basis van doelpunten met 19-8 achter staan tegen de Bruins. „Het enige dat telt, is woensdagavond,” aldus Canucks-aanvaller Ryan Kessler. „De rest is verleden tijd.”

Daarbij is het dus een groot voordeel voor de mannen van coach Alain Vigneault dat de wedstrijd in Vancouver gespeeld wordt, weet ook aanvaller Raffi Torres, de maker van de beslissende goal in game 1: „We voelen ons sterk en we zijn blij dat we weer thuis zijn. Het is nog slechts één wedstrijd en daarom is het woensdagavond dus do or die.”

Maar ook de Bruins zien voldoende kansen om te winnen, zeker gezien hun superieure productie en het feit dat zij de Canucks al twee keer heb gedwongen om hun eerste goalie te wisselen. Er moet dan echter wel iets veranderen in hun spel in uitwedstrijden.

„We moeten ons spel in deze uitwedstrijd aanpassen en daar zijn we in besprekingen al mee begonnen,” aldus coach Claude Julien. „We moeten er vanaf het begin staan en het spel maken in game 7. Iedereen binnen het team weet dat we hier in Canada tot nu toe niet goed genoeg hebben gespeeld en wat er moet veranderen. Dat zullen we woensdag laten zien.”

Een van de dingen die moet veranderen, is het passeren van Luongo in eigen huis. Waar de goalie in Boston nogal wat steekjes heeft laten vallen, is zijn prestatie in Vancouver nagenoeg perfect met twee shutouts in drie wedstrijden.

„We hebben hier nog niet vaak gescoord, want Luongo speelt erg goed in dit stadion,” erkent aanvaller David Krejci. „In game 7 moeten we daarom meer schoten op hem afvuren, zijn zicht meer belemmeren en een manier vinden dat we hetzelfde spelletje kunnen spelen als in de thuiswedstrijden.”

Vanavond kunnen we vanaf 20.00 plaatselijke tijd zien welk team zich het best heeft aangepast op de noodzakelijke punten en wie er dus aan het einde van de rit met de Stanley Cup in zijn handen staat.

Foto: nhl.com

Ook leuk om te lezen