Stan Van Gundy aan de slag bij de Detroit Pistons

Door

Orlando Magic v Denver Nuggets

Stan Van Gundy tekent woensdag volgens meerdere bronnen een vijfjarig contract ter waarde van 35 miljoen dollar bij de Detroit Pistons. De voormalig coach van de Miami Heat en de Orlando Magic zal naast de functie van coach ook verantwoordelijk zijn voor de basketbalzaken buiten het veld onder de naam president of basketball operations. Deze functie was de afgelopen veertien jaar in handen van Hall of Famer Joe Dumars.

In zijn acht seizoenen als coach heeft hij louter winnende records behaald, waaronder driemaal een seizoen met 59 overwinningen. In de play-offs bereikte hij met de Heat de finale van de  Eastern Conference en met de Magic schopte hij het in 2009 zelfs tot de NBA Finals, waarin werd verloren van de Los Angeles Lakers.

De Detroit Pistons begonnen het afgelopen seizoen met hoge verwachtingen, nadat de club Brandon Jennings en Josh Smith had vastgelegd. Het werd echter een seizoen om snel te vergeten en de Pistons miste met afstand de play-offs met een zeer teleurstellend 29-53 record. De ploeg miste vooral scherpschutters, waardoor het publiek wekelijks kon genieten van de beroerde schotselectie van Jennings en Smith. Mede daardoor plaatste de ploeg zich voor het vijfde seizoen op een rij niet voor de play-offs.

De Pistons hebben in Andre Drummond echter de meest talentvolle center van de NBA in huis en er is voldoende financiële ruimte om de ploeg een kwaliteitsinjectie te geven. Het is niet ondenkbaar dat Van Gundy een team om Drummond heen wil bouwen, zoals hij dat eerder deed rondom Dwight Howard in Orlando.

De Golden State Warriors zaten naar verluid ook achter Stan Van Gundy aan en op papier hebben de Warriors meer kwaliteit in huis dan de mannen in Motor City. In Detroit krijgt de in Californië geboren coach echter de unieke kans om alle basketbal besluiten te mogen nemen bij een franchise.  Daarmee voegt hij zich bij een klein gezelschap, dat bestaat uit  Doc Rivers bij de Los Angeles Clippers en Gregg Popovich bij de San Antonio Spurs.

Net als zijn broer Jeff , commentator bij TNT, is Stan van Gundy is vermakelijk persoon om erbij te hebben in de NBA. De man geeft geweldige schorre peptalks, schreeuwt veelvuldig richting de scheidsrechters met driftige handgebaren en kan soms rood aanlopen van woede. Ook zijn persconferenties zijn vermakelijker dan de gemiddelde comedy. Wie is er niet nieuwsgierig naar zijn reactie op de driepuntschoten van Smith? Hier alvast een idee:

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen