SportAm’s 2016 MLB Hall of Fame Ballot

Door

MLB Hall of Fame Ballot
Net als vorig jaar presenteert SportAmerika in aanloop naar de echte bekendmaking haar eigen (denkbeeldige) MLB Hall of Fame Ballot. Dit jaar vulden Lionel Stute, Mark Meijering en Seb Visser hun kieslijsten in en daar kwamen best wat opvallende keuzes uitgerold. Morgenavond horen we wie er daadwerkelijk toe zullen treden tot de Hall of Fame in Cooperstown. Vandaag lees je wie wij waardig achten.

De afgelopen dagen hebben we alle spelers die op de officiele ballot staan behandeld (deel 1, deel 2, Ken Griffey Jr. en deel 3) dus als je je nog even snel moet inlezen, vind je daar alle informatie die je nodig hebt over de mogelijke Hall of Famers. Laten we dan maar gelijk naar onze ballots kijken:

Lionel Stute Mark Meijering Seb Visser
Barry Bonds Jeff Bagwell Jeff Bagwell
Nomar Garciaparra Ken Griffey Jr. Barry Bonds
Ken Griffey Jr. Trevor Hoffman Roger Clemens
Mike Lowell Edgar Martinez Ken Griffey Jr.
Edgar Martinez Mike Mussina Edgar Martinez
Fred McGriff Mike Piazza Mike Mussina
Mark McGwire Curt Schilling Mike Piazza
Mike Piazza Gary Sheffield Tim Raines
Sammy Sosa Curt Schilling
Larry Walker

Een aantal zaken valt gelijk op. Er zijn maar drie spelers die op alledrie de ballots voorkomen: Ken Griffey Jr., Edgar Martinez en Mike Piazza. Piazza staat al voor de vierde keer op de kieslijst en steeg vorig jaar tot 69.9% (vlak onder de benodigde grens van de 75%). Wat ons betreft hoort Piazza als een van de beste catchers aller tijden thuis in Cooperstown. Lionel Stute: “Hij heeft er nu lang genoeg op moeten wachten. Ik vind dat hij van alle mannen op de lijst misschien wel de duidelijkste keuze is. Catchers kunnen over het algemeen niet wat hij kon en dan hebben we het natuurlijk vooral over het offensieve aspect van het spel.”

Dat Griffey Jr. van ons alledrie een stem krijgt, is niet zo gek. “Griffey is in mijn ogen misschien wel de beste center fielder in de MLB tijdens zijn loopbaan. Richting het einde gingen blessures hem helaas parten spelen, waardoor Andruw Jones hem zeker verdedigend voorbij stak en hij een aantal records helaas nooit heeft kunnen verbreken.”, aldus Meijering. Visser is het volledig met Meijering eens: “Griffey was in zijn jonge jaren misschien wel zo groot in de MLB als Michael Jordan op dat moment in de NBA. Hij is een echte shoe-in voor de Hall of Fame.”

Als laatste unanieme selectie staat de bijna full-time DH Edgar Martinez op onze lijstjes. Dat is misschien wel verrassend, want de leden van de BBWAA hebben hem tot nu toe nog een beetje links laten liggen. In zijn zesde jaar op de ballot kwam hij niet verder dan 27% van de stemmen. Veel kenners weigeren op hem te stemmen omdat hij geen defensieve waarde had. Dat is zonde, want hij was “De beste DH ever. Period!”, aldus Meijering.

Cinninnati Reds v San Francisco Giants
Net als vorig jaar is Meijering stellig en besluit hij geen spelers met dopingconnecties op zijn ballot te zetten: “Ik zal nooit op spelers stemmen die in verband zijn gebracht met verboden middelen. Vandaar dat ook dit jaar Bonds, Clemens, Sosa en McGwire niet op mijn lijstje staan.” Stute kiest wel voor Bonds (misschien wel de beste slagman ooit), maar niet voor Clemens. Sosa en McGwire staan wel op zijn lijst. Visser laat de laatste twee van zijn ballot, maar kiest wel voor Bonds en Clemens. Waarom? “In mijn ogen moet de Hall of Fame het verhaal van de sport vertellen. In een compleet geschiedenisoverzicht van honkbal kunnen de namen van Clemens en Bonds absoluut niet ontbreken. Waar Bonds bij de vijf beste slagmensen ooit hoort, geldt dat voor Clemens bij de pitchers. Voor Sosa en McGwire geldt dat in een stuk mindere mate. Ik vind Larry Walker en Jeff Bagwell completere spelers met betere allround statistieken. Als ik meer dan tien spelers had mogen selecteren, hadden zij er ook bijgestaan.”

Stute koos dus wel voor Sosa en McGwire en beredeneerde zijn keuze alsvolgt: “Twee spelers, één redenatie: honkbal na de staking van 1994 was het lachertje van de sportwereld. De homerunrace van 1998 tussen deze twee mannen gaf de sport iets van zijn oude glans terug. Dat de verzamelde honkbalschrijvers niet op de heren willen stemmen heeft vooral te maken met het feit dat ze zichzelf willen vrijpleiten omdat ze de ogen sloten voor wat er eigenlijk aan de hand was: het ‘Steroid Era’. Sosa en McGwire zijn een soort omgekeerde Dark Knights, ze waren de helden die de MLB niet verdiende, maar wel heel erg nodig had.”

Mike Mussina, Curt Schilling en Jeff Bagwell krijgen allemaal twee stemmen, terwijl Garciaparra, McGriff, Sheffield en Raines blijven stekken op een stem. Dan staan er nog twee opvallende namen op de ballot. Trevor Hoffman was eventjes de All-Time Leader in saves als closer van de Padres en Brewers. Alleen Meijering gaf hem een stem: “In mijn ogen komt hij een paar jaar te laat in de Hall of Fame, omdat hij nog even twee jaar bij de Brewers ging spelen. Die jaren hebben zijn stats geen goed gedaan, maar hij was na Rivera de beste closer ooit.” Visser plaatst een nuance: “Hij heeft na Rivera de meeste saves ooit, maar de save is een vreemde statistiek. Een one-out save in een 7-4 wedstrijd is natuurlijk heel anders dan een 5-out save in een 2-1 wedstrijd bijvoorbeeld. Als ik verder kijk dan saves, zie ik eigenlijk dat Billy Wagner op deze ballot misschien nog wel een gevaarlijkere reliever was.”

De opvallendste naam verschijnt op de ballot van Lionel Stute. Hij kiest voor Mike Lowell: “Een quizvraag: hoeveel World Series hebben de voorgaande acht spelers op mijn ballot bij elkaar gewonnen? Het antwoord is drie (McGwire twee, McGriff één). Nog een quizvraag: hoeveel won Mike Lowell er in zijn eentje? Het antwoord is drie, met elk van zijn teams (Yankees, Marlins en Red Sox) één. Daarbij aangetekend dat hij in 1998 niet speelde in het postseason. Als je zo vaak in het winnende team zit moet dat toch wel iets met jou te maken hebben, of niet?” Zeker weten! Want in 2007 werd Lowell zelfs World Series MVP:

Tussenstand
Zoals gezegd: morgenavond wordt bekendgemaakt welke spelers echt mogen toetreden tot de Hall of Fame. Dankzij Ryan Thibs, die elk jaar een tussenstand bijhoudt op basis van de gepubliceerde ballots, weten we al dat een aantal spelers het dit jaar in elk geval niet gaan redden. Op het moment van schrijven zijn er 164 ballots gepubliceerd en zien we een duidelijke topfavoriet. Ken Griffey Jr. is tot nu toe op alle ballots voorgekomen en staat dus nog op 100%. Als hij dit vol kan houden (de 164 ballots zijn naar schatting ongeveer 36% van alle ballots die ingestuurd zullen worden) dan is hij de eerste speler ooit die unaniem verkozen wordt. Er is nog een lange weg te gaan, maar hij maakt nog een kans. Tom Seaver kwam met 98.84% nog het dichtste in de buurt, misschien dat Griffey – als hij de 100% niet haalt – in elk geval daar nog de eerste plek overnemen.

Op basis van deze tussenstand is al bekend dat Nomar Garciaparra, Garret Anderson, Jim Edmonds, Jeff Kent, Fred McGriff, Mark McGwire, Gary Sheffield, Lee Smith, Sammy Sosa, Billy Wagner en Larry Walker het niet gaan halen. Naast Hoffman, Griffey, Anderson, Edmonds en Wagner heeft geen van de nieuwkomers nog een stem ontvangen. Voor Mark McGwire betekent dit overigens dat zijn enige hoop op een plek in Cooperstown de Veteran’s Committee is, want met de nieuwe regels vallen spelers na hun tiende jaar van de ballot af. Na Griffey scoren Mike Piazza (86.6%), Jeff Bagwell (79.9%) en Tim Raines (78.0%) op dit moment het beste. Van de nieuwkomers scoort na Griffey Trevor Hoffman het beste met 62.2% en daarmee staat hij ook boven mannen als Curt Schilling, Mike Mussina, Barry Bonds en Roger Clemens. Alle terugkerende spelers hebben overigens ten opzichte van ballots van dezelfde schrijvers van vorig jaar stemmen gewonnen.

Voor het complete (en wellicht inmiddels al geupdate) overzicht van de tussenstand klik je hier. Er is al een aantal ballot binnengekomen met slechts twee stemmen. Op zich nog niet eens verschrikkelijk als je ziet dat die twee namen combinaties zijn van Griffey, Piazza, Hoffman en Bagwell. Marty Noble van MLB.com maakt het echter wel erg bont en selecteert naast Griffey voormalig tweede honkman van onder meer de Dodgers, de Giants en de Astros Jeff Kent. Zijn commentaar hierbij: “De Hall of Fame is voor de excellente spelers, niet voor de uitstekende spelers.” Dat is nogal een uitspraak voor iemand die vervolgens Jeff Kent verkiest boven mannen als Bonds, Clemens, Piazza en Bagwell.

Zal Griffey de eerste unanieme selectie worden? Je volgt het morgen vanaf 21.00u NL tijd via MLB.com. De officiele bekendmaking volgt om 0.00u onze tijd.

Ook leuk om te lezen