Spannende ontknopingen in ACC, C-USA en Big 12

Door

 

Gisteren lazen we al hoe LSU de SEC-titel pakte, Oregon namens de PAC-12 naar de Rose Bowl gaat en dat ze daar Big Ten-kampioen Wisconsin treffen. Er werden echter nog meer wedstrijd van behoorlijk belang gespeeld en die vatten we graag even samen.

Waar de voorspelling echt naast zat was het duel tussen Virginia Tech en Clemson. Ik had Virginia Tech door hun goede run niet alleen een kans gegeven, ik zag ze wel winnen – ondanks het verlies eerder dit jaar tegen de Clemson Tigers. Dat liep anders, want na een 10-10 ruststand stortten de Virginia Tech Hokies helemaal in en scoorden ze geen enkel punt meer, terwijl Clemson nog vrolijk 27 stuks bijschreef. De ACC titel ging daarom met 38-10 naar de ploeg uit South Carolina. Het is daarom des te verbazingwekkender dat we inmiddels weten dat Virginia Tech ten koste van onder meer Boise State naar een BCS Bowl mag, maar daar komen we later nog zeker op terug.

En dan was er nog die andere ongeslagen ploeg. Houston was daarmee niet alleen de sensatie van de Conference-USA, ze waren als ploeg uit een non-automatic bid conference opgeklommen tot in de top 10 van de BCS en dat mocht een verrassing heten. Ze leken al die tijd op weg naar een ongeslagen seizoen, maar op de valreep stak Southern Mississippi ze alsnog een stok tussen de spaken. Southern Miss pakt daarmee geheel onverwacht de overwinning met 49-28 door vooral een ijzersterk derde kwart te spelen.

Misschien wel het belangrijkste duel van dit weekend was het treffen tussen (3) Oklahoma State (foto) en (10) Oklahoma, want als Oklahoma State met ruime cijfers zou winnen zouden ze eventueel nog voorbij kunnen gaan aan (2) Alabama in de BCS rankings en zo een plek veroveren in de National Championship Game. Oklahoma State deed wat van hen verwacht werd en op oppermachtige wijze werd aartsrivaal Oklahoma aan de kant geschoven met 44-10. Dat leek lange tijd genoeg te zijn voor een plek om te strijden voor de nationale titel, maar de BCS zou de BCS niet zijn als er niet een controversiële andere beslissing zou volgen. De BCS NCG zal namelijk toch LSU tegen Alabama zijn en Oklahoma State blijft steken op plek 3.

Hoe de bowls verder precies verdeeld zijn gaan we binnenkort bekijken, hier op Sport Amerika!

Ook leuk om te lezen