Harbaugh vs Harbaugh: Broederstrijd op Thanksgiving

Door

Vrijwel elk Thanksgiving Dinner gaat wel gepaard met minimaal één familieruzie, maar dit jaar staat er wel een heel erg bijzondere op het menu bij de familie Harbaugh. Want waar de meeste families dit soort situaties ten alle koste proberen te mijden, schuiven de Harbaughs na de kalkoen juist gezamenlijk aan de televisie om broers Jim en John elkaar te lijf te zien gaan. Jim moet met zijn 49ers alleen de perfecte Packers voor zich dulden in de NFC, terwijl broer John in een hevige strijd ontwikkeld is met de Steelers en de Bengals om de suprematie in de AFC East.

Bij het verhaal van Jim hebben we op deze site al vaker stil gestaan. De ommekeer die de voormalige Stanford coach met San Francisco heeft weten te maken is ronduit opmerkelijk. Vorig seizoen wisten de 49ers slechts zes wedstrijden te winnen. Dit jaar moesten de mannen van Jim Harbaugh slechts één keer hun meerdere erkennen, en dat is alweer negen weken geleden. Sinds de tweede week van het seizoen heeft niemand meer van de stekelige 49ers weten te winnen. Een bye in de eerste ronde van de playoffs is in zicht.

Voor John gaat het seizoen minder voortvarend; in de openingswedstrijd van het seizoen werden de Steelers nog hardhandig verslagen. Het leek een statement, maar de week erop werd knullig verloren van de Titans, niet bepaald een powerhouse. Ook tegen de Jaguars en de Seahawks liepen John en zijn ploeg tegen een verrassende nederlaag aan. Maar omdat de wedstrijden tegen de divisierivalen allemaal gewonnen werden staan de Ravens nog steeds aan kop in de AFC North, zij het nipt.

Daarom moet er op Thanksgiving gewonnen worden. Het zal vooral een duel worden tussen twee van de beste verdedigingen in de NFL. Als de ploegen van de twee broers iets met elkaar in gemeen hebben is dat ze weinig punten per wedstrijd weggeven; de 49ers krijgen slechts 14.5 punten per wedstrijd tegen, de Ravens staan 2.1 punt per wedstrijd meer toe.

In de lijst van de beste honderd spelers die de NFL spelers zelf samenstelden in het afgelopen offseason was Ray Lewis, weinig verrassend, de hoogst genoteerde linebacker. De geblesseerde leider van de verdediging van de Ravens staat al jarenlang eenzaam aan de top op zijn positie, maar men is het er algemeen over eens dat Lewis’ troonopvolger onder contract staat in San Francisco. Patrick Willis is hard op weg om de beste inside linebacker van de NFL te worden, als hij het al niet is.

Pas als de kalkoen helemaal op is in huize Harbaugh en de eerste knopen voorzichtig open gaan zal het geweld losbarsten. En hoewel de wedstrijd iets belangrijkers is voor de kant van de familie die John een warmer hart toedragen, belooft de Harbaugh Bowl voor elke football liefhebber een heerlijk toetje te worden.
foto: blackbirdnation.com & sfgate.com

 

Ook leuk om te lezen