Sixers kloppen Heat met eindsprint

Slechts 95 seconden scheidden de Miami Heat van de tweede ronde van de playoffs. Plotsklaps stokte de productie. Zelfs de Big Three waren weggelopen bij de lopende band. Dat lieten de Sixers zich geen tweede keer gebeuren. Met een sterke eindsprint wisten zij een sweep te voorkomen.

Het tip shot van Dwayne Wade met nog 1.35 minuut over in het laatste kwart betekende een 82-76 tussenstand. En dat leek tevens de beslissing. Normaliter moet dat voor een ervaren ploeg als Miami kat in het bakkie zijn. Zo’n comfortabele voorsprong mag niet meer uit handen worden gegeven.

Maar de Heat lieten dit wel gebeuren. Dat Philadelphia terugkeerde, had de thuisploeg vooral te danken aan het sterke optreden van invallers Evan Turner en Lou Williams. Beiden kwamen van de bank en werden met 17 punten gedeeld topscoorder van Philadelphia. Zij waren de grote inspiratoren van de allesbeslissende 10-0 run in de laatste anderhalve minuut.

Turner zette de eindspurt in met een jumpshot. Hierna volgde een drietje van Jrue Holiday. Dit kunstje kopieerde Williams, waarna Turner de wedstrijd met twee rake vrije worpen in het slot gooide.

In de tussentijd hadden de Heat last van een droogte. Mario Chalmers, LeBron James en Wade zagen dat hun schoten mis gingen of dat ze werden geblokt, waardoor Philadelphia eindelijk een wedstrijd uit het vuur sleepte: 86-82. Want voor het eerst in 7 wedstrijden wisten de Sixers deze jaargang Miami te verslaan.

,,In het vierde kwart maakten we het niet goed af. We hadden een verkeerd gevoel van aanvallende zekerheid met zes punten voor in deze periode”, stelde Heat-coach erik Spoelstra vast.

Lange tijd had het duel er alle schijn van dat de Sixers en Heat hetzelfde scenario uit de kast hadden getrokken. Het team van Doug Collins begon sterk en scherp en nam al snel flink afstand. In de eerste twaalf minuten maakte Philadelphia dertien punten op rij. Op dat moment betekende dat 16-4 en de gastheren gingn vrolijk verder. De voorsprong werd uitgebouwd tot 35-19.

En toen gaf Miami weer gas. Nog binnen het tweede kwart was de schade weer hersteld. De ploeg van Spoelstra leek er opnieuw erop en erover te gaan. Het gebeurde in deze serie immers al drie keer eerder dat de Sixers een double-digit voorsprong uit handen gaven.

Ditmaal zorgde Philadelphia met een formidabele eindsprint à la Oscar Freire ervoor dat de afloop nu eens anders was.

,,Je hoeft geen perfecte wedstrijd te spelen. Je kunt alleen 48 minuten strijd leveren”, luidde het commentaar van Collins.

Woensdag staat game 5 op het programma. Dan is de plaats van handeling is Miami.