Season in Review – #31 San Francisco 49ers

Door

49ers helmet

Het was wederom een seizoen om snel te vergeten voor de San Francisco 49ers. Met Chip Kelly aan het roer en een overwinning in week één was er even hoop, maar wat volgde was een dramatisch seizoen waarin de kansloze nederlagen zich opstapelden.

BEKIJK HIER DE VORIGE REVIEW OVER DE CLEVELAND BROWNS

49ers SEASON REVIEW

Wat ging er goed?
Je kan stellen dat het goed ging tot week 2. Want in de eerste week gaven de 49ers de Los Angeles Rams nog een geweldig pak slaag (28-0), om vervolgens al hun wedstrijden te verliezen tot ze in week 16, toen ze wederom wisten te winnen van de Rams. Zonder de Rams had San Francisco dus zomaar 0-16 kunnen gaan. Aan de andere kant was er ook de comeback van Colin Kaepernick, die bij tijd en wijlen weer leuke dingen liet zien, maar uiteindelijk niets kon doen aan de neerwaartse spiraal waar de club zich in bevond.

Wat ging er fout
Voor veel ploegen aan het begin van deze reeks, is één alinea eigenlijk te weinig om aan te geven wat er fout ging. Er waren blessures, maar al met al bleek dat dit team van de quarterback-positie tot en met de secondary talent te kort komt. En vooral het gebrek aan veelbelovend talent, iets waar de Cleveland Browns wel over lijken te beschikken, moet veel 49ers-fans zorgen baren.

MVP
Er zitten veel gaten in het roster, maar één plek waar de 49ers zich geen zorgen over hoeven te maken is die van runningback, waar Carlos Hyde bij tijd en wijlen liet zien dat hij geen misselijke runningback is. Enige zorg is zijn blessureverleden, want in 2015 speelde hij slechts 7 wedstrijden, en ook dit jaar was hij niet het gehele jaar fit. Overigens moet er hier ook een eervolle vermelding zijn voor left tackle Joe Staley, die misschien wel de enige offensive lineman in San Francisco is die echt onbetwist is op zijn positie.

Rookie of the Year
De 49ers hadden tijdens de afgelopen NFL Draft maar liefst elf keuzes, iets wat de ploeg prima kon gebruiken. Van al deze keuzes vervulde de zevende keuze, DeForest Buckner, toch wel de grootste rol. Met zes sacks was hij direct de meest efficiënte pass rusher (samen met veteraan Ahmad Brooks), en was hij eigenlijk één van de weinige verdedigers in San Francisco die wekelijks een acceptabel niveau haalde.

Verrassing van het jaar
Het zou een hele goede trivia-vraag zijn: wie was in 2016 de leading receiver van de San Francisco 49ers? Het antwoord daarop is namelijk Jeremy Kerley. De 28-jarige receiver, die de voorgaande vijf seizoenen voor de New York Jets uit kwam, werd op het allerlaatste moment erbij gehaald voor in de breedte. Maar uiteindelijk werd hij zeer verrassend de meest productieve receiver met 64 receptions voor 667 yards en drie touchdowns. Geen duizelingwekkende cijfers, maar wel een persoonlijk record en een stuk efficiënter dan Quinton Patton, die tweede stond met 37 receptions voor 408 yards.

Teleurstelling van het jaar
Natuurlijk wordt hij niet geholpen door de situatie op de quarterback-positie. Maar toch is het tot dusver teleurstellend te noemen wat de 49ers zien van Torrey Smith. Hij tekende in 2015 een vijfjarig contract ter waarde van 40 miljoen, en over twee seizoenen heeft hij nu 55 receptions voor 930 yards en zeven touchdowns (ter vergelijking, de eerder genoemde Jeremy Kerley had alleen in 2016 al meer receptions sinds Smith zijn contract tekende). Het feit dat dit jaar Jeremy Kerley, Quinton Patton, Garrett Celek en Vance McDonald efficiëntere receivers waren, zegt genoeg over de impact die Smith voorlopig (alles behalve) heeft.

Offseason takenlijst
Ze hebben een jonge coach binnen in Kyle Shanahan, en ook een jonge GM in John Lynch. Nu is het echter zaak om de eerste echte stap te zetten in dit project wat enige jaren nodig zal hebben om succes te behalen. Er is weinig talent, weinig spelers die een grote impact hebben, en aankomende zomer zal met name in de NFL Draft een slag geslagen moeten worden. Ondertussen zal Shanahan hopen dat hij een antwoord vindt voor de quarterback-positie, waarmee hij vervolgens de hele offense kan gaan vormgeven om de ploeg uit de Bay Area weer naar de top van de NFC West te brengen.

Foto: Getty Images/Archief

Ook leuk om te lezen