Season Preview 2020: Arizona Diamondbacks

Door

Elk jaar zijn er toch teams die ons als MLB-fans weten te verrassen, zowel in positief als in negatief opzicht. De Arizona Diamondbacks behoorden tot de eerste categorie. Ondanks dat een rebuild aanstaande leek, streed de ploeg in 2019 lang mee om een plek in de play-offs. We kijken nu vooruit naar de kansen van de club in 2020 in onze Diamondbacks preview.

2019

Het hierboven genoemde rebuilden kwam beter gezegd neer op reloadenPaul Goldschmidt — op Randy Johnson na de meest waardevolle speler in franchise history — vertrok in het offseason naar de St. Louis Cardinals. De andere superster, Zack Greinke, zou pas halverwege het seizoen z’n spullen pakken in een grote trade met de Houston Astros. Vooral door de trade van Goldschmidt lagen de verwachtingen in de woestijn niet al te hoog.

Toch presenteerde GM Mike Hazen niet alleen een respectabel team, maar samen met coach Torey Lovullo kwam er zelfs een ploeg die lang meedeed om de play-offs. 85-77 was uiteindelijk het verdict na 162 wedstrijden, waarmee de D-backs tweede werden in de NL West. De snakes kwamen net tekort voor een wild-card.

Met die 85 overwinningen boekten ze er meer dan bijvoorbeeld de Phillies (81) en de Cubs (84), twee teams die met veel hype het seizoen in kwamen. Wat te denken van divisiegenoot San Diego? Ondanks al hun aanwinsten en jonge talenten kwamen zij bij lange na niet in de buurt van Arizona.

NIEUWE STER & MADBUM

Dat kwam vooral omdat er veel nuttige spelers opstonden en er zelfs een potentiële superster werd ontdekt in de persoon van Ketel Marte. De 25-jarige Dominicaan brak door als een komeet en deed dingen die hij nooit eerder had gedaan: 32 homeruns, 92 RBIs en een OBP van .389. Marte had een fenomenaal seizoen. Zodoende lijkt het vertrek van Goldschmidt de deur te hebben geopend voor een nieuw gezicht die de komende jaren de franchise op aanvallend vlak kan dragen.

MadBum zal voor het eerst in zijn carrière een ander uniform aan gaan trekken. (Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports)

Dan is er natuurlijk nog Madison Bumgarner. De 30-jarige werper moet het gat opvullen dat Zack Greinke afgelopen seizoen achterliet. ‘MadBum’ tekende voor vijf seizoenen en 85 miljoen dollar in Arizona. Tegelijkertijd moet hij dienen als een mentor voor jonge armen als Luke Weaver (2.94 ERA in 2019, overgekomen in Goldschmidt-trade) en Zac Gallen (2.81 ERA, Marlins-trade). Hoewel Bumgarner de komende jaren wat achteruit zal gaan, zijn dit twee jongens die de komende jaren de rotation kunnen gaan leiden.

OFFENSE

Naast de fenomenale prestaties van Ketel Marte zijn er ook veel ogen gericht op Eduardo Escobar. Ondanks dat hij afgelopen jaar 30 werd, sloeg hij wel even 118 runs binnen en leidde hij MLB met tien triples. Hij zal samen met twee andere dertigers de dans gaan leiden aan de bovenkant van de line-up. Enerzijds doelen we daarmee op David Peralta, die vorig jaar een Gold Glove won, en op Starling Marte. De ‘andere’ Marte moet de ploeg een veelzijdige lead-off man geven, die makkelijk op minimaal 20 homeruns en 20 stolen bases uit kan komen en op snelheidsgebied het vertrek van Jarrod Dyson op moet vangen.

[ninja_tables id=”245491″]

Een andere toevoeging op dit gebied is Kole Calhoun, die direct Adam Jones vervangt. Calhoun is inmiddels 32, maar sloeg wel 33 ballen over de hekken in 2019. Als hij dit jaar weer met zijn homerun-aantal boven zijn leeftijd uit kan komen, kun je ook hier wel spreken van een directe upgrade ten opzicht van de voorganger.

PROSPECTS

Qua prospects lijkt er niet direct wat aan te komen. Wat echter wel interessant wordt, is hoe catcher Carson Kelly (het andere onderdeel uit de Goldschmidt-deal) zich verder gaat ontwikkelen. Kelly (25) liet vorig jaar een goede indruk achter in zijn eerste volledige seizoen (18 HR plus een .348 OBP) en hoopt daar in 2020 op voort te kunnen bouwen. Let ook op Josh Rojas, die vorig jaar in de Greinke-deal overkwam. Het 25-jarige ‘Zwitsers Zakmes’ sloopte vorig jaar Triple-A pitching, maar had in de Majors nog wat moeite. Wellicht kan hij komend seizoen wel daadwerkelijk de stap maken.

ROTATION

Over de rotation is al veel gezegd. De komst van Madison Bumgarner en de aanwezigheid van jonge armen als Luke Weaver en Zac Gallen geven de burger moed in Arizona. De vergeten man in het verhaal is dan ook een beetje Robby Ray. De inmiddels 28-jarige Ray is ERA-technisch de afgelopen twee seizoenen achteruitgegaan (Van 2.89 in 2017 tot 4.34 in 2019), maar is altijd goed voor veel strikeouts. Wel loopt zijn contract na dit seizoen af, dus kan hij worden verkocht als Arizon toch instort. De rotation wordt uiteindelijk gecompleteerd door de ervaren Mike Leake, die wat betreft strikeouts het tegenoverstelde is van Ray. Innings eten is hier het devies en dat is iets wat Leake al redelijk onopvallend jarenlang doet.

Robbie Ray is waarschijnlijk bezig aan zijn laatste jaar in Arizona. (Bron: CSN BAY)

Voordeel voor Arizona is dat hierachter genoeg kwaliteit zit om blessures op te vangen en er tegelijkertijd ook veel talent is om naar uit te kijken. Jon Duplantier (25) kreeg vorig jaar al een paar kansen en liet goede dingen zien, evenals Alex Young (26) die in 15 starts een prima 3.56 ERA noteerde. Dan zijn er nog de voormalig Astros-werpers Corbin Martin (24) en J.B. Bukauskas (23), die overkwamen in de Greinke-deal. Eerstgenoemde herstelt momenteel nog van Tommy John, terwijl Bukauskas ergens rond 2021 op het hoogste niveau wordt verwacht. Met andere woorden: genoeg armen achter de hand.

BULLPEN

Ook de bullpen behoorde, net als de offense, defense en rotation, tot de middenmoot van MLB. En wat betreft personele veranderingen is er op dit vlak niet heel veel gebeurt. Yoshihisa Hirano (vertrokken naar Seattle) is vervangen door Hector Rondon (Astros) en verder is Junior Guerra overgekomen van de Milwaukee Brewers.

Verder zal Archie Bradley wederom het seizoen openen als closer. Het kan best zo zijn dat veel van de eerder genoemde werpers — die in de rotation geen plek hebben — vanuit de bullpen een belangrijke rol gaan vervullen.

CONCLUSIE

Op papier beschikken de Arizona Diamondbacks over een team dat best mee kan doen om een plek in de play-offs. Het enige probleem is dat ze in de NL West spelen, waarin de Los Angeles Dodgers de torenhoge favoriet zijn. De Rockies en Padres azen op de plek achter LA.

Neem daarbij ook nog eens de sterk bezette NL East en NL Central en je snapt dat het Arizona op vele fronten mee moet zitten om een wild-card te kunnen veroveren. Niks is echter onmogelijk, zo lieten de Washington Nationals vorig jaar ook al zien. De kans lijkt echter aannemelijker dat Arizona ook in 2020 net tekort zal komen om het postseason te halen.

Coverfoto: Mark J. Rebilas-USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen