Seahawks verslaan Cowboys, Jets kansloos in Oakland

Door

Touchdown
De Seattle Seahawks hebben een benauwde 13-12 overwinning geboekt op bezoek bij de Dallas Cowboys, terwijl de Oakland Raiders lieten zien een serieuze play-off contender te zijn. De New York Jets, een van de verrassingen van dit seizoen, werden kansloos gelaten en op een 34-20 nederlaag getrakteerd. De uitslagen van beide wedstrijden hebben flinke invloed op de strijd om de play-offs, dus vandaar dat we kijken wat de wedstrijden van vanavond betekenen voor de betrokken teams.

Seattle Seahawks

Door de zwaarbevochten overwinning zijn de Seahawks terug op .500 en blijven ze in de race om de play-offs te halen. Maar de strijd om de wild cards in de NFC is een stuk zwaarder dan in de AFC. De Vikings zijn 5-2 en draaien goed. De Falcons staan met 6-2 zelfs twee wedstrijden voor, maar de nederlaag tegen de Bucs laat zien dat Atlanta wel kwetsbaar is. Voor de Seahawks is het te hopen dat de Falcons blijven verzaken zodat ze in hun plaats een wild card spot kunnen bemachtigen.

De problemen van de Seahawks liggen duidelijk in de aanval. De verdediging staat over het algemeen goed, maar aanvallend lukt het Seattle maar niet om op gang te komen. Dit heeft gedeeltelijk te maken met de offensive line, maar tegen de Cowboys hoefde de ploeg geen sacks toe staan en toch kwam er aanvallend weinig uit.

De enige touchdown van de wedstrijd was weer een dubieuze. Deze vangbal van Willson werd zelfs na review als score beoordeeld, terwijl de receiver toch duidelijk down voor de endzone lijkt te zijn.

Het zorgt waarschijnlijk voor nieuwe discussies over wat een vangbal is, want eerder werd deze fumble van McFadden als incomplete pass gezien.

Voor Seattle volgt nu de bye-week en daarna de thuiswedstrijd tegen divisierivaal Arizona. De Cardinals staan bovenaan en willen de Seahawks niet afhankelijk zijn van de wild cards, dan moet het de divisie winnen. De achterstand op de Cardinals is twee wedstrijden, en de tweede onderlinge wedstrijd wordt op de laatste speeldag gespeeld. Een nederlaag over twee weken betekent echter waarschijnlijk het einde in de race om de divisie en dan zal Seattle echt naar de wild cards moeten gaan kijken.

Dallas Cowboys

Dez Bryant is terug, maar dat alleen is niet genoeg voor de Dallas Cowboys. De Cowboys verloren tegen de Seahawks voor de vijfde keer op rij, maar hebben desondanks nog steeds kans om de play-offs te halen. De NFC East wedijvert met de AFC South om de titel van slechtste divisie in de league en we kunnen dit jaar zomaar twee teams met losing records in de play-offs krijgen. De achterstand van de Cowboys op de leidende Giants is maar anderhalve wedstrijd.

Voor een play-off plaats is het wel belangrijk dat Tony Romo snel terugkomt. Matt Cassel werd door de verdediging van Seattle tot slechts 97 passing yards gehouden en daar ga je geen wedstrijden mee winnen. Zelfs niet met de goede offensive line van de Cowboys en de running game. De Cowboys kwamen niet verder dan vier field goals, waardoor de enige touchdown van Seattle uiteindelijk het verschil maakte.

Zelfs na deze interceptie van de veelbesproken Greg Hardy kon Dallas niet optimaal profiteren.

Het seizoen hangt dus af van de rentree van Romo, die naar verwachting deze week weer kan beginnen met trainen, maar nog zeker twee wedstrijden zal missen. Gelukkig voor de Cowboys zijn die tegen de Eagles en de Bucs, niet bepaald de topteams in de NFL. Twee zeges en Dallas doet nog helemaal mee in de race om de playoffs.

New York Jets

De Jets verloren startende quarterback Ryan Fitzpatrick met een blessure aan zijn linkerduim. Hierdoor mocht Geno Smith zijn seizoensdebuut maken voor de ploeg uit New York. Tijdens het trainingskamp was Smith nog de starter, maar een gebroken kaak na een ruzie met toenmalig ploeggenoot Ekempali zorgde er voor de Fitzpatrick de startende quarterback werd.

Fitzpatrick deed het goed en won vier van de eerste zes wedstrijden. Fitzpatrick is niet spectaculair, maar wel betrouwbaar en maakt weinig fouten. Dit in combinatie met de goede defense was goed voor vier zeges in de eerste zes wedstrijden.

Tegen de Raiders was dit allemaal weg. Fitzpatrick moest naar de kant, en de onstabiele Smith gooide al snel een eerste interceptie. De verdediging blonk ook nog eens uit in gemiste tackles, waardoor Derek Carr vier touchdowns kon gooien en de Jets eigenlijk geen moment zicht hadden op een comeback.

Na een goede start van het seizoen lijken de Jets terug te vallen. Was de krappe nederlaag bij de Patriots nog bemoedigend, de nederlaag tegen de Raiders zal harder aankomen. Zeker als blijkt dat Fitzpatrick langer uitgeschakeld zal zijn. De Jets staan nu nog op een wild card plaats, maar Smith heeft niet laten zien dat hij de kwaliteiten heeft om bijvoorbeeld de Steelers van zich af te houden in de strijd om een play-off plaats. Bovendien raakte ook Smith geblesseerd en is het afwachten wie volgende week de quarterback is van de Jets.

Oakland Raiders

De zege op de Jets bracht de Raiders op 4-3 en hiermee op een virtuele wild card plaats. Quarterback Derek Carr laat veel progressie zien en heeft na zeven wedstrijden al meer wedstrijden gewonnen dan heel vorig seizoen. Tegen de Jets was Carr goed voor 4 touchdowns, 333 yards en geen enkele turnover.

En toch hadden de Jets verschillende kansen om terug te komen in de wedstrijd. In het vierde kwart kozen de Raiders er voor om ondanks de voorsprong veel passing plays te kiezen en Carr wist zijn receivers niet te vinden. Gevolg: veel 3-and-outs en snel balverlies in plaats van de klok uit te spelen. Een betere ploeg dan New York had hiervan kunnen profiteren en het had Oakland een belangrijke zege kunnen kosten.

Nu gebeurde het niet en kon Carr zijn ploeg naar een winning record brengen, en dat is al lang geleden.

Oakland is hierdoor ineens kanshebber om de play-offs te halen, maar om dit te kunnen doen zijn de komende wedstrijden wel van groot belang. Volgende week gaan de Raiders op bezoek bij de Pittsburgh Steelers, een directe concurrent voor een play-off ticket en daarna komen de Vikings op bezoek, een ploeg in vorm en een lastige tegenstander voor iedereen in de league. Weten ze een van die wedstrijden te winnen, dan lijken de Raiders echt een play-off contender te zijn.

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen