Sam Blitz: Winds of change a’ blowin’

Door

Het is lente en het nieuwe seizoen in de National Football League is inmiddels aangebroken. Net als de de bomen buiten, krijgen ook de nieuwe rosters van de 32 NFL teams nieuw leven ingeblazen . Het landschap van de NFL begint zich opnieuw te vormen. Deze lente heeft echter gezorgd voor een rigoreus veranderd uitzicht. Een aantal monumenten is niet meer, off niet waar wij gewend zijn hen te zien. Er blaast duidelijk een nieuwe wind door de NFL.

De NFL nam na de Superbowl al afscheid van een icoon in de vorm van Ray Lewis, die met de Superbowl trofee onder de arm besloot zijn schoenen aan de wilgen te hangen. Baltimore nam afscheid van haar favoriete zoon en het boegbeeld van de stad en het team. Sugar is echter niet de enige zoon die zijn weg naar huis niet meer zal vinden. Ed Reed, misschien wel de beste free safety in de historie van de NFL, heeft besloten zijn illustere loopbaan voort te zetten bij de Houston Texans. De naam die de afgelopen 11 jaar steevast bovenaan het scouting rapport van de tegenstander stond, kan nu uitgegumd worden als men aantreedt tegen de Ravens. En dat is een enorme opluchting van quarterbacks die met recht angstig waren voor de watervlugge verdediger met het geweldige inzicht. Reed stond bekend om de vele interceptions. Maar meer nog om het feit dat hij na de onderschepping in een legitieme running back veranderde die als doel had koste wat het kost het leer de endzone in te pompen. Reed is niet meer de Reed van weleer. Zijn skills zijn de afgelopen jaren enigszins afgenomen maar het blijft een playmaker. Het zal wennen worden Reed in het shirt van de Texans aan het werk te gaan zien.

Chicago Bears v Minnesota Vikings

Bears
Ook in Chicago lijkt een tijdperk tot einde te zijn gekomen. Brian Urlacher, het gezicht van de defense in Chi-town, is niet ingegaan op het aanbod van het team een eenjarig contract te tekenen. GM Phil Emery en nieuwbakken coach Marc Trestman hebben besloten verder te gaan zonder Urlacher. Brian Urlacher speelde safety voor de universiteit van New Mexico maar werd door de Bears omgebombardeerd tot middle linebacker. Hij bleek de perfecte schakel in de Tampa 2 defense die jarenlang gehanteerd werd door de defense van de Bears. Urlacher was een hele goede tackelaar die genadeloos was tegen de run. Maar het waren vooral zijn sterke cover skills die exacte paste in het plaatje van een middle linebacker in de scheme. Het verschil met de gewone cover 2 waar de middle linebacker bij een pass ongeveer 10-12 yard diep valt en het midden van het veld verdedigd, valt hij de Tampa 2 ongeveer 15-18 yards diep. Het vergt dus meer atletisch vermogen. Urlacher had dit atletisch vermogen. Hij blonk uit in de D en was een veel geziene gast bij de verschillende probowls. Maar ook Brian is een dagje ouder en hij kon zich er niet toe zetten zijn lichaam door de zware marteling die een NFL seizoen heen te helpen voor het schamele bedrag van $2 miljoen. De Bears gaan zich in de draft richten op linebackers. Ik ben erg benieuwd wat de volgende stap zal zijn voor #54.

Lions
Jeff Backus werd in 2001 door de Lions gedraft met het oog de daaropvolgende jaren op left tackle geposteerd te worden. Het bleek een gouden greep. Backus speelde vrijwel onafgebroken en was een rots in de branding. Maar de offensive lineman houdt het voor gezien. De Lions hadden zich al enigszins op het afscheid voorbereid door Riley Reiff vorig jaar in de eerste ronde te draften. Maar nu ook right tackle Gosder Cherilus niet terug keert, zal Detroit opnieuw tackle moeten aantrekken. Gelukkig biedt de draft enorm veel talent op de left tackle positie. Zeker op stek 5, waar de Lions mogen kiezen.

Patriots
Het is de Patriot way. Iedereen is vervangbaar. Zo ook de man die de afgelopen 6 jaar het favoriete doelwit van Tom Brady was. Wes Welker was een garantie voor 100 catches in een jaar maar Bill Belichick koos voor de jeugd in Danny Amendola en Welker besloot in te gaan op een aanbod van de Denver Broncos. Tom Brady was not amused. Maar Amendola is verre van een troostprijs. Sterker nog, hij brengt een verticale dreiging en het vermogen yards te maken na de catch die Welker niet biedt. Het zal wennen zijn voor Tom Terrific, maar hij komt er wel overheen. Zeker als hij ziet wat zijn nieuwe speeltje allemaal wel niet kan. Maar het zal toch wennen zijn Welker in het oranje te zien lopen. Maar ook Welker hoeft niet te treuren. Hij ruilt zijn Hall of Fame QB in voor de volgende in de vorm van Peyton Manning. Welker hoort wellicht niet bij het rijtje omdat hij niet heel zijn leven voor de Pats speelde, maar zo voelde het wel aan.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen