Sam Blitz: Packers pakken de portemonnee

Door

Divisional Playoffs - New York Giants v Green Bay Packers

De Green Bay Packers maken zich klaar voor een tweetal flinke uitgaven. General manager Ted Thompson heeft aanbiedingen klaar liggen voor de Packers sterren aan beide zijden van de bal. Outside linebacker Clay Matthews en quarterback Aaron Rodgers. Beide spelers werden gekozen in de eerste ronde van de draft. Rodgers in 2005 op de 24e stek en Matthews als 26e in 2009. De aanbiedingen van de Packers geven heel duidelijk de waarde van de twee Cali boys voor de franchise weer. Het zijn de supersterren en zijn moeten nog lang in het groen geel van de cheeseheads te bewonderen zijn.

Ka-ching!
Joe Flacco werd vorige maand wereldnieuws nadat hij het beste contract ooit voor een spelverdeler in de wacht sleepte na de Superbowl winst met zijn Ravens. Maar het is zeer aannemelijk dat Joe de titel best betaalde speler niet met zich zal dragen aan de start van de competitie. Want waar er veel ophef en heisa was over de deal die Joe Cool tekenden, zal de verlenging van Rodgers met instemming en veel ja-geknik worden ontvangen. Ondanks het feit dat het contract zeer waarschijnlijk een minimale gegarandeerde som van $65 miljoen zal dragen en Rodgers aanspraak kan gaan maken op een jaarsalaris van ongeveer $25 miljoen. Ka-ching! De locale autodealer zal de deal met een grote glimlach ontvangen. Rodgers heeft de legendarische Brett Favre doen vergeten. Een kunstje dat nooit voor mogelijk werd geacht in Wisconsin.

Aaron Rodgers
Oakland Raiders v Green Bay PackersHet talent van Rodgers is ongekend. Geen quarterback in de NFL beschikt op dit moment over de combo van nauwkeurigheid en armkracht die mister Discount Double Check in huis heeft. Het klopt allemaal. De base die hij aanhoudt in de pocket, ogen altijd downfield op zoek naar een doelwit, het shiften van het gewicht naar het linkerbeen, de linkervoet die werkt als een pijl richting target. Zijn voetenwerk behoort tot de allerbesten. Het is de perfecte release hoog boven de schouder, de bal die uit de hand explodeert en de doorzwaai van de rechterarm richting het kruis. Alles klopt. Vooral de nauwkeurigheid als Rodgers buiten de pocket geraakt en al rennend gooit is ridicuul. Dan vergt zoveel meer dan alleen een sterke arm. Het is het atletisch vermogen om je gewicht te kunnen shiften en in balans te zijn op het moment dat hij de bal loslaat. Het unieke aan Rodgers is dat hij ook accuraat kan zijn als hij geen perfecte techniek aanhoudt. Gooien met het gewicht op het achterste been, de rechter, en ballen accross the body, waar hij in tegenstellende richting tot waar hij beweegt een doelwit probeert te raken zijn probleemloos voor Rodgers. Spelers als Jay Cutler en Matthew Stafford kunnen dit ook. Maar zij vergeten te vaak de juiste techniek te gebruiken wanneer het niet nodig is. Te vertrouwen op de fundamentals. Nu is de arm van twee voorgenoemden zelfs nog een tik sterker qua kracht maar het zijn bij lange na niet de spelverdelers die Rodgers is. De man blinkt uit in het maken van verstandige beslissingen. In zijn loopbaan gooide hij 187 touchdowns en slechts 48 interceptions. Waarvan maar 4 in de playoffs. Niemand heeft een hoger completion percentage in zijn loopbaan dan Rodgers met zijn 65,7%. En hij heeft de hoogste passerrating ooit met 104,9. En hij heeft een MVP en een Superbowl MVP trofee in de kast staan.

Sacks
Ted Thompson is een slimme man en hij weet dat hij in een uinieke positie verkeert. De Green Bay GM heeft een 29-jarige superster in dienst die alleen maar beter kan worden. Want Rodgers was vorige seizoen vaak nog wat voorzichtig op momenten. Nam niet het risico dat soms wellicht nodig was om een wedstrijd te doen kenteren. De offensive line liet het nog te vaak afweten en Rodgers werd maar liefst 58 keer gesacked. Verwachting is dat Green Bay zal investeren in de offensive line en dit zal A-Rod zeker gaan helpen. De Pack en Rodgers is een gelukkig huwelijk wat nog vele jaren stand zal houden

Defense
Ook aan de defensieve zijde van de bal hebben de Pack veel talent lopen. Het gezicht van de defense is de laatse jaren Clay Matthews III. De man met de lange blonde lokken en de enorme spierballen is een angstaanjagende verschijning en een nog betere football speler. Want het is zijn atletisch vermogen dat offensive coordinators rond de league wakker houdt. De meest indrukwekkend skill is de closing speed van de voormalig USC linebacker. Het vermogen om te accelereren en in een korte ruimte te bewegen is geweldig, zeker voor een man van zijn formaat (1,91m en 119kg). Als hij je in het vizier heeft dan versnelt hij als een cheetah en lanceert zich op zijn prooi. Vraag dat maar aan Kevin Kolb, die zijn baantje als Philly QB verloor na een hoge snelheids achtervolging van Matthews. Zijn speed rush is bijna niet te stoppen voor offensive tackles. Getuige ook zijn 42,5 sacks en 154 quarterback pressures in vier seizoenen. En Matthews is meedogenloos. Een high motor guy, noemen ze dat. Die elke play 100% gaat en niet stopt voor het fluitsignaal heeft geklonken.

Clay Matthews
Buffalo Bills v Green Bay PackersMatthews bevindt zich ook vaak op de juiste plaats en dat is toe te schrijven aan de sterke voorbereiding en het over het veld schuiven van hem door DC Dom Capers. Zijn forced fumble op Reshard Mendenhall in de Superbowl was 1 van de meest doorslaggevende plays van de wedstrijd. Een rasechte playmaker die ook al drie touchdowns scoorde. Vrij uniek voor een rush linebacker. Hij is het prototype outside linebacker in een 3-4. Iemand die een offensive gameplan kan ontregelen en chaos kan stichten. Sterk genoeg om de offensive tackles op te kunnen vangen en zich van blocks af te werken om de run te stoppen. En atletisch genoeg om de schouder te kunnen dippen en zich langs reusachtige blockers te werken met snelheid en het goed gebruiken van zijn handen. Een skill waar hij aan werkt in de befaamde MMA gym van Jay Glazer. En zelfs in staat om in coverage te vallen en bij tight ends en running backs te blijven. Matthews kan een dik contract verwachten. Het zou me niks verbazen als het een contract met $30 miljoen gegarandeerd wordt. Want spelers die echt het verschil maken, die worden vast gelegd in Green Bay. En hoewel ik een fan ben van Greg Jennings is het geheel te begrijpen dat Thompson besloot hem niet voor te veel geld terug te brengen. Een receiver is makkelijker te vinden dan spelbepalers als Matthews en Rodgers. Met de toekomst zit het voorlopig wel snor in Green Bay.

Foto’s: Getty Images

4 Reacties
 1. Arend 8 jaar ago

  Je slaat de spijker op zijn kop! Ik hoop ook van harte dat Thompson, BJ Raji weet te houden in Green Bay. Ook een absolute playmaker, met zijn legendarische interception tegen de Bears.

 2. Sam Alzahawi 8 jaar ago

  Dank, Arend! Ben het geheel met je eens. Wilde Raji nog noemen als reden waarom spelers als Jennings de deur uit wandelen. Groot fan v Casey Hayward en Desmond Bishop op die D ook.

 3. Darch 8 jaar ago

  Rodgers heeft eigenlijk maar een zwak punt: hij weigert de bal weg te gooien en ‘kiest’ te vaak voor de sack. Zou z’n levensduur alleen maar ten goede komen.

  Mooi stuk, Sam.

 4. Sam Alzahawi 8 jaar ago

  Goed punt, Darch. Denk dat veel quarterbacks meer moeten leunen op het Live to Fight Another Down adagium. Rodgers ook. Soms teveel willen doen. Enge is, dat als hij dat goed leert en soms de bal iets meer downfield durft te duwen, hij niet te stoppen zal zijn. Dank!

Comments are closed.

Ook leuk om te lezen