Sam Blitz: NFL maakt het baldragers lastig

Door

 

De hoge heren hebben gesproken. 31 van de 32 eigenaren in de NFL stemden voor invoering van de controversiële ‘leading with the crown of the helmet’ regel. Vanaf het aanstaande seizoen is het voor baldragers niet meer toegestaan om buiten de tackle box (de ruimte tussen de twee offensive tackles) of drie yards voorbij de line of scrimmage de kroon van de helm te gebruiken als wapen.

samb600

De NFL neemt de volgende stap in het veiliger maken van Amerika’s favoriete spelletje. De tendens onder Roger Goodell is de laatste jaren duidelijk. De blessures moeten afnemen en de spelers moeten tegen zichzelf en tegen hun tegenstanders worden beschermd.

Maar is deze regel wel iets waar fans en spelers op zitten te wachten?

Matt Forte van de Chicago Bears sprak zich al negatief uit over de regel en liet weten dat het onmogelijk zou zijn de bal te rennen zonder contact te kunnen maken met de helm. Voor een baldrager is het essentieel dat hij als het ware achter zijn schouderpads rent. Dit om lager dan de tackelaar te kunnen zitten en een hefboomeffect te creëren.

Low man wins, is het adagium. Alles met het doel om de tackle te breken. Het is onvermijdelijk dat de helm in veel gevallen als eerste contact zal maken met de verdediger. Zeker als een baldrager in volle sprint een verdediger ziet aankomen en zijn schouders wilt dippen om te trachten de tackle te breken en niet met gebroken ribben achter te blijven.

Het zal lastig zijn te bepalen in welke gevallen de baldrager bewust de kroon van de helm als wapen gebruikt.

Philadelphia Eagles v Cleveland Browns

Voorbeelden

Er zijn bekende gevallen, zoals de legendarische hit van Earl Campbell op Jack Tatum, waar de verdediger vernietigd werd door de beul die Campbell heette. Een ouderwetse running back die zijn tegenstanders angst inboezemde.

Of afgelopen seizoen van Trent Richardson op Kurt Coleman (video). De throwback running back staat bekend om zijn fysieke speeltstijl en hitte Coleman zo hard met de kroon van de helm dat de Eagles safety zijn helm verloor. Als offensive speler heb ik persoonlijk absoluut geen moeite met de hits. Het is hèt moment voor een runningback om zijn gram te halen. De ideale gelegenheid om alle frustratie van de vele blauwe plekken op een verdediger te botvieren. Payback time.

Veiligheid

Maar de NFL heeft besloten dat dit soort gevallen voortaan bestraft zullen worden met een 15-yard penalty. De eigenaren verwachten dat het zal leiden tot een veiliger spel met minder blessures. Blessures zijn immers duur. En toekomstige rechtszaken van voormalig spelers leidt tot hoofdpijn. Er zullen zeker blessures worden voorkomen.

Gevallen zoals de playoff wedstrijd tussen de kampioen Baltimore Ravens en de Patriots. Waar het hoofd van Bernard Pollard harder bleek te zijn dan het hoofd van running back Steven Ridley, die na het contact direct ter aarde ging met een fikse hersenschudding. Het was Ridley die zijn schouders dipte en contact wilde maken. Overigens geldt de regel ook voor verdedigers, die ook niet met de helm mogen leiden.

Runningbacks

Maar is dat waar spelers op zitten te wachten? Die weten waar ze aan beginnen als ze aan dit spel beginnen en worden er riant voor beloond. En zal dit echt leiden tot minder blessures of worden de ribbenkasten van de baldragers nu de dupe?

Runningbacks worden van jongs af aan geleerd niet rechtop te rennen en al helemaal niet bij contact. Dit vraagt om een totale omslag in attitude. Runningbacks behoren vaak tot de sterkste spelers op het veld. Nu wordt hen gevraagd om de kracht in te tomen en gewoon netjes de hits incasseren.

Fysiek

En de fans? Die allen genieten van het fysieke aspect van de sport. Een goede hit belandt meer dan eens in de Sportscenter top 10. Maar ze worden zeldzamer. De NFL wilt zich steeds meer profileren als een veilige sporttak.

Wellicht ligt het aan mij, maar ik zie een sport waar mannen beloond worden voor hun immense kracht. Waar het recht van de sterkste geldt. Waar de wedstrijd gewonnen wordt als je de één tegen één battle weet te winnen van de man tegenover je. En dezelfde organisatie doet er nu alles om het gewelddadige aspect uit het gevecht te halen.

Maar de voornaamste reden dat er controverse bestaat rondom de regel. Breng je baldragers nu niet meer in gevaar dan voorheen? Want ik kan me niet voorstellen dat dat de insteek was van de regel. Maar de NFL is wat dat betreft een uitstekende weerspiegeling van onze maatschappij. Hoe meer regels, hoe beter! Het is alleen zo jammer dat het in praktijk niet altijd werkt, Roger.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen