Sam Blitz: Nam Nnamdi het juiste besluit?

Door

New York Jets v Philadelphia Eagles

Nnamdi Asomugha naar San Francisco. Twee jaar geleden was de voormalig Raiders cornerback nog het spektakelstuk van free agency. De Eagles wisten Asomugha aan zich te binden en de fundering voor een dreamteam leek gelegd. Niets bleek minder waar. Philly was het toonbeeld van disfunctionaliteit en floreerde in het niet herkennen van specifieke kwaliteiten in spelers. Vooral aan de defensieve zijde van de bal waar spelers geheel verkeer gebruikt werden. Een speler als Trent Cole, één van de betere run defenders op de 4-3 defensive end positie, werd puur als passrusher gebruikt in de wide 9 allignement, waar defensive ends enorm wijd worden opgesteld om meer druk te generen tegen de pass maar het maakt ze onzichtbaar tegen de run.

Niet sierlijk
Het geval Asomugha was nog erger. De cornerback had zich opgewerkt tot een echte shutdown corner die door offense genegeerd werd omdat zijn man niet vrij kon komen. Nnamdi was een geweldige press cover man. De Cal Golden Bear heeft enorm lange armen en een goede pop waarmee hij receivers al op de line of scrimmage wist te immobiliseren. En hij beschikt over uitstekende snelheid waarmee hij goed aan de heup van een receiver weet te plakken. Asomugha’s kracht is direct ook zijn zwakte. De defensive back meet maar liefst 1,88m en kan zich daardoor meten aan de reusachtige receivers die tegenwoordig het luchtruim boven de gridiron domineren. Maar zijn lengte is direct zijn zwakte. We zien vaak dat langere spelers inboeten op beweeglijkheid en vermogen om van richting te veranderen. Uit stilstand is het voor deze mannen vaak lastiger om te accelereren. Dit is essentieel voor corners. Want op het moment dat een receiver een cut maakt moet de corner direct van richting kunnen veranderen en het gas open kunnen gooien om de receiver bij te blijven en de completion te voorkomen. Daar schort het enigszins aan bij Asomugha. Hij is niet de meest sierlijke atleet. Hij moet het ook hebben van het fysiek spelen op de lijn.

Koppie laten hangen
Maar Philadelphia had weinig zin om een systeem te bouwen waarin zij succesvol konden zijn. Sterker nog, er werd niet eens moeite genomen om een echte defensive coordinator te vinden. Voormalig offensive lijn coach Luis Castillo mocht het proberen. Een fiasco volgde. De defensie van Philly was dramatisch. Ze konden nog geen bloedneus stoppen. En het ergste was dat er niks werd gedaan om het probleem op te lossen. De D speelde vrijwel alleen maar vormen van zone -defense. De zone defense waar zowel Asomugha als Domique Rodgers-Cromartie, een groot talent, niet konden floreren. Waar het bij zone vooral gaat om lezen van de offense en de quarterback en meer achteruit vallen om een bepaalde zone te verdedigen waar Asomuhga altijd gewend was de receiver te lezen en te anticiperen wat de pass route is die hij loopt. Zo werd hij de best betaalde corner in de historie van de NFL. Door filmstudie, kennis van de tegenstander en slim en fysiek spel. Het was nooit een “specimen”. Een hyper atletische corner die het moet hebben van zijn ridicule talent. Maar Philly leek dat niet in te zien. Het is voor mij de grootste “misdaad”. Een coach die het talent in zijn team niet herkent en zich daaraan aanpast. Laat ik voorop stellen dat ik desondanks meer had verwacht van Asomugha. Te vaak leek hij het koppie te laten hangen en niet meer te vechten. Nu was de kleedkamer ongetwijfeld niet gezellig maar je had meer verwacht van de beste man.

Seahawks
Richard Sherman (1,91m) en Brandon Browner (1,93) van de Seahawks zijn twee soortgelijke corners. Lang en fsyiek. En kennen de zelfde “problemen”. Vooral Browner is wat stijfer. Maar ze zijn momenteel het betse corner duo in de NFL vooral door de wijze waarop zij worden gebruikt. Seattle speelt de “2 man under” het meest (Zoals u ook kon lezen in een uitgebreide analyse gebruik makend van de All22-tape voor het Sport Amerika Magazine in Oktober 2012). Hier spelen de corners man coverage, vaak press, met hulp over de top van de safeties. Laat dit nu net ook de meest populaire D zijn bij het nieuwe team van Asomugha, de 49ers. Asomugha gaat weer de kans krijgen dichterbij de line of scrimmage te spelen. Gaat weer gebruik kunnen maken van die lange armen om pass routes en timing te ontregelen. Het is dus nu geheel aan Asomugha om zijn loopbaan weer nieuw leven te pompen. Hij is in ieder geval weer thuis in de Bay Area, waar hij studeerde en succesvol werd voor Oakland. Ha, de woorden Oakland en succesvol in één zin. Lijkt me verstandig om hier direct te stoppen.

Ook leuk om te lezen