Sam Blitz: De Draft Prospects – Deel 3

Door

De komende weken gaan we als voorbereiding op de NFL Draft een aantal college spelers voorstellen. De kracht, kunde en hoe die kwaliteiten zich verhouden tot het niveau van de NFL wordt bekeken. Dit gebeurt op basis van de gametape van de spelers. Want ook hier geldt, de tape liegt nooit. De spelers worden niet behandeld in volgorde van draftpositie, maar de spelers die je moet kennen deze draft komen voorbij.

Notre Dame v USC

Matt Barkley, QB, USC
Barkley (1,88m en 92kg) werd de eerste quarterback in de roemruchte historie van USC die als eertejaarspeler direct in de basis mocht verschijnen. Vier jaar stond de hoog blonde jongeman aan het roer van de Trojans. Voor het begin van het seizoen nog door velen getipt als de onbetwiste nummer 1 van de 2013 draft. Niets bleek minder waar. USC maakte een dramatisch seizoen door en Barkley kon zich niet aan misere ontrekken. De man probeerde teveel te doen. Dit leed tot risicovolle beslissingen en turnovers. Zijn loopbaan eindigde in misere na een schouderblessure opgelopen in een oorwassing tegen UCLA. Hetzelfde UCLA dat het jaar ervoor met 50-0 opzij werd gezet door Barkley en zijn ster receivers. Het grootste kritiekpunt op Barkley is de armkracht. Hij beschikt niet over een kanon en dat baart enigszins zorgen. Op passes zoals de de go, post, corner of diepe out zul je in de NFL de bal moeten spinnen en met snelheid zijn doelwit doen bereiken anders gaat de pass de andere kant uit. Als een bal dwarrelt op de diepe out (15-18 yards van de line of scrimmage breken richting zijlijn) zal de corner op de bal breken en heeft dan niets dan groen gras voor zich. Barkley is daarnaast een tegenvallende atleet. Heeft niet de voet snelheid om te kunnen ontsnappen uit de pocket en zijn mobiliteit binnen de pocket is ook erg beperkt. Het zijn vooral fysieke beperkingen. Want mentaal lopen coaches en general managers met Barkley weg. Hij is ontzettend slim. Een echte filmroom junkie die tegenstanders van binnen en buiten wilt kennen. Zijn vermogen om defenses te lezen is uitstekend. Weet waar de vrije ruimtes ontsaan en heeft genoeg anticiapatie om een speler vrij te gooien. Profiteerde zeker van de aanwezigheid van Marqise Lee, de jongen was als sophomore 3e in de Heisman verkiezing als WR. Een superster in wording. Barkley gooide veel receiver screens en korte patronen en zeer waarschijnlijk zal een NFL OC dat ook moeten invoeren om Barkley te doen florereren. Ondanks de beperkingen staat hier een NFL quarterback. Zal net als Brees dat moest, moeten werken aan de armkracht om echt succesvol te zijn. Eerste- begin tweede ronde draft keuze.
Stats: 3273 yards, 36 touchdowns en 15 interceptions

Robert Woods, WR, USCNotre Dame v USC
Woods is vanaf dag 1 de beste vriend van de bovengenoemde Barkley. Woods is een vrij complete receiver. Goede handen, scherpe patronen, lekkere wiggle na de catch. Mist wat snelheid om consistent diep te kunnen dreigen. Soms wat moeite tegen de press maar wenbdaar genoeg om de press te verslaan. Levert vooral op korte patronen
hoofdpijn op voor verdedigers. De receiver screen werd door Woods onmisbaar in het USC gameplan. Waar de bal direct na de snap richting receiver wordt gegooid die op de line of scrimmage de bal vangt en geachte wordt een verdediger te doen laten missen. Woods was een garantie voor 5-10 yards. Geen speler die een defensive gameplan zal dicteren maar een goede receiver. In deze passing league komen er voor spelers als Woods genoeg 1 tegen 1 situaties en daar kan Woods misbruik van maken. Ik verwacht hem ook veel in de slot terug te gaan zien om match-ups tegen linebackers en safeties te creeren. Een meer dan capabele blocker die cornerbacks en safeties bij running backs kan weg houden. Heeft goede waarde in de return game. Vooral op punts waar hij zijn wendbaarheid en korte ruimte snelheid goed kan gebruiken om snel tackles te ontwijken. Zijn stats liepen achteruit door de opkomst van eerder genoemde Marqise Lee. Een laat eerste tot begin tweede ronde draft keuze.
Stats: 76 catches, 846 yards en 11 touchdowns.

DJ Fluker, OT, AlabamaKent State v Alabama
Massief. Dat is een goede omschrijving voor de right tackle van de landskampioen. Fluker(1,94m en 155kg) is verre van een top atleet. Hij is niet snel uit zijn stance. Is niet erg wendbaar. Heeft moeite in zijn kick and slide, de techniek waar de offensive lineman snel achteruit stapt maar te allen tijde een goede base houdt, buitenste voet achter en de binnenste voet voor, om zo speed rush op te kunnen vangen. Fluker heeft duidelijk moeite met de techniek. Hij beweegt niet snel genoeg. Dat was bijvoorbeeld goed te zien tegen Jarvis Jones van Georgia. Maar wonderbaarlijk genoeg weet hij vaak toch genoeg tijd te winnen om de sack te voorkomen. Dat komt door de belachelijk lange armen (93cm) waarmee hij een enorme baan creeert waar passrushers omheen moeten. Hij is zo groot dat hij net genoeg tijd weet te winnen zodat de bal gegooid kan worden. Op running plays is soms ook zijn onhandigheid te zien. Vooral als hij het tweede level, linebackers, wilt blocken. Maar als hij de armen op een borstplaat zet, is het game over. Je komt niet langs hem heen. Hij is ook erg slim en heeft een goed gevoel voor de ruimtes. Weet welke man hij moet blocken en kan snel aanpassingen maken als het vereist is. Mooi ook om te zien hoe hij als hij uit balans wordt gebracht er nog steeds alles aan doet om een weg vrij te banen voor de runner. Ik heb hem meerdere malen met de rug een man zien afschermen. Alles om te winnen. Wat dat betreft ben ik ervan overtuigd dat Fluker een NFL speler is. Een team zal hem zeker een kans geven op right tackle. Ik bven ervan overtuigd dat hij mocht hij inderdaad teveel moeite hebben met de speedrush je hem eenvoudig naar guard kunt schuiven, zoals Baltimore deed met rookie Kelechi Osemele. Hij heeft het postuur om daar te domineren. Guard posities zijn meer blocken in een telefooncel in tegenstelling tot de tackle posities waar je veel in de open ruimte werkt.

Eddie Lacy, RB, AlabamaDiscover BCS National Championship - Notre Dame v Alabama
Lacy (1,80m en 105kg) is de vierde opeenvolgende startende Alabama running back die gedraft wordt. Glenn Coffee(3e ronde), Mark Ingram(1e) Trent Richardson(1e) gingen hem voor. Lacy is het type thumper. Een betrouwbare back die hard tussen de tackles rent, de balk goed beschermt en goed is voor 4-5 yards op elke play. Geen echte snelle jongen. Hij moet het vooral hebben van kracht. Toch verbazend wendbaar voor een man van zijn formaat. Werd vooral bekend door zijn geweldige prestatie in de kampioenswedstrijd tegen Notre Dame. Biedt niet heel veel waarde in de passing game. Wel een goede passblocker maar niet erg dreigend op passes vanuit het backfield. Laat zien dat hij linebackers en safeties een tegen een kan verslaan in het open veld. Geen running back waar je super enthousiast van wordt maar een degelijke 1000 yard rusher moet het zeker kunnen worden. Een speler als Benjarvus Green-Ellis. Zo betrouwbaar als een Zwitsers uurwerk.
Stats: 204 rushes, 1322 yards en 17 touchdowns

Sleeper van de dag: Tyrann Mathieu, DB, LSUSEC Championship Game - Georgia v LSU
Mathieu(1,73 en 80kg) is een van de meest polariserende spelers in de draft. Je loopt met hem weg of je haalt hem van je draftbord. Want het is een playmaker met veel vraagtekens. Speelde het afgelopen jaar geen college football omdat hij geschorst was door LSU na de zoveelste gefaalde drugstest. Terwijl hij het jaar ervoor tweede werd in de Heisman race. Mathieu houdt van een jointje. En blijkbaar niet alleen op zijn tijd. Naar eigen zeggen viel hij al minstens 10 maal door de mand. Maar ik heb sterk het vermoeden dat er meerdere teams zijn die zich daar absoluut niet druk om maken. Laten we ons geen illusies maken. Veel NFL atleten roken marihuana en teams zijn zich dat terdege bewust. En Mathieu is een echte plamaker. Hij krijgt moeite tegen de grote NFL wide receivers maar in de slot kan het een uitstekend wapen zijn. Het is een vurige speler en een geweldige atleet. Heel soepel in de heupen, draait makkelijk open en is zeer snel. Hij heeft een belachelijk neusje voor de bal. Als tweede jaars speler was Mathieu vaak de beste man op het veld in de sterke Tiger defense. Is een goede blitzer, die net als Polamalu goed zijn snelheid en wendbaarheid gebruikt om langs blockers te duiken. Kan daarnaast redelijk hitten voor een kleinere speler en forced fumbles hebben we hem meer dan eens zien maken. Kan de bal ook goed los trekken zoals hij vijfmaal deed in 2011. Hij raapte ook vier fumbles op en wist daarop twee keer te scoren. In echt heel goed met de bal in de handen. Op special teams kan het een heel goed wapen worden. Liep in 2011 ook twee punts terug voor een touchdown. Ik ben een Mathieu fan. Het is een veelzijdige speler die je over het hele veld kunt schuiven en hij gaat plays voor je maken. Zal niet voor de 3e of 4e ronde gaan door de vele rode vlaggen maar het is een echte football speler.

Ook leuk om te lezen