MNF Preview: Carolina Panthers @ Philadelphia Eagles

Door

Philadelphia Eagles v Houston Texans
De Philadelphia Eagles staan er geweldig voor in de NFC East en hebben komende nacht een mooie kans om nog meer afstand van de Dallas Cowboys te nemen en dus een versteviging van de eerste plaats in de divisie. Philadelphia verloor echter vorige week zijn startende quarterback en aanvoerder in de verdediging. Ondanks deze tegenslagen zullen de Eagles proberen om hun langste reeks thuisoverwinningen in 21 jaar een vervolg te geven in een Monday Night Football (MNF) tegen de Carolina Panthers.

Sleutelbeen
Vorig weekend pakte sportief goed uit voor Philly. Zelf won het met 31-21 van de Houston Texans en divisiegenoot Dallas bleek zonder QB Tony Romo niet opgewassen tegen de Arizona Cardinals. De Eagles moesten terugvallen op backup Mark Sanchez omdat startende quarterback Nick Foles tijdens de eerste helft moest opgeven met een gebroken sleutelbeen. Ondanks dat opereren waarschijnlijk niet nodig is, zal Foles minimaal zes weken uitgeschakeld zijn. Sanchez gooide twee van zijn beroemde en beruchte intercepties, maar maakte toch ook enige indruk door met zijn eerste play Jeremy Maclin te bereiken voor een 52-yard pass en in totaal 202 yards en twee touchdowns te gooien. Het waren zijn eerste wapenfeiten in bijna twee jaar. Al een aantal weken waren er overigens geruchten dat Sanchez ook zonder een blessure van Foles een kans zou kunnen krijgen. Laatstgenoemde schitterde vorig seizoen nog met 27 touchdowns en slechts twee intercepties. Tijdens de afgelopen vijf wedstrijden gooide Foles echter maar voor zeven zespunters en acht picks. Nu krijgt Sanchez dus een kans. Hij staat bekend om zijn grillige manier van spelen, waardoor hij tot nu toe in zijn carrière 77 scores noteerde, maar ook 72 picks.

Bepalende blessures
In eigen stadion gaat het tot nu toe crescendo voor Philadelphia, maar naast het verlies van Foles, moet de verdediging het doen zonder middle linebacker DeMeco Ryans. Hij zal dit seizoen niet meer terugkeren dankzij een afgescheurde achillespees. Ryans voert zijn unit aan met 45 tackles en zal worden vervangen door Casey Matthews, die in 2011 in de vierde ronde van de draft werd verkozen en in 2010 nog ‘Oregon Ducks Most Outstanding Player’ was. Right guard Todd Herremans is ook exit voor dit jaar en moet geopereerd worden aan zijn biceps. All-Pro left guard Evan Mathis keert echter terug van een knieblessure die in speelronde één ontstond. Met twee zeer bepalende defensieve blessures zal de aanval van de Eagles door moeten gaan met hun goede werk. In zowel punten (29.3) als totale yards (409.3) per wedstrijd staat de offense vierde in de league. Sanchez en co. treffen een Panthers defensie die weinig doet terugdenken aan de 12-4 unit van vorig seizoen.

Andere defensie
Miami Dolphins v Carolina PanthersDe Panthers zakken met name defensief steeds meer weg. Sinds speelronde drie – er was nog een 2-0 start – laat Carolina gemiddeld meer dan 30 punten per wedstrijd toe en werd één maal gewonnen, één maal gelijk gespeeld en vijf maal verloren. Op de run hebben de Panthers geen antwoord met gemiddeld 134.8 toegestane yards per wedstrijd tijdens de laatste vier speelrondes. LeSean McCoy, die de laatste wedstrijden goed op dreef is, zal wat dat betreft met vertrouwen naar de MNF uitkijken. Hij noteerde de afgelopen weken een gemiddelde van 5.3 yards per run. De defensie van de Panthers moet het doen zonder defensive end Greg Hardy (foto), die een strafzaak tegen zich heeft lopen, onder andere voor mishandeling. Hij mag en kan niet spelen en de kans is levensgroot dat dit gedurende 2014 zo zal blijven. De New Orleans Saints zijn, ondanks de nederlaag van afgelopen weekend tegen de San Francisco 49ers, de Panthers voorbij gestoven. Dat heeft natuurlijk ook alles te maken met de winst van New Orleans op Carolina, eind vorige maand. Cam Newton had het toen moeilijk om de bal bij de belangrijkste aanvallende pionnen te krijgen; Greg Olsen en Kelvin Benjamin. De twee namen tien van de twaalf touchdowns door de lucht voor hun rekening. De aanvallende linie werd toen gekenmerkt door blessures en het is voor Newton te hopen dat de basis vannacht wat fitter is.

Kick-off van Panthers @ Eagles is om 02:30 en Fox Sports zendt op kanaal 2 de wedstrijd live uit. Je kunt om 02:00 uur inschakelen voor de NFL Pregame Show.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen