Rusland na spannend duel naar brons

Door


De Russische basketballers hebben de bronzen plak op de Olympische Spelen in Londen veroverd. In een spannend duel met Argentinië trok Rusland in de slotminuut uiteindelijk aan het langste eind: 81-77. Alexey Shved was de grote man aan de kant van de Russen met 25 punten en 7 assists. Hij scoorde een beslissende driepunter met 37 seconden op de klok die Rusland een 79-77 voorsprong gaf.

Voor Rusland is het een historische medaille. Het is de eerste keer sinds de val van de Sovjetunie dat Rusland een prijs pakt op de Olympische Spelen. In 1988 pakte de Sovjetunie goud en na de val van het communisme kwam het zogeheten GOS (Gemenebest van Onafhankelijke Staten) tot een vierde plaats. Rusland speelde sindsdien zelfs nooit eerder om een medaille.

De Golden Boys van Argentinië vielen voor het eerst sinds de Spelen van 2000 in Sydney buiten de prijzen. Na een gouden plak in 2004 (na winst op Team USA in de halve finale) volgde vier jaar geleden in Beijing brons. Nu waren de Argentijnen dicht bij een nieuwe bronzen plak. Manu Ginobili leidde zijn team met 21 punten en naar een 77-76 voorsprong met 43 seconden te spelen. Het was symbolisch dat het de laatste score van de Argentijnen was.

Zes seconden na Ginobili maakte Shved zijn driepunter, waarna de Argentijnen nog genoeg tijd hadden om langszij te komen of een verlenging af te dwingen. Een driepunter van Nocioni rolde met vijftien seconden op de klok echter uit de ring waarna er een wild einde kwam aan het duel. Fridzon beging op de middenlijn een turnover. Argentinië leek op weg naar een snelle score maar Shved kwam met een geweldige steal op Delfino.

De protesten van de Argentijnen over no-calls ten spijt, was het Fridzon die op de pass van Shved vrij doorgang had naar de Argentijnse basket en de wedstrijd definitief besliste.

 

Ook leuk om te lezen