ROY: Andrew Wiggins verstevigt leiding, Nurkic nieuw in de lijst

Door

460706632
Elke week houdt SportAmerika je op de hoogte van het reilen en zeilen van de rookies in de NBA. Elke editie voorziet de Rookie of the Week (ROW), Flop of the Week (FOW), de voorlopige Rookie of the Year (ROY), de overige Top 5, de spelers die net niet goed genoeg speelden voor de Top 5 (Outside Lookin’ In) en de Statline of the Week (SOW).

ROW: Andrew Wiggins (MIN)
We kunnen ook nu niet om hem heen en het begint langzaamaan een beetje saai te worden. Na het uitvallen van Parker is het alleen nog maar Wiggins die boven iedereen uit stijgt. De wedstrijd tegen de Phoenix Suns van vorige week woensdag was voor Wiggins het moment om zijn kunsten nog eens goed te tonen met 25 punten, vier rebounds, twee assists en drie steals.

FOW: Nik Stauskas (SAC)
Vorige week kreeg hij in deze rubriek nog de nodige kritiek over zijn spel, maar toch werd er gezegd: “het moet toch een keer goed komen met deze jongen…” Deze week in ieder geval nog niet. Vergeleken met vorige week kreeg hij deze week aanzienlijk meer speeltijd. In de wedstrijden van afgelopen week viel het weer vies tegen. Alleen in de verloren wedstrijd tegen Denver liet Stauskas zien dat hij daadwerkelijk iets in zijn mars heeft. Hij scoorde daarin 13 punten en één rebound.

ROY: Andrew Wiggins (MIN)
Ooit een handleiding willen hebben hoe je ‘Rookie of the year’ kan worden in de NBA? Hier komt een kleine samenvatting. Scoor ongeveer 20 punten per wedstrijd. Laat zien dat je naast scoren ook nog kan rebounden en je spelers kan bedienen met assist. Het belangrijkste nog, raak niet geblesseerd! Dat is precies hoe rookie Andrew Wiggins het doet. De weg naar rookie of the year ligt nu al voor het opraken. Het enige wat de fans nog missen is een triple-double.

Top 5: Nerlens Noel (PHI), Elfrid Payton (ORL), Bojan Bogdanovic (BKN), K.J. McDaniels (PHI)
Het is niet dat Nerlens Noel enige bedreiging vormt voor Andrew Wiggins, maar voor de Philadelphia 76ers doet hij niet onaardig. Verdedigend doet hij zijn ding en ook qua schotpercentage wordt het steeds beter. Nu de taak aan Noel om de 76ers meer overwinningen te bezorgen. Dit geldt overigens ook voor zijn maatje K.J. McDaniels. De steal van afgelopen draft laat inmiddels zien dat hij naast scoren ook voor assists en rebounds kan zorgen.

Elfrid Payton steeg vorige week in het klassement door een flirt met een triple-double. Deze week flirt hij allerminst met een triple-double, maar weet nog steeds van waarde te zijn voor de Orlando Magic. In de gewonnen wedstrijd tegen de Chicago Bulls noteerde hij 10 punten, zeven assists en vier rebounds. Daarmee hielp hij mede met de geweldige Vucevic en Oladipo voor de overwinning.

Terwijl de Brooklyn Nets zich in een diep dal begeven, klimpt Bojan Bogdanovic daar langzaam uit. Zowel tegen de Detroit Pistons als tegen de Houston Rockets kreeg Bogdanovic meer tijd dan normaal en dat vertrouwen betaalde hij uit. Tegen de Rockets eindigde de shooting guard de wedstrijd met dertien punten, vijf rebounds en drie assist.

Outside Lookin’ In: Zach Lavine (MIN), Jusuf Nurkic (DEN), Nikola Mirotic (CHI)
Zach LaVine speelde tegen de San Antonio Spurs een goede wedstrijd voor de Timberwolves. In de wedstrijd maakte de jonge point guard negentien punten en was het goed voor zes assists. De wedstrijd erna tegen de Indiana Pacers speelde hij maar vier minuten en kon daarin niks uitrichten.

Eindelijk is er een plaats voor Jusuf Nurkic. Niet alleen bij de Denver Nuggets, maar ook in het klassement. De Bosniër speelt de laatste wedstrijden erg goed en voelt zich zeker niet minder dan de grote mannen in de NBA. In de winstpartij tegen de Sacramento Kings zorgt de Bosniër voor zestien punten en acht rebounds. En na een mooie driepunter krijgt Cousins het ook te horen.

De Bulls hebben en dip te pakken. Er werd maar één van de afgelopen vier wedstrijden gewonnen en Mirotic lijkt daar het slachtoffer van te worden. Na een slechte wedstrijd tegen Utah Jazz werd zijn speeltijd gehalveerd. Toch weet hij in de magere minuten die hij krijgt nog wel iets te presteren. In de 11 minuten tegen Orlando Magic zorgt hij toch voor elf punten, twee rebounds en één block.

SOW: Andrew Wiggins (MIN)
Deze week geen flirt met een triple-double of een career high. Een saaie week om de stats te bekijken van de rookies. Daarom wordt de goede score van Wiggins tegen de Suns deze week verkozen als Stat of the Week.

Ook leuk om te lezen