Prospect Watch 2018: Chicago Cubs

Door

Vorig jaar zette SportAmerika voor het eerst alle Minor League-opleidingssystemen op een rijtje in de Prospect Watch. Dit off-season kijken we in updatevorm naar de ‘farms’ in Minor League Baseball. De SportAmerika MLB Prospect Watch 2017/2018 is aangekomen in de National League Central, bij de Chicago Cubs.

LEEGLOOP

Net als een aantal andere organisaties die de laatste jaren successen boekten op het Major League-niveau, hebben ook de Cubs veel op hun Minor League-systeem gesteund op de weg naar glorie. De 2016 Cubs en de 2017 Astros leunden beide in grote mate op zelfopgeleide jeugd die de club kampioenschappen brachten. In tegenstelling tot de Astros, echter, is het Cubs-systeem niet in staat geweest de achtergelaten gaten op te vullen.

PROSPECT WATCH 2017: CHICAGO CUBS

Toen de Cubs in 2017 halverwege het jaar een move moesten maken om de Brewers achter zich te houden, verkocht de ploeg de laatste prospects die het systeem rijk was. Überprospect Eloy Jimenez (#4 op MLB Pipeline’s top 100 en Baseball America’s Top 100) en hooggewaardeerde werpersprospect Dylan Cease werden geruild met stadgenoot White Sox, voor Jose Quintana. Jimenez en Cease waren de laatste twee echte topprospects die de Cubs nog rijk waren.

Een half jaar later zitten de Cubs zonder Top 100 prospects. Het Minor League-systeem is leeg. In een zoektocht naar een tweede titel in twee jaar, zal alle hulp van buitenaf moeten komen.

Jose Quintana kostte de Cubs hun laatste échte prospects (Jim Young/USA TODAY Sports)

BEKENDE NAMEN

Bij het opmaken van deze lijst, viel één ding vooraf op: veel onbekende namen, zelfs voor prospect watchers. Persoonlijk kwam ik tot vier uit tien: Alex Lange (#4), Victor Caratini (#5), Brendon Little (#7) en Mark Zagunis (#9).

Om maar met dit kwartet te beginnen: Caratini en Zagunis, de twee oudste spelers op deze lijst, hebben als enige twee veldspelers Major League-ervaring opgedaan in de 2017. Zagunis kreeg een whopping 14 slagbeurten (0-uit-14, vier walks, twee steals), terwijl Caratini het als tijdelijke opvolger van de weggestuurde Miguel Montero met 59 slagbeurten moest doen (.254, een homerun, drie doubles).

 

De verdwaalde jonge positiespeler in de top is Aramis Ademan, de 19-jarige Dominicaanse kortestop. Dit is wel een serieus talent, maar het ontbreekt hem nog een beetje aan ervaring. Hij kwam aardig uit de verf in Rookie Ball en Single-A, met een leuke hoeveelheid power (7 homeruns in 288 slagbeurten) en aardige snelheid (14 steals). De tiener kan zich rustig ontwikkelen, maar is nu al één van de betere prospects in het systeem.

DRAFT

Dan zijn daar nog Alex Lange (#4) en Brendon Little (#7), de twee first round Draft picks van de Cubs in 2017. Lange, de LSU-ster met de scherpe fastball en goede curve, gooide slechts 9.1 innings in Single-A. Hij noteerde in die negen innings echter wel 13 strikeouts en slechts drie walks. Als hij zijn controle wat beter weet te behouden dan in college soms het geval was, kan hij een nuttig rotation-lid worden.

Little was een meer verrassende keuze. De 21-jarige lefty kwam uit het JuCo (Junior College) in Florida, met een 95 mph fastball en 12-to-6 curveball die niet te raken is als Little zijn dag heeft. Helaas is dat nog redelijk vaak niet het geval. De vraag is dan ook of hij een startende rol kan houden of een power reliever wordt.

Alex Lange, first rounder uit 2017 voor de Cubs (MLB.com video still)

OVERIGE PITCHERS

Naast Lange en Little beschikken de Cubs over nog een aardige rij armen. Jose Albertos is wat ons betreft de nieuwe nummer één bij de Cubs. De rechtshandige Mexicaan gooit al 97 mph… en is pas 19 jaar. Ook weet hij de harde pitch op de juiste plek te gooien, waarmee hij een echt wapen heeft. Hij noteerde 48 strikeouts in 43 innings en maakte indruk met zijn volwassen houding op de heuvel. Albertos heeft misschien wel het hoogste plafond van alle Cubswerpers.

Adbert Alzolay hoort ook hoog op het lijstje thuis. Tussen A+ en AA gooide de 22-jarige Venezolaan 114.1 innings (108 strikeouts, 2.99 ERA). Met een 97 mph fastball is zijn bread and butter pitch, terwijl hij nog hard aan zijn curve werkt. Oscar De La Cruz is een 22-jarige Dominicaan en wát voor één. Op zijn profiel staat 90 kg, maar dat lijkt aan de lage kant. Desondanks weet ook hij de 97 mph aan te tikken met zijn fastball en bezig hij een bovengemiddelde curve. Afgelopen seizoen in A+ ging het niet allemaal van een leien dakje, maar goed genoeg om AA te gaan aantikken in 2018.

Adbert Alzolay (Freek Bouw/Phrake Photography)

Thomas Hatch en Dillon Maples zijn wildcards. De eerste is een draftproduct uit 2016, die voldoende strikeouts noteert, maar ook een wat hoog ERA uit de hoed tovert (4.04 in A+). De 23-jarige werkt aan een andere armbeweging, wat zijn slider ten goede is gekomen. Een overstap naar AA lijkt wel in de lijn der verwachting.

Maples is een persoonlijk favoriet, want strikeoutmachine: 100 stuks in 63 innings (A+, AA en AAA). De 25-jarige is een bullpenarm, die al zes keer mocht laten zien wat hij kan op Wrigley Field. De strikeouts bleven (11 in 5.1 innings), dus hij kan zichzelf deze Spring Training de Major League-bullpen ingooien.

CONCLUSIE

Een paar jaar geleden was het Cubs-systeem nog één van de betere in de Majors. Nu al dat talent doorgestroomd of verkocht is, blijkt dat het aanvullen van de jeugdopleiding behoorlijk is achtergebleven. Zonder ook maar één talent in MLB’s Top 100 is het treurig gesteld met de jeugd van de Cubs. Het is voor de club te hopen dat de Ricketts-familie zo diep in de buidel blijft tasten als ze de laatste twee seizoenen hebben gedaan, anders kan er wel weer heel snel een problematische periode aanbrekend in Chicago.

HOUD IN DE GATEN

Jen-Ho Tseng (RHP), Justin Steele (LHP), D.J. Wilson (OF), Eddy Martinez (OF), Keegan Thompson (RHP).

Cover photo: Phrake Photography/Freek Bouw


Om in aanmerking te komen voor de lijst moeten positiespelers onder de 130 Major League-slagbeurten blijven. Pitchers mogen niet boven de 50 innings of 30 relief appearances uitkomen. Dit zijn MLB’s rookiekwalificaties. Deze top 10 is de persoonlijke visie van de auteur op de betrokken spelers.

Ook leuk om te lezen