Preview NLDS: St. Louis Cardinals – Chicago Cubs

Door

De Chicago Cubs hebben de NL Wild Card Game na een enorme prestatie van ace Jake Arrieta winnend afgesloten. Nu wacht de volgende tegenstander. En dat zijn de rivalen uit de Central division, de St. Louis Cardinals.

Rivaliteit
De Cardinals en Cubs hebben al jaren onderling een echte rivalry. Echter nu is de rivaliteit in alle hevigheid weer ontketend omdat de Cubs voor het eerst in jaren weer relevant zijn. De Cardinals zullen er goed aan doen deze Cubs serieus te nemen en vooral niet te onderschatten. De ploeg speelt niet als een groepje welpjes, maar als een groep hongerige beren. Die best een Cardinal als voorafje lusten. Het is overigens de eerste keer dat de kemphanen tegenover elkaar staan in de play-offs.

De te kloppen ploeg
De Cards zijn natuurlijk al jaren het paradepaardje van de NL Central. Al drie keer op rij wonnen de Cardinals de divisie en kwamen al vier keer achter elkaar in de NLCS terecht. De elfvoudig World Series-kampioen stond in 2013 voor het laatst in de Fall Classic. De Boston Red Sox waren toen een maatje te groot.

Met 100 overwinningen in het reguliere seizoen zijn de Cardinals dé ploeg om te verslaan in de play-offs. Met uitstekend team spel en prima werp prestaties hebben de Cardinals een formule die maar weinig teams kunnen kopiëren. Matt Carpenter was dit jaar de grote man aan slag bij St. Louis. Een slashline van .272/.365/.505 is niet bijster geweldig, maar de 28 HR, 84 RBI en 101 runs waren dat wel.

St. Louis ontbeerde dit seizoen een grote RBI-machine à la Albert Pujols. Carpenter kwam er het dichtst bij in de buurt, ook omdat slugger Matt Holiday lang in de ziekenboeg verbleef. Opmerkelijk was de plotselinge illustratie van kracht die Carpenter voor de dag bracht. Saillant detail is dat Carpenter bovendien goed bevriend is met Chicago ace Jake Arrieta. Beiden komen van TCU, Texas Christian University, en staan nu als tegenstanders in het strijdperk.

Qua pitching zit het meestal wel snor bij St. Louis. Zo ook dit jaar, ondanks de langdurige afwezigheid van ace Adam Wainwright. Michael Wacha (17-7, ERA 3.55) speelde sterk in het reguliere seizoen en is zeker niet de enige goede werper bij de ploeg uit Missouri. Carlos Martinez, niet inzetbaar in de play-offs, (14-7, ERA 3.01), John Lackey (13-10, ERA 2.77), Lance Lynn (12-11, ERA 3.03) en Jaime Garcia (10-6, ERA 2.43) haalden allen double figures in overwinningen en vingen het verlies van Wainwright goed op. Als staff hadden de Cardinals een 2.94 ERA.

Bullpen
In de bullpen is er ook meer dan genoeg kwaliteit, aangevoerd door closer Trevor Rosenthal. Hij schreef liefst 48 saves achter zijn naam en was daarmee tweede in de NL achter Pirates closer Mark Melancon. De Cars waren 87-1 als ze in de achtste inning nog de leiding hadden, en Rosenthal sloeg vaak de deur op slot als hij de negende inning de heuvel betrad. Hector Rondon is de grote man bij de Cubs (30 saves).

Game 1 starters
De Cubs hebben het momentum te pakken door de klinkende overwinning op de Pirates en zullen er alles aan doen het zelfvertrouwen tot epische sferen te verhogen door ook de Cardinals te verslaan. Ze sturen in Game 1 Jon Lester naar de heuvel, die in het reguliere seizoen tot een 11-12 record kwam met een 3.34 ERA en 207 strikeouts. De Cardinals counteren met John Lackey, ex-teamgenoot van Lester bij de Red Sox. Cubs ace Arrieta maakt waarschijnlijk maar één start in deze serie, Game 3 in Chicago.

Andere blikvangers
Anthony Rizzo van de Cubs had een meer dan solide jaar en kwam met een slashline van .278/.387/.512 aanzetten. Ook leidde hij de club in HR (31), RBI’s (101) en honkslagen (163) en speelde sterk op het eerste honk. Rookie Kris Bryant had een seizoen dat zo goed was dat het de geschiedenis van de Cubs ingaat als één van de beste rookie seizoenen ooit. Zijn jersey was zelfs het best verkopende jersey in de MLB.

Rechtsvelder Jayson Hayward van St. Louis produceerde een .293/.359/.439 slashline, echter waren power numbers minder vergeleken met zijn jaren bij de Atlanta Braves. In de tweede seizoenshelft kwam de ‘power’ terug, getuige zijn .318/.397/.469 slashline.

In het felle licht van de play-offs en met de grote belangen die op het spel staan, zal de rivaliteit tussen deze twee clubs alleen maar grotere vormen aannemen. De eerste wedstrijd is vrijdagnacht in St. Louis en begint om 00:45 uur Nederlandse tijd.

Foto: Twitter

Ook leuk om te lezen