Power Rankings West: Let op de Grizzlies

Door

Elke week belicht SportAmerika welke teams in de NBA top waren en welke flop. In de Power Rankings wordt de teamprestatie bekeken: defensief elite, of juist een ijzersterke offensie. Of geen van beide. Elke dinsdag brengen we je op de hoogte van de wekelijkse resultaten van alle clubs. Week 2.

Het waren wederom de Los Angeles Lakers die het nieuws beheersten in het westen. Mike Brown werd geslachtofferd ten faveure van uiteindelijk Mike D’Antoni die de afgelopen week nog niet op de bank zat namens de Lakers. De ploeg uit Los Angeles won onder leiding van Bernie Bickerstaff zijn laatste twee wedstrijden. Ondertussen blijft James Harden geweldige cijfers neerzetten voor een Rockets team dat inmiddels onder de .500 zit.

De Spurs voeren nog steeds de ranglijst aan maar de Memphis Grizzlies liggen op de loer. De ploeg uit de stad van Elvis doet soms denken aan de Detroit Pistons met Ben en Rasheed Wallace, Rip Hamilton, Chauncey Billups en Tayshuan Prince. Een hardwerkende ploeg zonder superster.

1. (1) San Antonio Spurs, 6-1 ORtg 105.7 (8) / DRtg 101.1 (13)

De Spurs speelden hun enige verloren wedstrijd afgelopen woensdag op bezoek bij de Los Angeles Clippers. In dezelfde week volgde een overwinning op Indiana en werden ook Portland en Sacramento aan de zegekar gebonden. De topscorer in San Antonio is ‘good old’ Tim Duncan. De stille power forward, die tegenwoordig op de center positie speelt, maakte tot dusver bijna negentien punten per wedstrijd en is goed voor tien rebounds. Naast Duncan hebben de Spurs nog vier spelers in de dubbele cijfers.

2. (5) Memphis Grizzlies, 5-1 ORtg 107.3 (4) / DRtg 97.7 (2)

De eerste wedstrijd tegen de Los Angeles Clippers ging verloren, maar de daarop volgende wedstrijden werden allen in winst omgezet. De Grizzlies hebben nu een winning streak van vijf wedstrijden, en niet tegen de minste tegenstanders (Utah, Milwaukee, Houston en Miami). Zach Randolph is goed voor ruim zestien punten en bijna vijftien rebounds per wedstrijd. Rudy Gay is met twintig punten de topscorer.

3. (10) Oklahoma City Thunder, 6-2 ORtg 105.4 (9) / Drtg 97.9 (3)

In een zeer drukke week met vijf wedstrijden in zeven dagen werd een honderd procent score neergezet door de Chicago, Cleveland, Toronto en twee keer Detroit te verslaan. Niet de sterkste tegenstanders, dus kunnen Kevin Durant en Russel Westbrook woensdag aan de bak tegen Memphis. Kevin Martin scoort ruim zeventien punten vanaf de bank en Serge Ibaka laat dit seizoen zien dat hij meer kan dan alleen ballen de tribune in blocken door meer dan veertien punten per wedstrijd te scoren.

4. (7) Los Angeles Clippers, 5-2 ORtg 108.2 (3) / DRtg 99.7 (9)

Zowel de San Antonio Spurs als de Memphis Grizzlies hebben hun enige verloren wedstrijd te danken aan de Los Angeles Clippers. De afgelopen week werden de Hawks, Spurs en Trailblazers verslagen, maar werd er aan het begin van de week verloren van de Cleveland Caveliers. Jamal Crawford is nog steeds de topscorer van de Clippers met ruim twintig punten vanaf de bank. Chris Paul volgt hem op de voet met ruim zeventien punten en daarnaast ook nog tien assists. De Clippers zullen deze cijfers morgen nodig hebben wanneer de Miami Heat op bezoek komen. De Clippers hebben één van de diepste banken van de NBA, waar Vinny Del Negro dan ook gretig gebruik van maakt.

5. (3) Minnesota Timberwolves, 5-2 Ortg 102.4 (17) / DRtg 98.9 (6)

Het mag toch wel een klein wonder heten dat de T-Wolves vijf van hun zeven wedstrijden hebben gewonnen. Steunpilaren Ricky Rubio en Kevin Love zaten al langs kant, inmiddels hebben ook J.J. Barea en Chase Budinger zich in de ziekenboeg gemeld. Nikola Pekovic is met bijna zestien punten de topscorer.

6. (6) New Orleans Hornets, 5-2 ORtg 99.0 (24) / DRtg 99.4 (8)

De thuiswedstrijd tegen de Atlanta Hawks werd met 77-62 verloren. De Hornets miste dan ook rookies Anthony Davis en Austin Rivers. De ploeg uit New Orleans wist in de tweede helft slechts 25 punten te scoren. Davis en Rivers waren er in de overwinning tegen de Charlotte Bobcats weer bij. De komende week wacht Houston, Milwaukee en Oklahoma en kan de ploeg zomaar buiten de eerste acht kunnen vallen.

7. (13) Utah Jazz, 4-4 ORtg 104.1 (10) / DRtg 103.2 (21)

De wedstrijden tegen de Suns, Lakers en Raptors werden gewonnen, terwijl de Jazz hun meerdere moesten erkennen in de Nuggets en Grizzlies. De Jazz spelen wisselvallig, maar hebben wel zes spelers in de dubbele cijfers. Derrick Favors is met negen punten per wedstrijd bijna de zevende speler.

8. (14) Phoenix Suns, 4-4 ORtg 103.7 (13) / DRtg 108.9 (28)

Verloren van de Heat en Jazz maar gewonnen van de Caveliers, Bobcats en de aan een sterke opmars bezig zijnde Nuggets. Met de Bulls, Lakers en Heat op het programma voor komende week zullen de Suns verder afdalen onder plaats tien. Ook de zeventien punten van Dragic en de elf rebounds per wedstrijd van van de Polish Hammer zullen de val van de Suns niet kunnen stoppen.

9. (15) Denver Nuggets, 4-4 ORtg 103.2 (14) / DRtg 102.0 (18)

De eerste drie wedstrijden van het seizoen gingen verloren, maar inmiddels staan de Nuggets op een .500 record en leverden zij de speler van de week in het westen in de persoon van Kenneth Faried. The Manimal produceerde tot dusver bijna veertien punten en elf rebounds per wedstrijd. De Nuggets lijken de weg omhoog te hebben gevonden maar met de Heat, Spurs en Grizzlies de komende week op het programma kunnen zij weer afgeleiden naar de kelder van de Western Conference.

10. (2) Dallas Mavericks, 4-4 ORtg 107.2 (5) / DRtg 104.3 (23)

Overwinningen op Portland en Toronto werden gevolgd door nederlagen tegen New York, Charlotte en Minnesota. Naast Dirk Nowitzki moeten de Mavs nu ook enige tijd Shawn Marion (acht punten en negen rebounds) missen. Dallas verliest de slag om de boards met een verschil van gemiddeld acht.

11. (11) Los Angeles Lakers, 3-4 ORtg 106.3 (6) / DRtg 101.9 (17)

Mike D’Antoni wordt de opvolger van de ontslagen Mike Brown. Onder interim-coach Bernie Bickerstaff versloegen de Lakers de Golden State en Sacramento. De eerste test volgt dinsdag als de San Antonio Spurs op bezoek komen.

12. (9) Golden State Warriors, 3-4 ORtg 97.9 (25) / DRtg 101.7 (16)

De Lakers, de Nuggets en de Kings waren allen te sterk voor de ploeg uit Oakland. Wel werd er een succesje geboekt thuis tegen de Caveliers. De Warriors zullen ook dit seizoen geen rol van betekenis spelen in het westen. Het zijn vooral Stephen Curry en Klay Thompson die de punten op het bord zetten, beide tegen een schotpercentage van 37 procent, dat wel.

13. (4) Houston Rockets, 3-4 ORtg 101.7 (20) / DRtg 101.3 (14)

Afgelopen week ging het in drie van de vier wedstrijden mis. Er werd gewonnen van de Pistons, waar iedereen van wint, maar er werd verloren van de Heat, Grizzlies en Nuggets. James Harden presteert met 26 punten en bijna vijf assists per wedstrijd natuurlijk nog steeds fantastisch. De bijna vijf turnovers per wedstrijd is een logisch gevolg omdat hij in Houston veel meer de bal krijgt dan in Oklahoma.

14. (8) Portland Trailblazers, 2-5 ORtg 102.4 (18) / DRtg 108.5 (26)

Alle vier de wedstrijden afgelopen week gingen verloren. De Spurs, Hawks, Clippers en zelfs de Mavs waren te sterk voor Nicolas Batum, LaMarcus Aldridge en de rest van de Blazers. Ze krijgen echter de kans om zich komende week te revancheren wanneer de Rockets, Bulls en T-Wolves op bezoek komen.

15. (12) Sacramento Kings, 2-5 ORtg 96.1 (29) / DRtg 103.0 (20)

Het gemis van DeMarcus Cousins kostte de Kings twee wedstrijden. De center zal wel degelijk de nodige wedstrijden voor Sacramento gaan winnen, maar kijk er niet raar van op als de Kings aan het einde van het seizoen ook op een vijftiende plek staan.

ORtg = offensive rating. Het aantal gescoorde punten omgerekend per 100 possessions. DRtg: defensive rating. Het aantal toegestane punten omgerekend per 100 possessions.)  

Lees hier week 2 van de Power Rankings in de Eastern Conference

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen