Polamalu verkozen tot beste verdediger in NFL

Door

In aanloop naar de Super Bowl van aanstaande zondag worden er diverse individuele prijzen uitgedeeld. Troy Polamalu, safety van de Pittsburgh Steelers, kreeg woensdag te horen dat hij dit jaar de defensive MVP heeft gewonnen. Hij kreeg 17 van de 50 stemmen, 2 meer dan linebacker van de Green Bay Packers Clay Matthews.

De safety miste twee wedstrijden dit jaar maar maakte meer grote plays dan ooit tevoren. Zijn statistieken zijn minder dan in bijvoorbeeld 2008 en 2005, maar zijn zeven interceptions en beslissende play tegen de Baltimore Ravens gaven hem de voorsprong. In die play forceerde hij een fumble waardoor de Steelers hun divisie wonnen.

Dick Lebeau, defensive coördinator van Blitzburgh en zelf een hall of fame defensive back, zegt dat Polamalu de meest veelzijdige defensive back is waar hij ooit al mee heeft gewerkt. ,,Ik weet gewoon dat Troy altijd de juiste dingen zal doen,” zei Lebeau. Ook teamgenoot en linebacker LaMarr Woodley is positief over Polamalu: ,,Hij kan het spel veranderen, ik bedoel, kijk naar al de plays die hij maakt. Hij maakt onderscheppingen maar komt ook helpen om de runner te tackelen. Hij doet alles.”

Het is al de zevende maal dat een Steeler deze prijs in de wacht sleept. Drie leden van ‘The Steal Curtain’, de defense van de Steelers uit de jaren ’70 wonnen hem al: defensive tackle Joe Greene tweemaal, linebacker Jack Lambert en cornerback Mel Blount.

Toen duurde het tot de jaren ’90, toen cornerback Rod Woodson winnaar werd en de laatste die won is linebacker James Harrison, in 2008. Polamalu is ook nog maar de vierde safety, na Ed Reed van de Baltimore Ravens, Kenny Easley van de Seattle Seahawks en Dick Anderson van de Miami Dolphins, die deze prijs ontvangt.

Zie hieronder de beslissende play van Polamalu tegen de Ravens.

Foto: restored4life.com

Ook leuk om te lezen