Game of the Week: Washington Redskins @ Miami Dolphins

Door

Deze week in de Game of the Week geen koppositie die op het spel staat. Ook geen potentiële Superbowl kandidaten. Sterker nog, dit zijn twee teams die alles verloren hebben. Teams in crisis. De makkelijkste weg uit die crisis is een nieuwe ster en die kan gevonden worden in de draft. Zo kan het gebeuren dat we het in week 6 van de NFL al stiekem over “tanken” gaan hebben. Zondagmiddag komen de Redskins op bezoek in Miami. De Dolphins leken keihard op weg naar de eerste draft pick in april, maar hebben inmiddels “concurrentie” gekregen van de Redskins, Bengals en in minder mate de Jets. Een overwinning zondag voor één van beide teams kan een enorm effect hebben op de toekomst van deze franchises. Juist daarom wordt deze wedstrijd zeer interessant om te volgen.

DRAMATISCHE DOLPHINS

Aan het begin van dit seizoen werd al duidelijk dat de Dolphins niet om de prijzen zouden spelen. Dat het team zó slecht zou zijn, hadden weinigen kunnen voorspellen. In de eerste weken werden een aantal van de beste spelers als Laremy Tunsil en Minkah Fitzpatrick van de hand gedaan voor draft picks. De Dolphins maken er geen geheim van dat ze in rebuild mode staan. Sterker nog, ze zijn hard op weg om het slechtste team in de historie van de NFL te worden. Na een kwart seizoen heeft Miami een negatieve score van -137 als alle wedstrijden worden opgeteld. Dat is al halverwege de slechtste balans in de historie. Voor dat curieuze record moeten we terug naar 1974, toen verloren de Tampa Bay Buccaneers al hun wedstrijden met een negatieve balans van -287.

Zelfs als de Dolphins een tijd mee komen in de wedstrijd hoeven tegenstanders zich niet druk te maken. Het team van Brian Flores scoorde namelijk nog geen enkele keer na rust. Zelfs geen field goal. Josh Rosen, QB van de Dolphins, heeft momenteel de meest ondankbare rol in de NFL. Met de wetenschap dat het team bewust slecht wil presteren om een nieuwe QB te kunnen draften, graaft hij min of meer zijn eigen graf. En toch moet hij zijn toekomst in de NFL zien te waarborgen. Ga er maar aan staan.

CHAOS IN WASHINGTON

De chaos in Washington beperkt zich dit jaar niet tot het onderkomen van de huidige president. Ook bij de Redskins heerst een bestuurscrisis. Deze week werd head coach Jay Gruden verantwoordelijk gehouden voor de slechte prestaties. De problemen tussen de front office en coach Gruden waren er al langer maar kwamen met name tot uiting in de keuze voor de QB. Gruden was het, volgens verschillende media, bepaald niet eens met het selecteren van Dwayne Haskins in de eerst ronde van de draft. Hij wilde het team om Case Keenum heen bouwen. Tijdens de eerste weken van het seizoen werden alle QB’s gebruikt en was het elke week maar de vraag wie er dit maal zou starten. Het ontslag van Gruden was onvermijdelijk, maar de problemen bij de Redskins zouden wel eens veel dieper in de organisatie kunnen liggen. De meeste Redskins fans zijn nu al bezig met de 2020 draft. Een hoge draft pick kan wellicht een broodnodige kentering teweeg brengen.

TOEKOMSTIGE STERREN

Ervan uitgaande dat beide teams inderdaad liever verliezen dan winnen de rest van dit seizoen, waar doen ze dit dan voor? Wie zijn de sterren van de 2020 draft die deze franchises op sleeptouw kunnen nemen? De naam die al langere tijd rondzingt is uiteraard die van Tua Tagovailoa, QB van Alabama. Tanking for Tua is inmiddels een begrip. Het is echter geen uitgemaakte zaak dat hij als eerste QB geselecteerd wordt. Ook de namen van Justin Herbert (Oregon) en Jake Fromm (Georgia) worden veel genoemd. De kans lijkt groot dat één van deze drie volgend jaar de startende QB van Miami zal zijn.

Voor de Redskins is het selecteren van een QB nog geen uitgemaakte zaak. Veel zal afhangen van de ontwikkeling van Haskins, die overigens weinig indruk maakte tot nu toe. Mocht Washington besluiten met Haskins verder te gaan dan zouden DE Chase Young (Ohio State) of WR Jerry Jeudy (Alabama) uitstekende opties zijn.

SPANNENDE WEDSTRIJD

Gelukkig is het niet zo dat teams echt expres proberen te verliezen. Individuele spelers leunen in contractonderhandelingen sterk op hun statistieken. Beide teams zullen dus wel degelijk proberen er het beste van te maken zondag. De kans is groot op een wedstrijd met veel touchdowns. Beide teams zijn defensief zeer zwak, met name in de passing game. Rosen en (waarschijnlijk) Keenum zouden hier wel raad mee moeten weten. Als de Dolphins op voorsprong komen, kan dit zomaar een hele spannende wedstrijd worden. De Redskins zijn uiteraard favoriet, maar een overwinning voor Washington is zeker geen uitgemaakte zaak.

Voorspelling: Redskins 35 – 27 Dolphins

Coverfoto: Henry McKenna/USA Today Sports

Ook leuk om te lezen