ALCS Game 2: Correa en Astros zorgen voor evenwicht

Door

Achter Justin Verlander (1-1, 3.38 ERA) wilden de Houston Astros zich herstellen van de dreun die Gleyber Torres en de Yankees uitdeelden in Game 1. De 36-jarige routinier had zelf ook nog iets goed te maken, want zijn laatste start (3.2 IP, 4 ER, 5 K, 3 BB) was geen succes. In James Paxton stuurde Aaron Boone een pitcher de heuvel op die nog maar één start achter zijn naam had in dit postseason . Getuige zijn 5.79 ERA ging het toen tegen de Twins niet vanzelf voor Paxton. Ook nu hield de lefty het niet lang vol. Dat was wel het geval voor Justin Verlander. De Astros-starter werd in de zevende inning naar de kant gehaald. Pas in de 11e kwam er een einde aan dit intrigerende duel. Met een walk-off homerun bracht Carlos Correa deze serie in evenwicht.

EARLY TROUBLE

Nadat Verlander opende met een simpele eerste inning begon Paxton zijn werkdag met een walk voor George Springer. Met een double play hielp het infield Paxton een handje, waardoor ook hij ongeschonden door de eerste inning kwam. Hoe anders was dit in de tweede. Alex Bregman kwam door met de eerste hit in dit duel. Hij stond al op het derde honk toen Carlos Correa zich meldde in het slagperk. Diens RBI-double naar het linksveld zette de Astros op voorsprong. Yordan Alvarez kwam door die klap op het derde honk terecht, maar meer dan één run stond Paxton niet toe.

Voor Justin Verlander was deze Game 2 inmiddels een walk in the park. De Yankees kregen geen enkele grip op zijn pitches en Verlander noteerde de ene uit na de andere. Aaron Boone besloot zijn starter al in de derde inning van de heuvel te halen. Paxton (2.1 IP, 1 ER, 3 K, 2BB) opende de inning met een strikeout, maar kreeg vervolgens twee singles om z’n oren. Chad Green maakte zijn opwachting in relief en had slechts vijf pitches nodig om een einde aan deze inning te maken.

ALL RISE

In de vierde inning bleek zelfs de tot dan toe oppermachtige Verlander ook maar een mens. Na drie foutloze innings kreeg DJ LeMahieu vier wijd. Die walk werd verzilverd door Aaron Judge. De outfielder was de eerste Yankee die zijn knuppel goed tegen de bal kreeg. Zelfs zo goed dat deze in de tribunes verdween voor een 2-run homerun. Justin Verlander en de Astros stonden door die dreun opeens met 2-1 achter. De veteraan herpakte zich in deze inning overigens snel. De volgende drie batters werden onverrichter zake teruggestuurd.

Boone had de wedstrijd al in handen gelegd van zijn bullpen en de relievers stelden hem niet teleur. Green nam twee innings voor zijn rekening en was daarin perfect. Dat kan niet gezegd worden van zijn vervanger. Adam Ottavino moest het in de vijfde inning opnemen tegen George Springer. Van de outfielder is bekend dat hij altijd goed is in het postseason en die reputatie maakte hij ook dit keer waar. De eerste bal die Springer kreeg van Ottavino ramde hij het stadion uit. Zijn 12e homerun in de play-offs bracht de stand weer in evenwicht: 2-2.

WALK IT OFF CARLOS!

In de zesde inning dreigden de Yankees opnieuw op voorsprong te komen. Verlander was niet langer die onneembare vesting en de starter kreeg klappen van LeMahieu en Gleyber Torres. Een infield single van Brett Gardner was voor LeMahieu genoeg om voor zijn kans te gaan, maar prima verdedigend werk van Correa en Robinson Chirinos hielden hem van scoren. Na deze zesde inning werd het rustig op de honken. Verlander (6.2 IP, 2 ER, 7 K, 2 BB) werd in de zevende vervangen door Will Harris en samen met de overige relievers legde hij New York het zwijgen op.

Bij een 2-2 stand werd het later en later en daarmee nam vooral voor Houston de spanning toe. Zij keken immers aan tegen een 1-0 achterstand en wilden ten koste van alles een 2-0 achterstand in de ALCS voorkomen. In de 10e inning waren er al wat speldenprikjes. Jose Altuve en Alex Bregman kregen vier wijd. De blaffende Astros beten echter niet. Dit veranderde in de 11e inning. Nu waren het de Yankees die, met twee honken bezet, voor wat dreiging zorgden. Ook zij kwamen niet tot scoren en dit brak hen op toen Carlos Correa aan slag kwam. Hij had aan één pitch van J.A. Happ genoeg om de Astros-fans juichend naar huis te sturen. Zijn walk-off homerun zette een punt achter deze wedstrijd en zorgt voor balans in de serie.

UP NEXT:

Dit duel der zwaargewichten gaat dinsdagavond (22.08 uur CEST) verder in New York. De magistrale Gerrit Cole (2-0, 0.57 ERA) mag dan proberen het thuisvoordeel voor Houston te heroveren. Luis Severino kwam voor het laatst in Game 3 van de ALDS in actie. De Yankees-starter gooide toen vier foutloze innings. Van vermoeidheid zal bij Severino geen sprake zijn, want hij heeft na dit duel een week rust gehad.

Cover Photo: Troy Taormina/USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen