Peralta uit wedstrijd wegens harsgebruik in handschoen

Door

Gij zult geen gripverbeterende smeersels gebruiken. Dat is blijkbaar een van de honkbalgeboden. Rays reliever Joel Peralta schond deze regel dinsdagavond, want voordat de pitcher  nog maar een bal had gegooid uit de wedstrijd tegen Washington Nationals geknikkerd.

Het is begin van de achtste inning op een hete dag in Washington. Peralta lost starter David Price af. Nadat hij wat ingegooid had, maakt de rechsthander zich op om voor ’t echie te gaan werpen. Zover komt het niet. Voordat de heuvelman van de Rays er erg in heeft staat umpire Tim Tschida voor z’n neus met de vraag of hij zijn handschoen mag bekijken.

De hoofd umpire was ‘getipt’ door de Nats-bank dat de 36-jarige ‘pine tar’ in z’n handschoen had. Manager Davey Johnson wilde dat gecheckt hebben. Onder toeziend oog van z’n manager Joe Maddon en de Tampa Bay-infielders geeft Peralta gehoor aan het verzoek.

Enkele minuten later is het verlossende woord geuit. Er is  ‘pine tar’ gevonden. Het leer is geconfisqueerd. Peralta verlaat hij de heuvel, het veld en verdwijnt richting kleedkamer. Tschida heeft hem de wedstrijd uitgegooid, omdat er een flinke hoeveelheid hars in z’n handschoen zat. En dat mag niet. Zo staat duidelijk in de reglementen – 8.02 (a) (2) – van de MLB.

,,Er zat behoorlijk veel hars in de handschoen. Precies in het gedeelte waar de hand ingaat”, verklaarde  Tschida die ook de pet van de Dominicaan nog onderzocht.

In alle rust liep Peralta van het veld af. De oud-speler van de Nationals tipte nog wel even cynisch op z’n pet terwijl hij richting de dug-out van Washington keek. ,,Leuk voor ze”, aldus de pitcher. ,,Ze verloren nog steeds de wedstrijd, dus…”, klonk het wat kinderachtig. Al had hij wel gelijk, want Tampa klopte de koploper van de National League East met 5-4.

Puur als pesterijtje liet Maddon vervolgens in de negende inning ook de handschoen van Nats-reliever Ryan Mattheus controleren. Die was clean. ,,Na wat er gebeurd was, moest ik het wel proberen”, aldus de winnende coach.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen