Season in Review 2017: Detroit Tigers

Door

Met het seizoen 2017 in de boeken en het off-season onderweg, werpen we een blik in de achteruitkijkspiegel van het Major League-jaar. In volgorde van de draft, van slechtste team naar het beste, kijken we terug op het seizoen van de 30 verschillende Major League-organisaties. Vandaag in deel 1: Detroit Tigers.

NOG ÉÉN LAATSTE KUNSTJE

Bij de start van het seizoen was één ding in Detroit duidelijk: dit zou het laatste jaar zijn waarin de Tigers in hun huidige samenstelling een gooi naar succes zouden doen. Ook in SportAmerika’s 30-in-30 voor Detroit, kwam dit duidelijk naar voren.

— SPORTAMERIKA MLB 30-IN-30 PREVIEW 2017: DETROIT TIGERS

Met een oude ploeg, waarin veteranen Justin Verlander (34), Miguel Cabrera (34), Victor Martinez (38), JD Martinez (30), Justin Upton (30) en Ian Kinsler (35) de kern vormden, waren twee uitkomsten mogelijk. Lukt alles, dan doet de ploeg tot het eind mee voor een play-off-plek. Kunnen de oudjes niet meer mee, dan gaat halverwege het jaar de stekker eruit en begint de rebuild.

Met een record van 64-98 kan gesteld worden: het werd deur nummer twee.


WAT GING GOED IN 2017?


Wat goed ging voor de Tigers, was een direct gevolg van alles wat fout ging. Door de crash and burn van het team waarmee Detroit het seizoen in ging, was er eindelijk een excuus om de boel op te blazen en met een rebuild te beginnen. GM Al Avila gaf het startschot door op 18 juli outfielder J.D. Martinez met de Arizona Diamondbacks te ruilen. Detroit ontving voor de All-Star drie minor league-infielders terug; een weinig indrukwekkende opbrengst.

Toch was de Martinez-trade een goede zet van de Tigers. Met de moeilijke eerste stap richting een wederopbouw gezet, kon Avila eindelijk vrijuit zijn sterren rondshoppen. Catcher Alex Avila (zoon van) en LHP Justin Wilson werden op 31 juli naar de Cubs gestuurd.

In september volgden Justin Upton (Los Angeles Angels) en Justin Verlander (Houston Astros). Het magere opleidingssysteem van Detroit ontving een broodnodige boost voor de toekomst, maar het seizoen 2017 ramde een ijsberg en verdween razendsnel onder water.

Als dan toch goede zaken gevonden moeten worden in een verder abominabel seizoen, is het dat de Tigers uitstekend wisten te tanken. In de AL Central zakte de ploeg al snel naar de bodem, maar dit was met een reden.

Bron: erikberg.com/mlb/charts

Toen half juli eenmaal het besluit genomen was dat de rebuild zou beginnen en J.D. Martinez was verkocht, verdween de vechtlust uit het team. Vanaf begin austustus kelderden de Tigers op de ranglijst en kwamen in no-time in de buurt van vooraf gedachte falers (White Sox, Phillies, Reds) en onverwachte teleurstellingen (Giants). Vanaf half augustus was het bijna een rechte lijn naar beneden.

Goed, dan heeft Detroit in elk geval hun nummer één Draft-keuze veiliggesteld…

Manager Brad Ausmus kreeg zijn oude ploeg niet aan de praat. Hi moest het veld ruimen. (Rick Osentoski / USA TODAY Sports)

WAT GING FOUT IN 2017?


Alles, dus. Vanaf dag één liep het voor geen meter bij Detroit. De ploeg speelde .500-baseball in april en kwam daarna nooit meer in de buurt van een winnende maand. In april kon de pitching nog aardig mee en ook Cabrera (3 HR’s, .834 OPS), Upton (5 HR’s, .968 OPS) en J.D. Martinez (8 HR’s, 1.117 OPS) kwamen best aardig uit de startblokken. Kinsler kon het tempo niet bijbenen, maar met voldoende productie uit andere hoeken, kon hij zich een langzame start veroorloven.

Bron: BaseballReference.com

Er waren echter wel signalen dat er problemen aan zaten te komen. Pitchers Anibal Sanchez en Jordan Zimmermann, belangrijke pilaren in de rotation, kwamen uit april met ERA’s van 9.82 en 6.18, respectievelijk. Zim’s K/9 was een absurd lage 5.2 en closer Francisco Rodriguez was shaky.

De klad begon er in mei echter in te komen bij de Tigers. De starting pitching bleef suspect, de closer had een ERA van bijna 11.00 in de maand en Upton sloeg .207. Er leek iets te breken bij Detroit en het lek kwam niet boven.

Manager Brad Ausmus kreeg zijn ploeg niet meer aan de praat en Al Avila trok de stekker eruit. Aan het eind van het jaar moest ook Ausmus het veld ruimen. De vaak sarcastische manager leek halverwege het seizoen het vertrouwen van zijn spelers te zijn kwijtgeraakt. Aan het einde van het seizoen bleek dat ook de front office geen heil meer zag in de voormalig Big Leaguer.


WAT BRENGT 2018?


Onder nieuwe manager Ron Gardenhire zullen de Tigers hun rebuildjaren moeten doorbrengen. Een wederopbouw neemt tijd in beslag, dus veel is er de komende jaren niet van de ploeg te verwachten . Dave Dombrowski had de organisatie met een leeg opleidingssysteem achtergelaten. Zelfs met het frisse talent dat van Houston en Chicago is ontvangen, heeft Detroit de grote gaten niet op kunnen vullen. Dat kan echter nog komen, te beginnen met de 2018 First-Year Player Draft.

Door hun dramatische optreden in 2017, waarin de club in een maand tijd acht plaatsen zakte op de MLB ranglijst en het slechtste record in de Majors veiligstelde, heeft Detroit de nummer 1 overall keuze op 4 juni. Tigers-fans moeten daar dan maar hoop uit putten voor de toekomst, maar in 2018 zal het op een houtje bijten worden voor de trouwe schare in Michigan.

(Top photo: Duane Burleson/Getty Images)

Ook leuk om te lezen