Oranje met veel Major League-ervaring naar WBC

Door

Los Angeles Dodgers v Pittsburgh Pirates

Oranje treedt tijdens de World Baseball Classic aan met een grote groep spelers die (veel) ervaring heeft op het hoogste niveau: de Major League Baseball. Het Nederlands honkbalteam, dat voor de derde keer meedoet aan dit prestigieuze toernooi, mag zich zeker het stempel van sterke ploeg geven.

Nederlanders in The Big Show

Roger Bernardina (Washington Nationals), Jurrickson Profar (Texas Rangers), Andrelton Simmons (Atlanta Braves), Kenley Jansen (Los Angeles Dodgers, zie foto), Jair Jurrjens (free agent), Yurendell de Caster (Winnipeg Goldeyes), Wladimier Balentien (Yakult Swallow in Japan), Shairon Martis (Minnesota Twins) en Andruw Jones (Tohoku Rakuten Golden Eagles, Japan) spelen of hebben in The Big Show gespeeld. Tevens hoort top prospect Xander Bogaerts van de Boston Red Sox tot de Oranje-uitverkorenen. In dit illustere rijtje ontbreken eigenlijk alleen de namen van pitcher Rick van den Hurk en infielder Mariekson Gregorius.

De voorlopige selectie van bondscoach Hensley Meulens is een mix van spelers uit de Major League, Minor Leagues, de Japanse profcompetitie en de Nederlandse hoofdklasse. Woensdag 20 februari moet de definitieve spelerslijst van 28 spelers met tenminste dertien werpers overhandigd worden aan de MLB; de organisator van de WBC.

Zuid-Korea de eerste tegenstander

De wereldkampioen van 2011 begint het avontuur in Taichung in Taiwan. Zaterdag 2 maart is Zuid-Korea de eerste tegenstander op dit toernooi. Een dag later wacht het thuisland. Dinsdag 5 maart neemt Oranje ’t op tegen Australië.

De nummers 1 en 2 van de poule plaatsen zich voor de tweede ronde, die van vrijdag 8 tot en met dinsdag 12 maart wordt gehouden in de Japanse hoofdstad Tokyo. De halve finales zijn op zondag 17 en maandag 18 maart. De finale vindt plaats in San Francisco; de thuishaven van World Series-winnaar Giants.

Naast Nederland doen nog vijftien andere landen mee aan de World Baseball Classic, dat eerder in 2006 en 2009 werd gehouden. Inmiddels geldt dit toernooi als het nieuwe wereldkampioenschap.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen