NHL Lock-out update: Onderhandelingen in impasse

Door

De onderhandelingen in de NHL over een nieuwe arbeidsovereenkomst en het beëindigen van de lock-out zijn afgelopen weekend weer in een impasse terechtgekomen. De spelers en de vakbonden zaten drie dagen lang met elkaar om tafel, maar konden geen overeenstemming bereiken.

Tekenend is dat beide partijen geen datum hebben gepland voor nieuwe gesprekken. De lock-out, die er voor zorgt dat spelers niet mogen hockeyen, blijft gehandhaafd en de verwachting is dat deze week de beslissing wordt genomen om de eerste officiële competitieduels te schrappen. De opening van het NHL-seizoen zou volgende week donderdag zijn.

Het afgelopen weekeinde werden wel kleinere onderwerpen als drugstests, pensioenen en veiligheid besproken, maar na een eerste aanzet op zaterdag stond de verdeling van de grote economische onderwerpen zondag niet meer op de agenda. De beide partijen kunnen tot op heden geen goede verdeling vinden voor de ongeveer 2,5 miljard euro aan inkomsten.

De NHL verwacht een voorstel waarin de spelersvakbond meer toegeeft dan het tot nu toe wil doen. “Maar daar zijn ze nog niet klaar voor”, zegt vice-president Bill Daly van de NHL. “En aangezien de klok doortikt en we in oktober zijn aanbeland, zullen we de keus moeten gaan maken om de eerste duels van het reguliere seizoen te schrappen.”

Ondertussen vertrekken steeds meer ijshockey-spelers naar competities in Europa, de Russische KHL, Tjechische Extraliga en de Zwitserse National Liga A. In 2004 was het de laatste keer dat er een lock-out was in de NHL. Het niet bereiken van een akkoord zorgde er toen voor dat een heel seizoen verloren ging.

Ook leuk om te lezen