Clipboard (#18): En als hoofdgerecht, red hot Curry

Door

Het was weer een boeiend weekje in de NBA. Het wordt allemaal iets serieuzer, zo met de playoffs in zicht. Sommige teams vechten voor voor hun zuurverdiende playoffplaats terwijl andere er alles aan doen om die af te pakken.  Het mooiste nieuws deze week kwam uit Golden State. Daar is de pointguard met het puurste schot aan de beste periode van zijn loopbaan bezig. Elke zondag (of maandag) rond de klok van 16:00 uur zal Sport Amerika jullie hier op de hoogte te brengen van wat er de afgelopen week in de NBA gebeurde. Reageren kan via Twitter.

clipboard600A Clipboard (#16): All Star weekend is gearriveerd

Curry kan het niet alleenGolden State Warriors v New York Knicks

Als je hoort dat een speler in één week, waarin hij vier wedstrijden speelt, respectievelijk 38, 54, 25 en 30 punten scoort, dan denk je dat het een MVP betreft in een kampioensteam. Op z’n minst ga je ervan uit dat die wedstrijden allemaal winstpartijen zijn. Niets is minder waar. Hoewel het spel van Stephen Curry de laatste tijd wel MVP-waardig is, schiet zijn team er vooralsnog niets mee op. Alle vier de wedstrijden werden namelijk verloren. Woensdag 27 februari zal Curry niet snel vergeten. In het bezoek van de Warriors aan de New York Knicks in Madison Square Garden schoot hij elf driepunters raak en eindigde zo op 54 punten. Het was een persoonlijk record en ook het record aantal punten in de NBA dit seizoen. De wedstrijd ging echter verloren. De vraag is dan ook waar het aan ligt dat de Warriors zulke wedstrijden niet kunnen winnen. Erg egoïstisch is Curry niet met gemiddeld zeven assists. En je kunt het qua teamgenoten ook een stuk minder treffen. Met Thompson, Landry, Lee, Barnes en Bogut beschikt Golden State over een groep goede spelers en jong talent. Het probleem is natuurlijk de verdediging. Afgelopen week kreeg GSW namelijk gemiddeld ruim 100 punten tegen. En ja, dan kun je zelf wel veel scoren, maar als je aan de andere kant de tegenstander niet afstopt, dan is de kans groot dat zij nog meer scoren.

Parker kan vast lekker uitrusten voor de playoffs

San Antonio Spurs v Golden State WarriorsDe laatste jaren wordt Tony Parker altijd genoemd in de strijd om de MVP-award. Maar met spelers als LeBron James, Kevin Durant, Chris Paul en Kobe Bryant in dezelfde periode in de league is het maar de vraag of Parker die strijd ooit zal winnen. Bij het bepalen van de MVP wordt gekeken welke speler het slechts gemist kan worden door zijn team. Als James of Durant wegvalt, dan scheelt dat meer dan een slok op een borrel. Bij de Spurs is dat anders. Hoewel men liever heeft dat het nooit gebeurt, was het in ieder geval niet het einde van de wereld toen Parker afgelopen vrijdag z’n enkel verzwikte en vier weken toe moet kijken met een blessure. Er zal vooral opluchting zijn geweest dat het herstel niet langer zou duren dan de geplande vier weken. De Spurs zijn eigenlijk al wel zo goed als zeker van een playoffplaats en zodoende zou het geen ramp zijn als er bij afwezigheid van Parker wat meer wedstrijdjes verloren worden. Als ie maar weer fit is als de playoffs beginnen. Liever een volledig fitte Parker voor de playoffs en dat er in de laatste week verloren wordt van Washington, Orlando en Charlotte, dan geforceerd terugkomen en de kans op een langere blessure vergroten.

Magic biedt The King 1 miljoen dollar om te dunkenMiami Heat v Golden State Warriors

Blake Griffin en LeBron James in de dunkcontest tijdens het All-Star weekend. Voor veel mensen een droom en voor veel mensen dan ook een reden om beide heren daarover lastig te blijven vallen. In tegenstelling tot Griffin heeft James nog nooit meegedaan aan de dunkcontest ondanks smeekbeden van over de hele wereld. Dat hij tijdens het opwarmen voor wedstrijden met zijn Miami Heat de meest bizarre dunks laat zien, geeft journalisten en analytici natuurlijk nieuw voer om hem te bestoken met diezelfde vraag: “Wil je alsjeblieft een keer meedoen?” Oud-speler en Hall of Famer Magic Johnson wil zelfs zover gaan om James te betalen voor z’n deelname. Magic heeft er één miljoen dollar voor over om LeBron te zien dunken tijdens de dunkcontest. “Alsjeblieft LeBron, doe mee aan de dunkcontest. Ik geef je er één miljoen dollar voor. Ik kom daar elk jaar en ik wil jou graag zien dunken”, aldus een wanhopige Magic. Of multimiljonair LeBron James voor een miljoentje meer opeens wél mee gaat doen valt nog te bezien, maar je weet het natuurlijk maar nooit.

———-

Starting five of the week

Cleveland Cavaliers v Chicago BullsPG: Stephen Curry. Dit is wel wat je noemt een no-brainer. Curry heeft een bijzonder lekkere week achter de rug. Nu alleen nog winnen en hij kan mee gaan doen voor de MVP-trofee.

SG: Dion Waiters. Kyrie Irving zit momenteel geblesseerd aan de kant van de Cavaliers. Het is voor Waiters de mogelijkheid om zijn kans te grijpen. En met 26, 25, 23 en 17 punten doet hij dat ook. Het moet voor de fans van Cavaliers prachtig zijn om te zien dat na hun rookie of the year van vorig jaar, de rookie van dit jaar ook een mooie toekomst tegemoet gaat.

SF: LeBron James. Dertien wedstrijden op rij gewonnen en voor de vierde maand dit jaar speler van de maand. Dat wil zeggen dat hij elke maand van het seizoen tot nu toe is uitgeroepen tot de beste speler in het oosten.

PF: Joakim Noah. Hij is misschien niet de meest atletische en soepele vertoning op het veld, maar hard werken kan ie! Noah noteerde afgelopen week een triple-double. Dat is op zich al bijzonder, maar Noah deed dat ook nog eens met elf geblokte schoten.

C: Tyson Chandler. Aanvallend is hij meestal niet zo heel indrukwekkend, maar verdedigend des te meer. Onvermoeibaar blijft hij rebounds pakken en schoten blokken. In de wedstrijd van de 54 punten van Curry pakte Chandler 28(!) rebounds en zette daarmee een persoonlijk record.

———-

Topteams of the week

New York Knicks 35-20

Naast dat de Miami Heat nog altijd doorgaan met hun winstreak, is de strijd om plek twee tot en met zeven ongekend spannend. New York wint nu weer eens drie wedstrijden op rij en verschaffen zich een klein beetje ademruimte ten opzichte van de Pacers. Klein beetje is daarbij een understatement, want elke verloren wedstrijd op dit moment in het seizoen kan funest zijn voor een mooie playoffplek.

Milwaukee Bucks 29-28

Een aantal plaatsen verderop strijdt ook Milwaukee voor een plek bij de laatste acht. Ook zij winnen drie wedstrijden op rij en staan nu dus boven de 50% winst. De concurrentie voor plek acht lijkt daarmee voorgoed afgeschud, maar omhoog kijken kan natuurlijk ook. De Boston Celtics zijn niet heel ver weg voor de Bucks.

Denver Nuggets 38-22

Ook in het westen gaat het nek aan nek om de felbegeerde eerste acht plekken. En de beste manier om een plek te bemachtigen of te stijgen is natuurlijk winnen. Denver deed dat afgelopen week vier keer op rij en zit op die manier Memphis op de hielen voor plek vier.

———-

Top 5 plays of the week

5. De alley-oop die niet als alley-oop bedoeld was

4. Team-videogame full service

3. Durant en zijn lange armen

2. Lawson’s dansje misschien nog wel mooier dan het schot

1. Monta Ellis’ ongelofelijke gamewinner

———-

Uitsmijter

Ja, de Harlem Shake is alweer passé, maar deze van de Heat is toch wel weer lachen. Tien punten als u kunt zien wie wie is.

 

Ook leuk om te lezen