Onder de Loep: Anatomy of a Sack

Door

Maandag was een waar feest voor de liefhebber van defensive football. Chicago tegen Detroit, twee van de meest fysieke en agressieve verdedigingen in de NFL (zeker nu de Ravens Ray Lewis kwijt zijn) vochten het uit in wat collega Jeffrey Visser terecht een loopgravenoorlog noemde. Maar in elke loopgravenoorlog zijn er kleine doorbraken en deze week kijken we in Onder de Loep naar één zo’n charge.

The Setting:

Met nog vijf minuten te spelen in het tweede kwart van  het gevecht tussen deze twee zwaargewichten beginnen de Bears hun tweede drive van het tweede kwart op de 26 yard line, na een korte punt return van Earl Bennet. De stand is 10-0 in het voordeel van de Bears. De offense van coordinator Mike Tice stelt zich op in een I Formation. Van links naar rechts wordt de bewaking van Jay Cutler toevertrouwd aan J’Marcus Webb, Chilo Rachal, Roberto Garza, Lance Louis, Gabe Carimi en tight end Kellen Davis.

Het backfield staan Matt Forté en nummer 89 Matt Speath. De enorme Speath (2.01 M, 118 kg) is van origine een tight end. In 2006 was hij zelfs de beste tight end in de NCAA. Mike Tice gebruikt hem echter liever als fullback, zeker na de blessure van de enige FB op het roster, rookie Evan Rodriguez (evenals Speath oorspronkelijk een tight end.)

De Lions stellen zich op in hun basis 4-3 verdediging. De defensive line wordt bemand door Lawrence Jackson (geen sacks), Nick Fairly (1.5 sack), Ndamukong Suh (2.5 sack) en Cliff Avril (3.5 sack).The Snap:

Cutler ontvangt de bal van center Roberto Garza, die vervolgens zijn collega’s op de offensive line probeert bij te springen in de pass protection. De quarterback draait zich om voor de handoff met Matt Forté, maar trekt de bal op het laatste moment in. Play action. Forté duikt in het gat tussen left tackle J’Marcus Webb en guard Chilo Rachal. Rachal is de enige offensive lineman die zijn taak goed uitvoert en zijn matchup met defensive tackle Nick Fairly domineert. Links van Forté probeert defensive end Lawrence Jackson  Webb buitenom te verschalken, waardoor Forté niet meer bij kan springen met een chip-block. Op het moment dat de running back de “flat” induikt om zich aan te bieden als receiver wordt Webb inderdaad buitenom geklopt door defensive end Lawrence Jackson. Die heeft nog een lange weg te gaan, maar heeft  nu vrij baan en stormt op de blindside van Jay Cutler af.

Aan de andere kant van de offensive line proberen twee tight ends Cliff Avril in bedwang te houden. Kellen Davis, die op de line of scrimmage stond, lijkt Avril niet aan te kunnen, maar Speath snijdt de weg tussen de defensive end en quarterback Cutler goed af. Avril probeert nog met een spin move binnendoor te gaan, maar is verslagen. Cutler heeft de pocket al rechts verlaten, en op het moment dat Avril naar binnen draait is hij klaar.

Right tackle Gabe Carimi en guard Lance Louis storten zich samen op Ndamokung Suh. De defensive tackle duikt naar de binnenkant van Louis, waardoor Carimi feitenlijk buitenspel wordt gezet. Carimi kiest er vervolgens voor om af te wachten of de Lions niet ook nog een linebacker achter Cutler aan sturen. Links van hem Suh duwt Louis, toch 1.91 en 145 kilo, naar links, waardoor Carimi ook niet meer achteruit kan als blijkt dat hij geen linebackers hoeft af te stoppen. Louis hoopt op hulp van zijn collega’s, maar Speath is al druk bezig met Avril en center Roberto Garza twijfelt tussen Suh en Fairly. Als het eenmaal duidelijk wordt dat Fairly toch echt onder de duim zit bij Rachal en Suh zojuist een double team aan de kant heeft geschoven alsof ze er niet stonden is Garza al te laat. Een uigestrekte arm van de center mag niet deren; Suh heeft Cutler in zijn vizier.

The Hit:

In tegenstelling tot Jackson, die ook op Cutler afdendert, ziet de quarterback Suh wél aankomen. Hij probeert de enorme defensive tackle te ontglippen, maar Suh grijpt zijn linkerarm, waardoor hij de pocket niet kan verlaten. Suh laat niet los en draait zo achter Cutler. Cutler kijkt nog upfield en zoekt wanhopig naar zijn safety blanket, Matt Forté. Die is nog niet klaar met zijn route. Suh’s rechterarm landt op de schouder van Cutler, waardoor hij Cutler naar de grond smijt. Op hetzelfde moment plant hij zijn rechtervoet rechts van Cutler, waardoor hij de Bears QB over de knie gooit. Suh valt over Cutler heen en drijft hem zo tegenhet gras van Soldier Field. De sack is een feit. Acht yards terreinverlies. Suh viert zijn tackle, maar Cutler staat niet op.

The Aftermath:

Chicago-Detroit was een loopgravenoorlog, en Suh’s sack  was een voltreffer. Of hij op of over het randje was zijn de meningen over verveeld . Bears’ receiver Brandon Marshall kon het niet laten om zich via zijn twitter feed tot Suh te richten: “Wat je met Jay deed was niet cool. Echte grote spelers hebben dat niet nodig.” Toen hij tijdens ESPN First Take nogmaals werd gevraagd naar wat hij van de sack vond, brandde hij los: “Dit doe je niet. Je veegt niet iemand van zijn voeten en drijft hem dan de grond in. Dat is niet clean.” Cutler zelf verklaarde na de wedstrijd in een persconferentie last te hebben van zijn ribben, maar vond niet dat de hit een penalty waard was.

Suh heeft zijn reputatie niet mee. Vorig seizoen werd hij door zijn collega’s verkozen tot “dirtiest player” in de NFL. Hij is al herhaaldelijk in Het is ook niet zijn eerste aanvaring met Jay Cutler. In 2010 werd hij beboet nadat hij de QB achtervolgde en zijn voorarm in de nek van Cutler plantte. Zelf was Suh zich afgelopen maandag van geen kwaad bewust. “het maakt me niet uit wat mensen van me denken. Ik probeer hem echt niet te blesseren ofzo. Daarom heb ik ook nog even gekeken hoe het met hem ging.”

Cutler is in zijn jaren in Chicago wel gewend geraakt aan de geur van het gras . Zijn offensive line is al jaren zo stevig als een zeef en de quarterback krijgt het af en toe flink te verduren. Maar ondanks de fysieke afstraffing die hij wekelijks ondergaat wordt zijn toughness regelmatig in twijfel getrokken. Na enkele minuten op het veld te hebben gelegen klautert Cutler op eigen kracht overeind, peutert hij wat gras uit zijn helm en rent hij naar de sideline. Jason Campbell, de back up quarterback van Chicago had inmiddels het veld betreden en Chicago hield de adem in. Hoe reageert Cutler op deze bodyslam?

Na één play mocht Campbell het clipboard alweer vast houden en keerde Cutler terug. De fans in Soldier Field, die nog niet vergeten zijn dat hun QB in de 2010 NFC Championship game geblesseerd afhaakte, ontploften. Een incomplete pass bij 3rd en 13, met nog vier minuten te gaan in het tweede kwart, zorgde ervoor dat Cutler nog iets langer op adem kon komen. Omdat de Lions er echter op stonden hun tegenstander voor rust nog een kans te geven (drie fumbles in acht plays, waarvan de laatste werd veroverd door Julius Peppers) moest de offense van Chicago nog een keer het veld op. Dat gebeurde onder leiding van Campbell omdat Cutler op dat moment al werd onderzocht in de kleedkamer. Na halftime keerde hij echter terug op het veld om de Bears naar de winst te leiden, waarvoor hij applaus kreeg van de de fans die hem twee jaar geleden nog verguisden toen hij met een verrekte kruisband langs het veld stond in de winterkou, terwijl zijn Bears hun kans op de Super Bowl verloren tegen de Green Bay Packers.
Fotos: gettyimages

 

 

 

Ook leuk om te lezen