Olympisch Dagboek (8) – Eindelijk. LeBron!

Door

Sport Amerika volgt het olympisch basketbaltoernooi op de voet. Recaps, nieuwtjes en natuurlijk andere, wat meer irrelevante, zaken. Tot en met de finale lees je alles in het olympisch dagboek. Dag 8: Eindelijk. LeBron!

De groepswedstrijden zitten er bijna op. De laatste duels zijn alleen nog interessant voor de plaatsing voor de kwartfinales. Groep A levert zoals verwacht Team USA, Argentinië, Frankrijk en Litouwen. In groep B is Rusland, en niet zoals verwacht Spanje, de nummer één gevolgd door de Spanjaarden. Daarachter plaatst Brazilië zich normaal gesproken als derde, of ze moeten in het laatste groepsduel van Spanje winnen. Vierde en laatste ticket gaat naar Australië, dat bij de laatste acht dan als sparringpartner van Team USA mag fungeren.

Bij de Amerikanen was er dan eindelijk een hoofdrol weggelegd voor LeBron James. Het heeft drie wedstrijden geduurd, waarbij de aandcht vooral naar de veelscorende Carmelo Anthony uitging, maar Litouwen zorgde er dan voor dat de regerend MVP even echt zijn best moest doen. Dat deed LBJ dan ook prompt. Na drie wedstrijden waarin hij in totaal in 55 minuten meer assists gaf (17) dan schoten nam (15, waarvan 9 raak), negen rebounds pakte en welgeteld nul vrije worpen schoot, was hij tegen Litouwen aanvallend actief. In 35 minuten raakte hij negen van zijn veertien schoten en één van de twee vrije worpen voor 20 punten, gecombineerd met vijf rebounds, drie steals en een block.

LeBron maakte negen van Team USA’s laatste twaalf punten om zijn team een moeizame 99-94 zege te bezorgen. Niks choken. Een driepunter en drie scores dichtbij de basket. Onstopbaar. “Het was tijd om offensief nadrukkelijker aanwezig te zijn. Ik heb veel andere taken uitgevoerd, wat prima was. Ik ben hier om ook de kleine dingen te doen, dat wat het team nodig heeft, vanuit wat coach K wil dat ik doe. Maar ik kan ook wel scoren.Ik be blij dat ik aan het eind van de wedstrijd de punten maakte.”

In het laatste duel tegen Argentinië zal Team USA zeker weer worden getest. Het concept is duidelijk: geef LeBron de bal, dan komt het wel goed.

Lees hier het olympisch dagboek van gisteren: Ook Magic vond ’t indrukwekkend


Ook leuk om te lezen