Christmas Day: 76ers schieten Bucks aan flarden, Clippers verslaan Lakers

Het was gisteren Eerste Kerstdag, wat betekent dat er volop gebasketbald wordt in de NBA. Vijf wedstrijden stonden er op het programma, waaronder Raptors – Celtics en LA Lakers – LA Clippers.

NBA CHRISTMAS DAY

CELTICS WINNEN EINDELIJK WEER IN TORONTO

De Boston Celtics hebben voor het eerst sinds 4 april 2015 weer gewonnen in Toronto. In de Scotiabank Arena waren de Celtics duidelijk te sterk voor de regerend kampioen: 118-102. Uitblinker bij de Celtics was Jaylen Brown met 30 punten. De shooting guard schoot maar liefst 76.9% van zijn schoten raak.

De Raptors kwamen sterk uit de startblokken. Na onder andere twee driepunters van Kyle Lowry kwam de thuisploeg op een snelle 0-10 voorsprong. De Celtics vluchtten snel de timeout in, waarna ze sterk terugkwamen met een 9-0 run. De Celtics namen daarna verder de leiding in de wedstrijd. Aan het einde van de eerste helft hadden de C’s een comfortabele voorsprong van acht punten.

In het derde kwart kwam Jaylen Brown echt los. Brown scoorde zestien punten en wist al zijn vijf schotpogingen te raken. Na het derde kwart hadden de Celtics een voorsprong van 19 punten die niet meer in gevaar kwam. Met deze nederlaag kwam een winning streak van 34 wedstrijden van de Raptors tegen teams uit de Atlantic Division ten einde. Ook de 27 en 24 punten van Fred VanVleet en Chris Boucher konden dit niet voorkomen.

SIXERS VERPLETTEREN BUCKS IN SHOOTOUT

De Philadelphia 76ers hebben een overtuigende zege geboekt tegen de Milwaukee Bucks. De 76ers versloegen het beste team in de NBA met 109-121. De spil in de overwinning waren de rake driepunters van Philadelphia. Waar de ploeg van coach Brett Brown gemiddeld slechts tien driepunters per wedstrijd raakt, werden er nu 21 raak geschoten.

Ruim tien minuten ging het gelijk op in het eerste kwart. Daarna werden de duimschroeven aangedraaid door de 76ers, wat leidde tot een voorsprong van acht punten aan het einde van het eerste kwart. Ook in het tweede kwart was de thuisploeg de dominante ploeg. Defensief lukte het vooral Joël Embiid en Al Horford om Giannis Antetokounmpo af te stoppen. Aanvallend schoten de Sixers 11 driepunters raak in de eerste helft, één meer dan hun gemiddelde per hele wedstrijd.

Ook in de tweede helft kregen de Sixers het voor elkaar om Antetokounmpo af te stoppen. De Griek eindigde uiteindelijk met 18 punten, 14 rebounds en een schotpercentage van 29.6%. Ook ging de thuisploeg door met het raken van driepunters. Uiteindelijk schoten de Sixers 21 van de 44 pogingen raak. Ware uitblinker bij Philadelphia was Joël Embiid. De Kameroener eindigde met 31 punten en 11 rebounds.

WARRIORS VERRASSEND LANGS ROCKETS

De volgende wedstrijd was een rematch van de Western Conference Finals van vorig jaar. De prestige van toen is dit seizoen niet meer. Dankzij alle blessures van de Warriors is het team afgezakt naar de onderste regionen van de NBA. De Rockets gaan juist goed. Met James Harden als leading scorer in de NBA met 39,6 punten per wedstrijd doet de ploeg uit Houston mee met de zes beste teams uit de Western Conference.

De Warriors verrasten echter wel in de eerste helft. Het waren namelijk de Rockets die het lastig hadden. Vooral Harden had het moeilijk met het defensieve plan van coach Steve Kerr. Hij had zijn spelers duidelijk gemaakt dat Harden bij elke aanval twee spelers tegenover zich kreeg. En dit werkte, want Harden eindigde het eerste kwart met maar drie punten uit 1-4 schoten. Harden’s maatje, Russel Westbrook, ging wel lekker in het eerste kwart. Dit kwam mede door zijn aantal schoten. Na het eerste kwart had hij al 10 pogingen gewaagd en was goed voor 12 punten. Na 12 minuten was het 29-28 in het voordeel van de Rockets.

Het tweede kwart was het een ander verhaal. Harden wist wat hij kon verwachten en veranderde zijn manier van spelen. Hij scoorde acht punten op rij voor de Rockets en scoorde 16 punten in het tweede kwart. De Warriors bleven net als in het eerste kwart verrassend goed bij. Grote man in de eerste helft bij de Warriors was  Damion Lee. Hij was goed voor maar liefst 17 punten en 11 rebounds die hij binnen 18 minuten behaalde. In de tweede helft domineerden de Warriors. Zowel het derde als het vierde kwart werden qua punten gewonnen door Golden State, waardoor uiteindelijk ook de wedstrijd op overtuigende wijze naar de thuisploeg ging: 104-116.

CLIPPERS WINNEN BATTLE OF LA

Misschien wel de mooiste wedstrijd van deze kerstavond was die tussen de Los Angeles Lakers en de Los Angeles Clippers. De lange rivaliteit heeft een nieuw hoogtepunt bereikt met de komst van Anthony Davis, Kawhi Leonard en Paul George.

Het affiche maakte de verwachtingen meer dan waar. Zo verdedigde Kawhi de eerste paar aanvallen Anthony Davis en LeBron James. James had het moeilijk het eerste kwart. Hij kwam niet verder dan twee punten en miste al zijn schoten (4). Kyle Kuzma begon echter uitstekend. Hij begon vanaf de bank, maar scoorde 15 punten in zes minuten. Bij de Clippers was het Leonard die zijn best deed. Met een paar rake driepunters was hij na 12 minuten goed voor 14 punten. Na het eerste kwart stond het 31-33 in het voordeel van de Lakers.

De Clippers schoten ruim 61%, maar door acht turnovers bleven de Lakers op voorsprong staan. Halverwege het tweede kwart scoorde James eindelijk zijn eerste field goal. Hij had daar wel acht pogingen voor nodig. Dat het een spannende wedstrijd was, blijkt wel uit het aantal wisselingen van de leiding. Met nog vier minuten te gaan in de eerste helft waren er al 12 lead changes geweest. Toch trokken de Lakers de laatste minuten aan het langste eind. Na een 17-2 run gingen de Lakers met een voorsprong van 12 punten de rust in.

In het derde kwart kwam de spanning weer enigszins terug. De Clippers kwamen terug tot twee punten, maar konden de aansluiting niet volledige vinden. Vooral de bank van de Lakers was sterk en hield de Clippers op afstand. Toch sloten de Clips sterk af (35 punten in het derde kwart) en stond er met alleen het vierde kwart nog te gaan een gelijke tussenstand van 86-86 op het scorebord.

Nadat James en Leonard punten aan het wisselen waren in het vierde kwart was het wederom erg spannend. In de hele wedstrijd waren er met nog vier minuten te gaan al 10 ties en 14 lead changes geweest. De voorsprong voor de Lakers bleef schommelen tussen de drie en vijf punten. Na een paar turnovers van de Lakers en rake schoten van de Clippers stonden de Clips met vier punten voor. Daarmee was er een 11 point swing. Na de voorsprong gepakt te hebben gaven de Clippers deze ook niet meer uit handen. De wedstrijd eindigde 111-106 in het voordeel van de ‘thuisploeg’. Vooral Kawhi Leonard en LeBron James deelden de lakens uit in het vierde kwart. Kawhi scoorde 11 van zijn 35 punten in het vierde kwart en LeBron maakte er 11 van zijn 23 punten in het laatste kwart.

PELICANS WINNEN IN DENVER

De laatste wedstrijd van NBA Christmas Day was die tussen de Denver Nuggets en de New Orleans Pelicans. In de mile high city werd in het begin vooral heel slordig gespeeld. In de eerste vijf minuten van de wedstrijd hadden de teams samen maar liefst 10 turnovers. Toch kwamen de Pelicans het beste uit de startblokken en pakten al snel een 17-11 voorsprong. Ondanks enorm slordig basketbal (15 turnovers totaal) viel de score niet laag uit: 29-26 in het voordeel van de Pelicans.

Halverwege het tweede kwart trokken de Nuggets de stand weer gelijk. Dit kwam mede door Jerami Grant. Hij had namelijk 12 punten in 12 minuten. De andere reden dat de Denver Nuggets terug en zelfs op voorsprong kwamen zijn turnovers. In de eerste helft hadden de Pelicans 13 turnovers, waarmee de Nuggets 24 punten scoorden. Toch bleven de Pels vechten. J.J Redick scoorde de laatste acht punten voor de Pelicans en met een buzzer beater zorgde hij voor een 58-55 voorsprong.

In het derde kwart was het vrijwel hetzelfde beeld. Door alle turnovers (18 tegenover 10 van de Nuggets) had je het gevoel dat de Nuggets ruim voor stonden, maar telkens hadden de Pelicans een antwoord. Brandon Ingram deed het uitstekend en na drie kwarten had hij 25 punten, waarvan 15 van de driepuntslijn. Het spelbeeld bleef ook ik het laatste kwart hetzelfde. Het ging op en neer, maar de Pelicans bleven aan de goede kant van de score staan. De wedstrijd eindigde in 112-100. Ingram eindigde de wedstrijd met 31 punten en Jrue Holiday was goed voor 20 punten. Bij de Nuggets was Nikola Jokic goed voor 23 punten en 10 rebounds.

(Top/Cover Photo: Andrew D. Bernstein/Getty Images)