Kerstgedachte heerst ook in de NBA, Hornets verliezen voorlopige playoff-plaats

Door

Het NBA-seizoen 2019-20 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en we blikken vooruit op de aankomende week.


18 DECEMBER-23 DECEMBER


DE STAND

Atlantic Division:

1: Boston Celtics (20-7), 2: Toronto Raptors (21-9), 3: Philadelphia 76ers (22-10), 4: Brooklyn Nets (16-13), 5: New York Knicks (7-24).

Central Division:

1: Milwaukee Bucks (27-4), 2: Indiana Pacers (21-10), 3: Chicago Bulls (12-20), 4: Detroit Pistons (11-20), 5: Cleveland Cavaliers (9-21).

Southeast Division:

1: Miami Heat (22-8), 2: Orlando Magic (13-17), 3: Charlotte Hornets (13-20), 4: Washington Wizards (9-20), 5: Atlanta Hawks (6-25).

IN DE SPOTLIGHTS

CLARKSON BLINKT UIT BIJ CAVALIERS, MAAR VERTREKT WEL NAAR UTAH

De Cleveland Cavaliers hebben hun laatste drie duels allemaal gewonnen. In de eerste twee wedstrijden speelde Jordan Clarkson een belangrijke rol met gemiddeldes van 21.5 punten, 4.5 rebounds en een schotpercentage van 61.5%. Echter speelde de shooting guard niet mee in de derde wedstrijd tegen de Atlanta Hawks. Voor de wedstrijd werd bekend gemaakt dat Clarkson getrade was naar de Utah Jazz voor Dante Exum en twee toekomstige second round picks.

De Cavaliers boekte de afgelopen week zeges op de Charlotte Hornets, Memphis Grizzlies en Atlanta Hawks. Echter ging het niet van harte. De wedstrijden werden namelijk gewonnen met twee, zeven en drie punten verschil. Naast Clarkson kende Kevin Love ook eens sterke week. De grootverdiener van de Cavs scoorde gemiddeld 19 punten, pakte 11.7 rebounds en gaf 4.3 assists per wedstrijd. Met de drie zeges zijn de Cavaliers nog maar vier zeges verwijderd van de achtste en laatste playoff-plek in de Eastern Conference. De weg is nog heel lang en lastig, maar sluit de Cavaliers zeker niet uit.

‘SEASON OF GIVING’ OOK BELANGRIJK IN DE NBA

Met de kerstdagen aangebroken, nemen ook NBA-spelers de kerstgedachte zeer serieus. Zo wisten vooral Giannis Antetokounmpo en Ben Simmons het internet te veroveren met hun acties.

In de met 89-117 gewonnen thuiswedstrijd tegen de Indiana Pacers noteerde Antetokounmpo 18 punten, 19 rebounds en negen assists. De Griek kwam dus één assist te kort voor een ware triple-double en besloot een verschillende soort assist te geven. Na de wedstrijd zag Antetokounmpo een jonge fan in het publiek aan wie hij na de wedstrijd zijn schoenen gaf. Het jonge meisje was tot tranen toe geroerd, waarna de forward haar over de stoelen heen het veld op tilde voor een foto.

Ook Ben Simmons wist tijdens de uitwedstrijd tegen de Detroit Pistons de kerstgedachte goed na te leven. Tijdens de rust haalde de Australiër zeven jarige fan van de tribunes naar beneden. De fan stond met een bord waarop stond dat zijn kerstwens was om Simmons te ontmoeten. Na de wedstrijd werd het alleen maar mooier voor de jonge fan. Simmons liep na de wedstrijd nog naar hem toe om ook zijn shirt aan hem te geven. Ook tijdens de wedstrijd dacht de point guard aan anderen. Hij noteerde een career high van 17 assists.

DE TEGENVALLERS

CHARLOTTE HORNETS VERLIEZEN ACHTSTE PLEK NA TEGENVALLENDE WEEK

De Charlotte Hornets hebben drie wedstrijden op rij niet weten te winnen. De week werd positief begonnen met een zege tegen de Sacramento Kings, 102-110. Echter verloor de ploeg van coach James Borrego daarna drie wedstrijden op rij. Er werd verloren van de Cleveland Cavaliers, Utah Jazz en Boston Celtics. Het probleem bij de Hornets ligt zeker niet aanvallend, maar vooral defensief gezien.

De overeenkomst tussen de tegenstanders van de Hornets bij de nederlagen was het uitstekende schotpercentage. Alle drie de teams wisten meer dan 50% van hun schoten raak te schieten. Heel gek is dat niet, want het pijnpunt van de Hornets is hun rim protection. Ondanks de aanwezigheid van Bismack Biyombo, zijn de Hornets heel kwetsbaar bij de ring. Met Devonté Graham, Terry Rozier III en Malik Monk hebben de Hornets niet de beste perimeter verdedigers, waardoor de tegenstanders vaak eenvoudig in de paint kunnen komen. Heel gek is het dan ook niet dat meer dan vijftig punten gemiddeld per wedstrijd tegen krijgen in de paint. Slechts vijf teams krijgen er meer tegen. Ook staan de Hornets 26e als het gaat om het schotpercentage van de tegenstanders.

Het grote probleem bij de Hornets is dus vooral defensief. Willen zij de achtste plek in de Eastern Conference weer terugwinnen van de Orlando Magic, zal de ploeg vooral defensief stappen moeten maken.

SPELER VAN DE WEEK

Jayson Tatum is door SportAmerika verkozen tot de Eastern Conference speler van de week. Tatum kende een enorm sterke week met de Boston Celtics. De Celtics wisten al haar drie de wedstrijden te winnen. De eerste wedstrijden tegen de Dallas Mavericks werd nipt gewonnen met 109-103. De wedstrijden tegen de Detroit Pistons en Charlotte Hornets gingen de Celtics wat eenvoudiger af: 93-114 en 93-119.

Tegen de Hornets wist Tatum een persoonlijk record aan punten te behalen De forward scoorde 39 punten, tegen een schotpercentage van 51.9%. Ook pakte hij twaalf rebounds. Over de hele week noteerde Tatum gemiddelde van 29.3 punten, 8.3 rebounds en 1.3 blocks.

VOORUITBLIK

Het is vandaag kerstavond, wat betekent dat er morgen in de NBA volop wordt gebasketbald. Er staan twee ware krakers op het programma in de Eastern Conference. Om 18 uur Nederlandse tijd nemen de Boston Celtics het op tegen de Toronto Raptors. Als die wedstrijd is afgelopen staat de volgende kraker tussen de Milwaukee Bucks en de Philadelphia 76ers klaar om te beginnen. Twee hele mooie wedstrijden op ook zeer mooie tijdstippen!

Top- en coverfoto: Jason Miller/Getty Images

Ook leuk om te lezen