NY Rangers sturen Sean Avery naar AHL

Door

Vanochtend werden de fans van de New York Rangers enigszins verrast door het bericht van New York Post-verslaggever Larry Brooks, dat de Rangers nog voor het seizoen begint hun controversiële forward Sean Avery naar hun AHL affiliate in Hartford, CT zullen sturen; die voorheen de Hartford Wolf Pack en tegenwoordig de Connecticut Whale heten. Avery was afgelopen jaar enige tijd geblesseerd en deze zomer meermaals in het nieuws om alles behalve zijn kwaliteit als speler.

Sean Avery begon zijn carriere bij de Detroit Red Wings, vertrok na ruzies in de locker room naar de Los Angeles Kings en kwam uiteindelijk bij de New York Rangers terecht, waar hij door zijn imago als enfant terrible meteen een favoriet bij de fans werd. Reeds in zijn eerste treffen met de aartsrivaal New Jersey kreeg Avery het aan de stok met Devils goalie Martin Brodeur (zie collage) en bizarre manoeuvres in een later duel leverden zelfs een nieuwe spelregel op; bijgenaamd “the Avery rule” bevat het NHL spelregelboek nu een passage over het verbod op het zwaaien van de stick met als doel dreiging te uiten naar een medespeler in plaats van de puck te spelen.

Buiten het ijs werd Avery echter nog vaker het middelpunt van de belangstelling. Tijdens slechts enkele wedstrijden die hij voor de Dallas Stars speelde werd hij geschorst voor ongepaste uitlatingen over ex-vriendin Elisha Cuthbert, die op dat moment een relatie aan was gegaan met toenmalig Calgary Flames D-man Dion Phaneuf. Avery werd daarop via een waiver constructie terug naar de Rangers gestuurd, alwaar hij eenmaal terug op Broadway een tweede baan aannam als stagiair bij een bekende modemagazine.

Steeds vaker vonden fans en ijshockeyinsiders dat Avery zich te weinig met ijshockey bezig hield en steeds vaker met randverschijnselen. Zo ook deze zomer, toen hij zich sterk inzette voor het inmiddels goedgekeurde homohuwelijk in de staat New York en toen hij later in zijn huis in Los Angeles in een kortstondige aanvaring kwam met een politieagent die een luidruchtig feest kwam beëindigen.

Fans deden dat af als ‘Avery being Avery’ en hoopten op een fanatieke, herboren Sean Avery dit seizoen, nu hij eenmaal teruggekeerd zou zijn van zijn blessureleed. Het heeft er echter alle schijn van dat dat niet gaat gebeuren, want de Rangers lijken op hem uitgekeken en ondanks weinig concurrentie van huidige teamgenoten zal Avery vandaag op waivers worden geplaatst met als doel hem te zien verdwijnen. Of naar een andere ploeg, al lijkt dat onwaarschijnlijk, of naar de AHL, waarbij het maar de vraag is of Avery daar zal komen opdagen. Zijn agent laat in een eerste reactie weten dat, indien Avery niet geclaimd wordt door een andere NHL-ploeg, ze alle opties zullen overwegen, inclusief de overstap naar een Europese competitie.

Hiermee is mogelijkerwijs het einde ingezet van de roemruchtige carriere van een speler die het talent en karakter heeft om zowel te scoren als teams totaal uit hun spel te brengen, maar daar zal verder niemand echt rouwig over zijn. Hij was niet voor niets jaar in, jaar uit de meest gehate speler in de NHL en dat imago heeft hem na 10 jaar in de spotlight nu dan eindelijk ingehaald.

Gelukkig hebben we de filmpjes nog.

Ook leuk om te lezen