Names of Fame in the NHL [5-1]

Door

Ook zo verveeld door die NHL lockout? Anders wij wel. En wat doet iemand die verveeld is? Zoeken naar opvallende namen of beter nog; rare namen in de NHL. De komende weken bekijken we daarom een persoonlijke top 15 van de meest grappige, bizarre en tongbrekende namen uit de NHL. Twee weken geleden trapten we de top 15 af met de nummers 15 tot en met 11, vorige week behandelden we de nummers 10 tot en met 6 en vandaag tellen we af van 5 naar nummer 1.

5. Cal Clutterbuck Denk alleen eens aan enkele verbasteringen die je met de naam Clusterfuck, Buttercup, Cutterpuck… euhm, Clutterbuck kunt maken en deze doet spontaan een glimlach op ieders gezicht verschijnen. De Canadees Clutterbuck speelt sinds eind 2007 voor Minnesota Wild. In november 2011 werd hij een Youtube-hit toen hij -al dan niet per ongeluk- een scheidsrechter vol in het gezicht stompte terwijl hij in een gevecht zat met Maxim Lapierre van Vancouver Canucks.

4. Guillaume Latendresse Ben je een stoere NHL-speler, heb je de lieve, bijna sensuele naam Guillaume Latendresse. In 2005 poseerde Latendresse ‘topless’ voor het Canadese homoblad La Voix du Village (je mag zelf googlen), waarna er speculaties ontstonden over zijn seksuele geaardheid. Zijn agent was er snel bij om te stellen dat Latendresse vooraf niet wist wat voor blad La Voix du Village was en dat hij heteroseksueel is. Latendresse kwam in het verleden uit voor Montreal Canadiens en Minnesota Wild. Op 1 juli 2012 tekende hij als free-agent een éénjarig contract bij Ottawa Senators.

3. Miroslav Šatan Een gruwelijk demonische naam, want ondanks dat de naam wordt uitgesproken als Sha-tahn, wekt het meteen een duivelse associatie op. Šatan (hier op toepasselijk archiefbeeld in gevecht met Alex Ovechkin) speelde achtereenvolgens bij de Oilers, Sabres, Islanders, Penguins en de Bruins en komst sinds september 2011 in zijn geboorteland Slowakije uit voor HC Slovan Bratislava. Met zo’n naam is het toch jammer dat hij nooit voor New Jersey Devils is uitgekomen.

2. Adam Deadmarsh Hoog op de lijst, omdat ‘moeras van de dood’ als achternaam hebben toch wel iets cools heeft. Adam ‘Deader’ Deadmarsh speelde voor Quebec Nordiques en bleef het team trouw toen ze in 1995 de Colorado Avalanche werden. Later kwam hij nog drie seizoenen uit voor LA Kings. Op 22 september 2005 moest Deadmarsh noodgedwongen zijn carrière beëindigen door opspelende problemen van eerdere hersenschuddingen. Later werd hij assistent coach bij de Avalanche maar ook die functie moest hij opgeven door opnieuw ‘concussion issues’. Nu is hij nog wel verbonden aan de franchise in Denver, Colorado, maar dan met een kantoorbaan achter de schermen.

1. Bob Beers Vooral naar het Nederlands vertaald erg geestig, maakt de combinatie van Bob en Bier de naam tot een prachtig tegengesteld geheel. Bob Beers zou ook zomaar de naam kunnen zijn voor een kolderieke mascotte van één of ander biermerk. Beers speelde in de 90’s voor Boston Bruins, Tampa Bay Lightning, Edmonton Oilers, New York Islanders en uiteindelijk in 1996-1997 nog weer één seizoen voor de Bruins. Uniek is de naam Bob Beers niet, want een ex-senator van de staat Nevada draagt dezelfde naam. Niettemin is Bob Beers voor ons de onbetwiste nummer één in deze lijst.

Dit artikel werd geschreven door Anne-Geert Pruim.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen