Nunn blijft verbazen, onrust in Brooklyn sinds terugkeer Irving

Door

Het NBA-seizoen 2019-20 is in volle gang en er gaat bijna geen dag voorbij zonder ontwikkelingen in de grootste basketbalcompetitie ter wereld. Elke week brengt SportAmerika u twee wekelijkse overzichten: één van de Eastern Conference en één van de Western Conference. Deze overzichten bevatten de hoogtepunten, teleurstellingen, de speler van de week en we blikken vooruit op de aankomende week.


15 JANUARI – 20 JANUARI


DE STAND

Atlantic Division:

1: Toronto Raptors (29-14), 2: Boston Celtics (28-14), 3: Philadelphia 76ers (29-16), 4: Brooklyn Nets (18-24), 5: New York Knicks (12-32).

Central Division:

1: Milwaukee Bucks (39-6), 2: Indiana Pacers (28-16), 3: Detroit Pistons (16-28), 4: Chicago Bulls (16-29), 5: Cleveland Cavaliers (12-32).

Southeast Division:

1: Miami Heat (30-13), 2: Orlando Magic (21-23), 3: Washington Wizards (14-28), 4: Charlotte Hornets (15-30), 5: Atlanta Hawks (10-34).

IN DE SPOTLIGHTS

AANVAL TORONTO RAPTORS DRAAIT OP VOLLE TOEREN

De Toronto Raptors hebben een zeer succesvolle week achter de rug. De ploeg van coach Nick Nurse won afgelopen week alle vier de wedstrijden. De regerend kampioenen maakte indruk met een gemiddelde van bijna 130 punten per wedstrijd. De week werd afgetrapt met een 130-121 zege tegen de Oklahoma City Thunder. Na 140-111 en 122-122 zeges tegen Washington en Minnesota werd de week afgesloten tegen de Atlanta Hawks. In Atlanta wonnen de bezoekers met 122-117.

Over de afgelopen week waren de Raptors zeer dominant. Qua percentages waren de Raptors tweede op zowel schotpercentage als driepuntspercentage. Ook waren de Raptors tweede met het gemiddelde aantal punten én assists. Defensief waren de Raptors ook zeer sterk met 13.8 steals per wedstrijd, twee meer dan de eerste achtervolger: de Chicago Bulls.

De uitblinkers bij de Raptors waren Fred VanVleet en Norman Powell. Beide guards wisten gemiddeldes van 24.5 punten per wedstrijd te halen. Daarnaast schoten ze allebei meer dan 55% van hun schoten raak. Powell schoot daarnaast ook 51.9% van zijn driepuntspogingen raak. VanVleet deed dat nog beter: 66.7% van zijn zes driepuntspogingen per wedstrijd gingen raak.

OOK ZONDER EMBIID KUNNEN 76ERS WINNEN

De Philadelphia 76ers hebben al hun wedstrijden de afgelopen week gewonnen. Zonder sterspeler Joël Embiid, die kampt met een handblessure, werden de New York Knicks, Chicago Bulls en twee keer de Brooklyn Nets verslagen. De Sixers scoorde gemiddeld slechts 106 punten per wedstrijd en stonden daarmee drieëntwintigste in de NBA. Mede dankzij sterk verdedigingswerk wisten de Sixers toch vier maal op rij te winnen.

De Sixers kenden twee uitblinkers. Ben Simmons was aanvallend zeer belangrijk, terwijl rookie Matisse Thybulle defensief het vuile werk opknapte. Simmons haalde gemiddeldes van 23.8 punten, 9 rebounds, 9.5 assists en 2.3 steals per wedstrijd. In de tweede wedstrijd tegen de Brooklyn Nets noteerde Simmons een indrukwekkende triple-double: 34 punten, 12 rebounds, 12 assists, 5 assists, 12/14 schotpogingen. Thybulle noteerde gemiddeld 2.3 steals en 2.3 blocks per wedstrijd. Thybulle is slechts 1 meter 96 lang, maar kent wel een spanwijdte van ongeveer 2 meter en 13 centimeter. Mede hierdoor weet hij toch defensief zo’n grote impact te hebben. Slechts drie spelers wisten meer blocks te noteren: alle drie centers.

DE TEGENVALLERS

TERUGKEER IRVING ZORGT VOORALSNOG VOOR PROBLEMEN

Vorige week keerde Kyrie Irving terug bij de Brooklyn Nets. Na 26 gemiste wedstrijden keerde Irving vorige week terug in de zege tegen Atlanta. Sindsdien verloren de Nets viermaal op rij en wist Irving met wat aparte uitspraken de spanning duidelijk kenbaar te maken bij de Nets. Na de verloren wedstrijd tegen de Philadelphia 76ers zei Irving dat de Nets zeker nog één of twee extra spelers nodig hadden om mee te doen voor een kampioenschap. Daarnaast noemde de point guard veel namen van spelers wel, maar de namen van Jarrett Allen en Joe Harris werden niet genoemd.

Irving heeft de afgelopen jaren een reputatie opgebouwd. De point guard staat zeker niet bekend als de beste leider binnen een team. De uitspraak kwam na een wedstrijd waarin Irving ook zelf niet al te best speelde. Hij scoorde slechts 14 punten en schoot zes van zijn 21 schotpogingen raak. Hoewel het seizoen pas net op de helft is, is het in Brooklyn misschien al bijna code rood. De ploeg verloor tien van haar twaalf laatste wedstrijden, waarvan acht met dubbele cijfers, de Nets hebben nog maar een voorsprong van drie overwinningen op de Detroit Pistons, de nummer negen uit de Eastern Conference en mogelijk is er sprake van onrust achter de schermen. Het zal zeker geen makkelijke tweede seizoenshelft worden voor de Nets.

SPELER VAN DE WEEK

Kendrick Nunn is door SportAmerika verkozen tot de Eastern Conference speler van de week. De guard van Miami Heat verbaast vooralsnog vriend en vijand met zijn sterke spel. Nunn werd vorig seizoen niet gekozen in de draft en heeft zich sindsdien als een raket omhoog gewerkt. Dit jaar maakt Nunn, net als de Heat in het algemeen, veel indruk met gemiddeldes van 16.3 punten, 2.8 rebounds en 3.6 assists per wedstrijd.

De Heat kende een succesvolle week. Drie van de vier wedstrijden werden gewonnen en Nunn leidde de ploeg in punten en driepuntspercentage. Hij behaalde gemiddeldes van 24.5 punten, 3.8 rebounds en 4 assists per wedstrijd. Nunn schoot 56.1% van het veld, 52% van driepuntsafstand en al zijn elf vrije worpen gingen raak. In de eerste wedstrijd van de week speelde de rookie zijn beste wedstrijd. Nunn scoorde 33 punten, pakte 3 rebounds, gaf 4 assists en pakte 2 steals. Hij schoot 13 van zijn 18 schotpogingen raak, waarvan 5 uit 7 achter de driepuntslijn.

VOORUITBLIK

Aankomende week biedt weer genoeg mooie wedstrijden in de Eastern Conference. Woensdag nemen de Philadelphia 76ers en de Toronto Raptors het tegen elkaar op in Canada. Op zondag staat de vierde ontmoeting van het seizoen tussen de Brooklyn Nets en de New York Knicks op het programma. De Nets wonnen twee van drie eerdere ontmoetingen, maar bevinden zich in zwaar weer. Dinsdag wordt de week afgesloten met de wedstrijd tussen de Boston Celtics en Miami Heat.

Top- en coverfoto: Issac Baldizon/Getty Images

Ook leuk om te lezen