Eerbetoon aan twee overleden NBA’ers

Door

 

De NBA-playoffs draaien op volle toeren en dus gaat alle media-aandacht naar de exploten van onder andere LeBron James en Kevin Durant. Maar soms moet er stil gestaan worden bij minder leuke zaken. Zo overleden deze week twee voormalige NBA-spelers: Jack Twyman en Orlando Woolridge. Daarom hier op Sport Amerika, een eervolle vermelding van twee spelers die tussen en met de beste basketballers ooit speelden.

Engelbewaarder

Jack Twyman (foto links) was één van de beste teamgenoten, misschien wel dé beste, die je jezelf kon inbeelden. Een geboren basketalspeler was hij niet aangezien hij liefst drie keer te licht werd bevonden voor het basketbalteam van zijn high school in Connecticut. Maar door een onophoudende drang om beter te worden, geraakte Twyman bij het basketbalteam van de University of Cincinnati. In zijn laatste jaar was hij er goed voor gemiddeld 25 punten en bijna 17 rebounds. Nogmaals het bewijs dat talent niet alles is!

Twyman werd als achtste geselecteerd in de NBA draft van 1955 door de Rochester Royals. Hij maakte de verhuis naar Cincinnati mee in 1957 en werd al snel de leading scorer van de Royals. In het seizoen 1959/1960 tekende hij voor gemiddeld 31 punten en zou daarmee de eerste speler geworden zijn die gemiddeld meer dan 30 punten in een seizoen maakte, zij het niet dat rookie Wilt Chamberlain 37 punten per wedstrijd maakte. Het volgende seizoen voegde ene Oscar Robertson zich bij het team en Twyman’s efficiëntie nam enorm toe. Zo maakte hij in het seizoen 1960/1961 liefst 49% van zijn schoten, enorm hoog voor die tijd. De Royals bereikten nooit de NBA Finals omdat ze steeds botsten op de legendarische Celtics van Bill Russell. Twyman sloot zijn carrière in 1966 af met gemiddeldes van 19 punten, 7 rebounds en een schotpercentage van 45%. Zijn beste wedstrijd speelde hij tegen de Lakers, toen hij 59 punten maakte.

Maar Twyman’s grootste prestatie leverde hij naast het veld. Twyman werd de begeleider van Maurice Stokes (foto rechts). Die werd in 1958 geveld door een zware ziekte. Stokes was aan het hoofd geraakt tijdens een wedstrijd en stuikte niet veel later in elkaar op het vliegtuig. Hij raakte nagenoeg volledig verlamd. De basketbalwereld was in schok. Stokes was namelijk een gigantisch talent. In de drie seizoenen die hij speelde, was hij goed voor gemiddeld 16 punten, 17 rebounds en 5 assists. Van een complete speler gesproken! Twyman ontfermde zich over zijn teamgenoot, onder andere door het inzamelen van geld voor de behandeling van diens ziekte. Onderdeel daarvan was een jaarlijkse wedstrijd tussen NBA-sterren. Stokes overleed in 1970 op 36-jarige leeftijd. Nu is ook zijn engelbewaarder bij hem. Twyman werd 78 jaar.

Dunk artist

Orlando Woolridge was misschien niet de held die Twyman was, hij was desalniettemin een aardige basketbalspeler. Woolridge begon zijn carrière op Mansfield High School in Louisiana en trok vervolgens naar Notre Dame University. Daar toonde hij vooral zijn efficiënte als scorer. Woolridge tekende voor gemiddeld 14 punten, zes rebounds en vooral een schotpercentage van 65%. Hij werd vervolgens als zesde geselecteerd in de NBA draft van 1981 door de Chicago Bulls, voor onder andere Tom Chambers en Danny Ainge.

Woolridge werd steeds belangrijker voor de Bulls en tekende in 1983/1984 voor gemiddeld 19 punten. Het jaar erop maakte hij gemiddeld 23 punten maar toen speelde hij naast ene Michael Jordan, die in zijn rookiejaar gemiddeld liefst 28 punten maakte. Om ruimte te maken voor Jordan werd Woolridge een jaar later verscheept naar New Jersey. Daarna speelde hij ook nog voor de LA Lakers, de Denver Nuggets, de Detroit Pistons, de Milwaukee Bucks en de Philadelphia 76’ers. Hij eindigde zijn carrière in 1994 met gemiddeld 16 punten en een schotpercentage van 51%.

Het grootste minpunt aan zijn carrière was zijn schorsing in 1987 voor het overtreden van de regels voor ‘substance abuse’. Maar Wooldridge moet vooral herinnerd worden als de één van de eerste specialisten van de alley-oop. Daarnaast nam hij ook deel aan verschillende slam dunk contests. Tijdens die van 1984 deed hij als allereerste een dunk ‘between-the-legs’. Een ander hoogtepunt was zijn ‘buzzer beater’ voor Notre Dame tegen het Virginia van Ralph Sampson, live op televisie. Deze overwinning maakte een einde aan de winning streak van 28 wedstrijden van Virginia. Woolridge werd 52 jaar.

Foto’s: Google Images

Ook leuk om te lezen