Jimmie Johnson wint Daytona 500

55th Daytona 500

Jimmie Johnson heeft de 2013 Daytona 500 op zijn naam geschreven. De veelvoudig kampioen won the great American race in de nieuwe Chevrolet SS van Hendrick Motorsports voor Dale Earnhardt Jr. en Mark Martin. Pole Position-houder Danica Patrick eindigde na een slechte laatste ronde slechts als achtste.

Ondanks de horrorcrash van gisteren in de Nationwide Series, waarbij tientallen toeschouwers zware en lichte verwondingen opliepen door rondvliegend puin, ging de race van vandaag gewoon als gepland van start. In ronde 34 was er de eerste noemenswaardige crash, die onder meer veteranen Tony Stewart en Kevin Harvick kansloos liet voor de overwinning.

Danica Patrick was na haar verrassende pole alles behalve kansloos deze race en werd in de rondes 90 en 91 zelfs de eerste vrouw ooit die aan de leiding van de fameuze Daytona 500 reed. Twee middelmatige pitstops en een slechte lijn in de laatste ronde kostten haar echter een podiumplek, al is haar achtste plaats alsnog de beste finish voor een vrouw in de Daytona 500 ooit.

Ook Matt Kenseth kon een goede race niet met succes beëindigen. Hij was in de eerste helft van de wedstrijd duidelijk de sterkste, maar zijn Toyota begon plotseling te roken na een herstart en viel ver terug met versnellingsbakproblemen.

Uiteindelijk trok Jimmie Johnson aan het langste eind. Hij is daarmee de tiende coureur die het kroonjuweel van Nascar vaker dan één keer op zijn naam schrijft. Een puike prestatie, want hij moest er verdedigend Sprint Cup-kampioen Brad Keselowski nog laat voor passeren en hield ternauwernood de aanstormende publiekslieveling Dale Earnhardt Jr. en 54-jarige verrassing Mark Martin achter zich.

Meer lezen over het nieuwe Nascar Sprint Cup-seizoen? Start your reading!