MLB Analyse: Deals Lohse en Wells onder de loep

Door

Oakland Athletics v Los Angeles Angels of Anaheim

De Milwaukee Brewers hebben werper Kyle Lohse voor drie seizoenen aan zich gebonden en de New York Yankees haalden in een trade veteraan Vernon Wells binnen. Twee deals waarvan je direct zegt: de één is goed, de anders is slecht. Toch lijkt het is genuanceerder te liggen.

Draft pick

Kyle Lohse was in 2012 op het eerste oog een hele goede pitcher. Veel wins, weinig losses en een laag ERA, dat zorgde er ook voor dat Lohse na afloop als free agent bij de groep zat die een zogenaamd qualifying offer gedaan konden worden. De groep van beste free agents, die een mogelijke nieuwe club (mits niet bij de tien slechtste teams van het voorgaande seizoen behorend) een first round draft pick kan kosten zodra het oude team hen een qualifying offer (1 jaar á 13.3 miljoen dollar) doet. Lohse ging echter niet in op het aanbod van de Cardinals, want hij verwachtte, net als zijn agent Scott Boras, na een sterk seizoen een meerjarige deal uit het vuur te kunnen slepen.

Dat liep even anders dan gehoopt. Maandenlang bleef hij clubloos, totdat de Brewers hem uiteindelijk eind maart een driejarig contract aanboden voor 33 miljoen dollar. Op het eerste oog lijkt dat geen slechte aanbieding, maar als je beter naar de statistieken van Lohse kijkt, weet je dat de kans erg klein is dat hij zijn goede seizoen van 2012 een vergelijkbaar vervolg kan geven.

Lohse had een .262 BABIP, terwijl zijn career BABIP bijna 40 punten hoger ligt. Dit houdt in dat de slagmensen in de komende seizoenen op ballen die zij het veld in brengen waarschijnlijk een hoger slaggemiddelde zullen hebben. Meer honkslagen betekent zeer waarschijnlijk ook meer punten tegen. Dat zijn xFIP (expected Fielding Independent Pitching) ook ruimschoots hoger lag dan zijn uiteindelijke FIP is vaak ook een indicator voor regressie in het komende seizoen.

Het feit dat de Brewers eerder deze winter Ryan Dempster, die voor een vergelijkbaar bedrag en vrij van verlies van draft pick beschikbaar was, hebben laten lopen, maakt dat deze deal er iets minder goed uit ziet dan dat wij in eerste instantie dachten.

Luxury tax

Aan de andere kant waren de eerste reacties op de trade tussen de Yankees en de Angels een stuk minder positief. Wells is al jaren niet meer de speler die op basis van zijn goede prestaties een megacontract tekende in 2006. Sterker nog, de laatste twee seizoenen presteerde Wells het niet om beter te spelen dan de gemiddelde MLB-speler. En dat voor een salaris van 21 miljoen dollar per seizoen. De Yankees nemen betalen hem dertien van de 42 miljoen die nog resteren in de laatste twee jaar van zijn contract.

Toch ziet de deal er, als je er langer naar kijkt, iets beter uit. Van die dertien miljoen dollar betalen de Yankees er twaalf in het eerste jaar. Een groot deel daarvan kwam vrij toen Mark Teixeira geblesseerd raakte tijdens de voorbereiding op de World Baseball Classic. Tex mist daardoor twee maanden die vergoed worden door het toernooi. Dat houdt in dat Wells de Yankees slechts vijf miljoen dollar kost over twee seizoenen. Bovendien staat hij voor slechts één miljoen dollar op de payroll voor 2014, het jaar waarin de Yankees onder de 189 miljoen dollar willen duiken. Sterker nog, dankzij wat vreemde regeltjes, krijgen de Yanks zelfs een belastingbonus voor Wells in 2014.

Voor dit kleine bedrag is Wells nog best een gokje waard. Natuurlijk, in 2012 kwam hij niet verder dan .230 met elf homeruns, maar over zijn loopbaan slaat Wells altijd goed tegen linkshandige werpers. Waar Wells in het begin van het seizoen alles zal moeten spelen, bij gebrek aan beter, kan hij na de terugkeer van Curtis Granderson ingezet worden als platoon speler.Wells neemt de rol van Andruw Jones over die de afgelopen twee seizoenen als outfielder/aangewezen slagman tegen lefties speelde. Daarnaast kan hij dankbaar gebruik maken van Yankee Stadium om zijn homerun totalen wat omhoog te schroeven.

In Spring Training liet Wells tot dusver zien in vorm te zijn met vier homeruns. De Yankees hopen dat Wells samen met Kevin Youkilis een deel van de weggevallen rechtshandige productie van A-Rod, Swisher, Martin, Teixeira, Jones en Jeter opvangt. De tijd zal uitwijzen hoe goed of slecht deze trade nou uiteindelijk was, maar ook deze deal lijkt in tweede instantie niet wat het was.

Foto: Getty Images

Ook leuk om te lezen