Blik op Baseball: Yankees maken rare sprongen

Door

In Blik op Baseball geven MLB-redacteuren Lennart BeishuizenMarco PostJurian UbachsSeb VisserIngmar Meijer en Richard van Welie hùn mening over het belangrijkste nieuws van de week. Handig, voor als je snel bijgekletst wilt worden of wilt weten wat de kenners bezighoudt.

blik600a Blik op Baseball: WBC in plaats van Spring Training

Seattle Mariners v Los Angeles Angels of AnaheimJurian Ubachs: Dus toch! Ik wist het. Ik wist dat ze het niet vol gingen houden. Maandenlang wist Yankees-GM Brian Cashman met succes de schijn op te houden dat New York het rustig aan zou doen. Er zouden geen overhaaste beslissingen komen. Dat A-Rod en Granderson de start van het seizoen niet zouden halen deed ze weinig. Ibanez, Martin, Swisher mochten allemaal wieberen. Weken, maanden gingen voorbij. Texeira raakte geblesseerd, en de Yankees belandden bijna onderdaan de lijst van geslagen homeruns tijdens Spring Training.

TATARATATAAAA!! En daar was ie dan hoor! De enige echte slugger van weleer: Vernon Wells. Ooit was Wells dé man in Toronto, het gezicht van de franchise. Na wat magere jaren volgde een sterk 2010 met 31 homeruns. Wells tekende een peperduur nieuw contract… en werd getrade naar de Angels, waar ‘ie vervolgens geen deuk in een pakje boter sloeg. Wel 25 homeruns, ja, maar een beschamend gemiddelde van .218. In 2012 kwam Wells amper meer aan spelen toe. Had iets met een of andere Trout te maken.

De waarheid is dat Wells misschien wel de grootste fout in de geschiedenis van de Angels is geweest. Niet alleen kostte hij klauwen met geld (ongeveer 21 miljoen per seizoen) maar hij stond ook de doorstroming van talenten als Trumbo en Trout in de weg, want iemand die 21 miljoen verdient laat je ook niet in AAA rondwandelen. Een peperdure kat-in-de-zak dus, die nu tegen een ietwat gereduceerd tarief is overgenomen door Cashman en de zijnen. Bij de toch al zo jonge Yankees. Die toch al zo weinig dure spelers op de loonlijst hadden staan. En oh ja,: Ibanez, die makkelijk werd laten lopen, had waarschijnlijk hetzelfde opgeleverd voor veel minder geld. Hoe je het ook bekijkt, het is onbegrijpelijk. Een Yankee in het nauw maakt rare sprongen…

Houston Astros v Philadelphia PhilliesLennart Beishuizen: De underdog. In een league met dertig teams heb je altijd wel een handjevol teams waar je niet zo veel van verwacht. De Oakland Athletics waren (voor de tigste keer in de historie van de franchise) weer een team waar iedereen bij op de bandwagon sprong toen ze het opeens een stuk beter deden dan je van tevoren zou denken.

Wie worden de A’s van dit jaar? Kandidaten zijn de Pittsburgh Pirates, Philadelphia Phillies, Seattle Mariners, Kansas City Royals, Cleveland Indians en Baltimore Orioles. De Phillies? Ja, niemand verwacht wat van ze komen seizoen. Roy Halladay lijkt nu echt vader tijd te zijn tegengekomen en Chase Utley en Ryan Howard zitten vaker wel dan niet in de lappenmand.

Maar is de ‘window of opportunity’ echt gesloten?

Wie zegt dat Utley en Howard niet nog een jaar fit kunnen blijven? En dat Halladay leert te werpen met lage snelheid. Dat Dominic Brown eindelijk laat zien wat hij in zijn mars heeft, dat Michael Young in de National League opeens wel weer waarde heeft en dat Cliff Lee een Cy Young seizoen heeft?

De kans is klein, maar als de Phillies in de komende jaren nog wat willen doen is het nu. De farm system is vrijwel leeg en de veteranen worden alleen maar ouder en ouder. Ik zie niemand op de Phillies bandwagon springen (ze zijn inmmers niet zo ‘schattig’ als die andere teams), maar wie weet pakken ze een wild card.

Koffiedikkijken mensen, dat is alles wat we kunnen doen tot zondag.

Foto’s: Getty Images

Ook leuk om te lezen