NLDS: Swanson en Duvall zetten Braves op matchpoint

Door

Braves-manager Brian Snitker had z’n keuze al snel gemaakt. Mike Soroka was zijn man voor Game 3, de eerste wedstrijd in St. Louis. Een logische keuze, want de 22-jarige Canadees is lights out dit jaar. Hij won 13 wedstrijden voor de Braves en 7 daarvan won hij op vreemde bodem. Slechts één uitwedstrijd ging verloren en met 1.55 had hij buitenshuis een ERA om u tegen te zeggen. Mike Shildt zette daar een 38-jarige veteraan tegenover. Adam Wainwright deed het juist thuis weer goed (9-4, ERA 2.56) en had het, in tegenstelling tot zijn concurrent, allemaal al eens meegemaakt. De twee starters maakten er opnieuw een geweldig schouwspel van, maar net als in Game 2 kwam de beslissende tik vanaf de bank. Adam Duvall was goud waard met zijn 2-run double in de negende.MIJLPAAL WAINWRIGHT

Beide pitchers begonnen zoals van ze verwacht mocht worden. Wainwright had weinig moeite met de top of the order van de Braves en Soroka op zijn beurt rekende betrekkelijk eenvoudig af met zijn eerste batters. In de tweede inning was er een persoonlijke mijlpaal voor Adam Wainwright. De veteraan mocht zijn 100e strikeout in de play-offs noteren en Matt Joyce was het slachtoffer. In 2005 opende Wainwright deze rekening in de NLDS tegen de San Diego Padres. Russell Branyan was destijds de man die drie slag kreeg.

CARDS OPENEN DE SCORE

In de tweede inning kreeg de starter van de Cardinals nog wat hulp van zijn slagploeg. Marcell Ozuna kwam door met een double, waarna Yadier Molina hem naar het derde honk kreeg. Een sac fly van Matt Carpenter was voldoende om St. Louis op een 1-0 voorsprong te zetten. Het deerde de jonge Soroka niet. Sterker nog, de Canadees kwam daarna pas echt op toeren en daardoor ontwikkelde zich net als in Game 2 een prachtig pitcher’s duel. Wainwright stond slechts sporadisch een hit toe en Soroka deed niet voor zijn 16 jaar oudere opponent onder.

Na de tweehonkslag van Ozuna in de tweede inning zette Mike Soroka 17 slagmensen opzij. Pas in de zevende inning kwam aan die prachtige reeks een einde en opnieuw luisterde de hitter naar de naam Marcell Ozuna. De outfielder van de Cardinals kwam dit keer niet voorbij het tweede honk, want Soroka liet verder geen steken vallen. Voor de Canadees eindigde de wedstrijd na deze inning. Na 90 pitches, 7 strikeouts, 2 hits en 1 run stond hij, ondanks zijn geweldige wedstrijd, op het punt dit duel te verliezen.

UIT DE PENARIE

In de achtste inning viel ook het doek voor Wainwright. Op het moment dat Mike Shildt zich naar de heuvel begaf, stonden er weliswaar al twee uit op het bord maar waren ook alle honken bezet. Dansby Swanson was de eerste die voor een scheurtje in het bastion zorgde en daarna volgden walks voor Ronald Acuna en Ozzie Albies. De vier wijd voor Acuna was overigens de allereerste in deze wedstrijd. Andrew Miller mocht de rommel opruimen en de reliever deed dit prima. Slechts twee pitches had hij nodig om van Freddie Freeman de derde nul te maken. De eerstehonkman van de Braves sloeg een fly out naar centerfield waar Fowler rustig stond te wachten.

Max Fried maakte in de eerste twee wedstrijden nog indruk als reliever, maar begon dit keer met twee walks aan de achtste inning. Een fly out van Paul DeJong hielp Fried aan de eerste nul, maar Darren O’Day kwam hem direct vervangen. Ook hij hield het maar twee batters vol, maar belette wel pinch runner Harrison Bader het derde honk te bereiken en zorgde daarmee voor de belangrijke tweede nul. Sean Newcomb hielp z’n Braves met twee pitches en een fly ball uit de inning.

BLOEDSTOLLENDE NEGENDE

Josh Donaldson liet closer Carlos Martinez schrikken door de negende inning te beginnen met een double. De veel rappere Billy Hamilton verving hem als pinch runner en zou het derde honk stelen. Hoe belangrijk die steal was, werd snel duidelijk. Met twee uit op het bord kwam de defensief uitblinkende Dansby Swanson door met een RBI-double die de stand in evenwicht bracht. Het werd voor Martinez nog erger toen Adam Duvall de Cardinals opnieuw pijn deed. Met Swanson en Hechavarria op de honken sloeg Duvall de bal het outfield in en deze klap bracht twee runs binnen. Atlanta had acht innings lang weinig in te brengen, maar stond opeens met 3-1 voor.

Na z’n loss in Game 1 kwam Mark Melancon enigszins onder vuur te liggen, maar Snitker gaf hem in Game 2 wederom het vertrouwen. Dit betaalde zich uit en ook in Game 3 was Melancon de closer voor de Braves. Kolten Wong was na een ground out de eerste nul, maar Paul Goldschmidt maakte het met een double opnieuw spannend. Marcell Ozuna ging de strijd aan met Melancon, maar was de tweede uit. Het inmiddels doodstille Busch Stadium had in Yadier Molina hun laatste hoop, maar de catcher moest de fans teleurstellen. Ronald Ocuna plukte de bal uit de lucht en stelde de 3-1 zege veilig.

UP NEXT

De St. Louis Cardinals hebben minder dan 24 uur om zich te herstellen van deze dreun. Ze leken de wedstrijd min of meer onder controle te hebben, maar Martinez verknalde het voor zijn ploeg. In Game 4 (maandagavond 21.07 CET) zal Dakota Hudson de slagploeg van Atlanta in bedwang moeten houden om een Game 5 af te dwingen. De 25-jarige starter leidde de Cardinals in wins (16) in het regular season en voegde daar een 3.35 ERA aan toe. Op het moment van schrijven is nog niet duidelijk wie de bal krijgt voor de Braves. Snitker kan Julio Teheran aanwijzen voor dit duel, maar waarschijnlijker is dat Dallas Keuchel zijn tweede wedstrijd in deze NLDS gaat gooien.

Coverfoto: Thearon W. Henderson/Getty Images

Ook leuk om te lezen