NL Playoffs: afvalrace om Wildcards

Door

Het einde van het reguliere seizoen nadert met rasse schreden, maar nog altijd houden negen teams in de National League hoop op de playoffs. De Atlanta Braves en Los Angeles Dodgers weten zich inmiddels verzekerd van hun plekje, terwijl de Arizona Diamondbacks, Philadelphia Phillies en New York Mets vooral tegen beter weten in de handdoek nog niet werpen. Het zenuwachtigst zal men zijn in Chicago, Milwaukee en Washington. Zij maken de meeste kans op een plek in de wild card game.

NATIONALS OP POLE POSITION

Hoewel de Washington Nationals al wekenlang in topvorm zijn, komen ze nauwelijks dichterbij de Braves. Wel heeft hun hot streak ze nagenoeg verzekerd van de eerste wild card. Dit zou ondermeer ten koste gaan van de Phillies, de club waarvoor hun voormalige sterspeler Bryce Harper een 13-jarige megacontract ondertekende. De huidige blikvangers in het veld zijn Anthony Rendon en Juan Soto. De eerste mengt zich steeds nadrukkelijker in de MVP-discussie, terwijl de tweede aantoont dat zijn debuutjaar geen beginnersgeluk was.

Naast de sterke slagploeg steunen de Nationals ook op een uitstekende rotatie. Afgelopen winter werd free agent Patrick Corbin voor veel geld aangetrokken. Omdat de club al beschikte over Max Scherzer en Stephen Strasburg kunnen zij dit jaar een van de sterkste rotaties voorleggen. Op dit moment schatten zowel Fangraphs als Baseball Reference de kans dat de Nationals de playoffs bereiken op zo’n 90%. Mochten ze daarna ook nog de NLDS bereiken, dan kan hun tegenstander de borst natmaken.

Christian Yelich trekt een grimas, terwijl hij aan zijn knie behandeld wordt. (Mark Brown/Getty Images)

LAATSTE STROHALM

De spanning in de National League richt zich vooral op de strijd om de tweede wild card. Dit lijkt een interne aangelegenheid te worden in de NL Central. De enige twee teams die echt kans maken op deze laatste strohalm zijn de Milwaukee Brewers en de Chicago Cubs. Zij lijken het voor divisiewinst af te gaan leggen tegen de St. Louis Cardinals, die drie wedstrijden voorstaan. In deze strijd zouden blessures weleens een belangrijke rol kunnen gaan spelen.

Beide teams zagen de afgelopen weken sterren wegvallen. Het grootste verlies was natuurlijk de knieblessure van Christian Yelich. De mogelijke MVP brak zijn knieschijf met een ongelukkig foutslag. Vorig jaar was de outfielder nog de grote aanjager van het sprookje van de Brewers. Wie zijn plaats ook in zal nemen, de kans dat die invaller hetzelfde kan betekenen, lijkt zeer onwaarschijnlijk.

TERUGKEER BAEZ

Bij de Cubs lijkt daarentegen juist een van hun sterspelers terug te keren. Waar eerder gevreesd werd voor het einde van Javy Baez‘ seizoen, kan manager Joe Maddon mogelijk op korte termijn alweer beschikken over de korte stop. Dat betekent waarschijnlijk dat prospect Nico Hoerner zijn plaatsje weer moet afstaan aan de All-Star.

Toch lijken de Brewers de favoriet voor de tweede wildcard. De Cubs wachten nog twee series tegen de St. Louis Cardinals. Op papier is dat een stuk lastiger dan de drie series tegen uitgespeelde teams die de Brewers nog resten. Daarmee hebben de Cubs tegelijkertijd wel hun lot in eigen handen. Zelfs de divisiewinst is dan nog mogelijk. Bijna alles zal dus afhangen van die series tussen de Cards en de Cubs.

THUISVOORDEEL VOOR DODGERS

De Los Angeles Dodgers zijn al het hele seizoen de topfavoriet in de National League. Die status hebben ze volledig waargemaakt. Ze zijn nog niet verzekerd van home field advantage in de playoffs, maar dat lijkt ze bijna niet meer te kunnen ontgaan. In de NLDS zouden ze dan de winnaar van de Wild Card Game treffen.

(Coverfoto: Mark Brown/Getty Images)

Ook leuk om te lezen