NHL Round Robin: Flyers en Knights denderen door

Door

Ruim vier maanden geleden leek Lord Stanley’s Cup na 100 jaar opnieuw onaangeroerd in het prijzenkabinet te blijven staan. Het coronavirus hield bijna overal ter wereld flink huis en de gezondheid ging en gaat natuurlijk boven alles. Op 1 augustus keerden de gladiatoren echter definitief terug op het ijs. Er ging een lang proces aan vooraf, maar in Toronto en Edmonton is de strijd om de prachtige bokaal hervat. Bij SportAmerika houden we je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de Qualifying Round en de Round Robin.


EASTERN CONFERENCE ROUND ROBIN


DE HEADLINES

De Montreal Canadiens stonden klaar voor de winnaar van deze wedstrijd. Beide teams hadden de eerste twee duels gewonnen in deze Round Robin, maar de Flyers hadden toch net wat meer indruk gemaakt. Zij waren ook vlak voor de coronastop al de ploeg in vorm met 9 overwinningen in de laatste 10 wedstrijden. Dat dit niet voor niets was, bewezen ze ook weer tegen de Lightning. Nikita Kucherov kreeg goede kansen, maar Nicolas Aube-Kubel was degene die met scherp schoot. Niet een naam die je direct verwacht op het scoreblad en het was dan ook z’n eerste 2-goal game.

Joel Farabee mocht ook een mijlpaal begroeten. De rookie scoorde in de tweede periode zijn eerste goal in ’t postseason en bracht daarmee de stand op 3-1. Tampa Bay probeerde in de derde periode nog een slotoffensief uit de grond te stampen, maar de Flyers bleven relatief eenvoudig overeind. De empty-netter van Tyler Pitlick bepaalde de eindstand op 4-1.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

De Canadiens kunnen de borst natmaken. Philadelphia heeft de vorm van de laatste weken van ’t reguliere seizoen meegenomen naar Toronto. De Flyers kunnen rekenen op een solide defensie, een goede aanval en hebben in Carter Hart een erg betrouwbare sluitpost. Stuk voor stuk ingrediënten om het ver te schoppen in de play-offs. Tegenvaller is wel dat Travis Sanheim geblesseerd uitviel tegen de Lightning. Die hebben hun eigen zorgen. Tampa Bay speelde in de Round Robin zonder de geblesseerde Steven Stamkos en raakten zaterdag ook Victor Hedman kwijt. Of dit duo beschikbaar is in de eerste ronde van de play-offs is op dit moment nog niet bekend. Dat geldt overigens ook voor de tegenstander van de Lightning in die eerste ronde. Zondag kruisen Columbus en Toronto de degens in Game 5 en de winnaar daarvan ontmoet Tampa Bay.


WESTERN CONFERENCE ROUND ROBIN


DE HEADLINES

Edmonton was nog bezig de uitschakeling van de eigen Oilers te verwerken, maar in de bubbel ging het feest zaterdag weer gewoon door. De Colorado Avalanche en de Vegas Golden Knights stonden tegenover elkaar en dat betekende dat de first seed in het westen op het spel stond. Beide teams hadden hun eerste twee wedstrijden gewonnen en in de eerste periode maakten de Avs een net wat betere indruk. Ze stonden regelmatig met één of zelfs twee spelers meer op het ijs, maar het vizier stond even niet scherp bij Nathan MacKinnon en consorten. In de eerste periode waren de goals duur, maar daar was in de tweede geen sprake van. De Knights lieten, middels een goal van Jonathan Marchessault, zien hoe je een PP aanpakt. Colorado toonde zich echter een snelle leerling. Na 40 minuten stond het nog altijd gelijk, maar dit keer met goals: 2-2.

Met als inzet een ontmoeting met de Blackhawks in de eerste ronde, begonnen de teams aan de laatste 20 reguliere minuten. Weer waren het de Golden Knights die al vroeg in de periode toesloegen. Marchessault mocht een penalty shot nemen en dat was aan de aanvaller wel besteed. Die goal leek lang de gamewinner te zijn, maar vlak voor tijd had JT Compher andere plannen. De “reguliere” versie van overtime of anders een shootout moest gaan beslissen over de first seed. Nu lieten de Knights zien ook laat te kunnen scoren. Alex Tuch, toch al goed in vorm, maakte voor Vegas de afspraak met de Chicago Blackhawks.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

De eerste series in de eerste ronde van de Western Conference zijn bekend. Door hun zege nemen de Golden Knights het op tegen de stuntploeg uit Chicago. Voor de Colorado Avalanche staat er een best-of-7 tegen de Arizona Coyotes klaar. Zowel Vegas als Colorado begint als topfavoriet aan die serie. En aan de play-offs. De Coyotes zullen de grootst mogelijke moeite hebben met de snelheid van de Avs, maar bij Arizona hebben ze in Darcy Kuemper dan weer een red hot goalie. Om een kans te maken tegen de Knights zullen de Blackhawks nog een keer boven zichzelf moeten uitstijgen. Tijdens het reguliere seizoen won Chicago één van de drie onderlinge duels en viel met name het aantal goals op. Er vielen in die duels niet minder dan 17 goals. Gemiddeld meer dan vijf per wedstrijd dus.

Cover photo: Ethan Miller/Getty Images

Ook leuk om te lezen