NHL Recap: Nieuw record Montreal, Boudreau op de wip in Anaheim?

Saturday Night = Hockey Night. In Amerika wel. In Nederland kondigde Fox Sports in maart vol trots aan dat het NHL uit ging zenden, maar het was opnieuw de grote afwezige. Keuze was er overigens voldoende.

Liefst 12 duels konden we vannacht aanschouwen. Kon Montreal een nieuw NHL record vestigen? Kwam de positie van Anaheim coach Boudreau verder onder druk te staan? Wie won de Stanley Cup Rematch? Zou Columbus de eerste zege boeken? En hoe verging het onze eigen Daniel Sprong met zijn Pittsburgh. Over de nacht waarin liefst vier broers tegenover elkaar stonden bij diverse duels, blikken Ed Versteeve, Jens DeMuynck en Rowdy van Grieken terug op het spektakel.

Montreal Canadiens – Toronto Maple Leafs

IMG_20151025_063840
Je hebt zo van die periodes waarin echt alles lukt en waarin alles meezit, het is ondertussen duidelijk dat Montreal (8-0-0) zo’n periode kent. De Canadiens werden compleet afgemaakt op het vlak van shots on goal (27-52) deze wedstrijd, maar toch kwamen zij als overwinnaar van het ijs. “Hoe is dat mogelijk?” zie ik jullie denken. De belangrijkste reden is een goede doelman hebben en dat is Carey Price zeker en vast. Wat hield deze kerel weer allemaal tegen zeg? Toronto werd er helemaal hopeloos van. Montreal speelde één van zijn mindere wedstrijden tot nu toe – en dat is nog zacht uitgedrukt -, maar Price hield zijn team recht.

Montreal begon nochtans goed aan de wedstrijd en kwam toch wel verdiend op een 2-0 voorsprong. Het is pas daarna dat Toronto de ene puck na de andere zou beginnen afvuren op Price. Komarov was één van de gelukkigen die Price wist te kloppen en Toronto terug wat hoop gaf, maar dat werd meteen teniet gedaan door Desharnais. Zo zou het de rest van de wedstrijd verlopen: telkens net niet. JvR bracht Toronto terug tot 3-2, maar op het einde van periode 2 gaven Pacioretty en Gallagher de doodsteek. Uiteindelijk eindigde deze wedstrijd op een 5-3 zege voor Montreal.

De Canadiens schreven met de winst historie: geen enkel team wist in hun eerste negen duels te winnen zonder overtime of shootout. Nieuw record Montreal. Het gaat wennen dit seizoen.

Minnesota Wild – Anaheim Ducks

IMG_20151025_064338
Minnesota (4-1-1) is goed begonnen aan het seizoen met vier zeges uit zes wedstrijden. Anaheim (1-4-1) raakt daarentegen maar niet op gang in deze nieuwe jaargang, na zes wedstrijden staan de Ducks troosteloos op de laatste plaats in de pacific division. Hun enige zege tot nog toe werd weliswaar behaald tegen de Wild.

Het gaat van kwaad naar erger bij Anaheim. Ook nu gingen ze kansloos onderuit met 3-0. Het is al de vierde keer dit seizoen dat Anaheim er niet in slaagt om te scoren. Het is dan ook moeilijk scoren als je amper kansen weet te creëren. Amper 15 kansen in 60 minuten hockey, dat is veel te weinig natuurlijk. De Ducks werden weggespeeld vanaf het eerste fluitsignaal, ze werden overrompeld door Minnesota in de eerste periode (15-3 SOG). Dumba bracht de Wild dan ook verdiend op voorsprong en niet veel later had hij ei zo na ook zijn tweede gemaakt, ware het niet dat Andersen nog schitterend redding bracht met zijn stick.

In de tweede periode viel dan de beslissing door doelpunten van Vanek en een shorthanded doelpunt van Carter. Anaheim kon daar bitter weinig tegenover stellen. Bruce Boudreau mag zich nu toch echt wel zorgen beginnen maken, want hij zou zomaar eens de tweede coach kunnen zijn die wordt ontslagen dit seizoen. De Ducks blijven achter met drie punten uit zeven, met verplaatsingen naar Chicago, St.Louis en Dallas voor de boeg.

Chicago Blackhawks – Tampa Bay Lightning

IMG_20151023_060230

Een heuse rematch van de afgelopen Stanley Cup Finals. Terecht was het onze Match of the Weekend. Chicago Blackhawks (4-3-0) ontving Tampa Bay (5-2-1) in het eigen United Center.

Op voorhand werd spektakel verwacht. Het offensieve Tampa Bay tegen een defensief verzwakt Chicago. Het werd een wedstrijd waarin Chicago er fantastisch in slaagde de aanval van de Lightning te ontregelen.

Bij Tampa Bay stond Gudlevskis tussen de palen. Hij verrichte enkele prima reddingen. Ook Crawford stond zijn mannetje namens de Hawks. Na 60 minuten ijshockey stond er 0-0 op het bord. Overtime dus.

En die werd na exact 17 seconden beslist door Chicago aanvoerder Toews. In een Deja Vu van Game 6 in de finale van vorig jaar gingen de Hawks met de zege aan de haal.

Nashville Predators – Pittsburgh Penguins

IMG_20151025_062901

Ja! Hij was er weer bij. Daniel Sprong keerde terug in de line-up van de Pittsburgh Penguins (3-4-0) na 2 duels afwezigheid. De Pens gingen op bezoek bij de Nashville Predators (6-1-0) waar James Neal een uitstekende vorm etaleert.

Na een doelpuntloze eerste periode, scoorde Chris Kunitz op aangeven van Malkin de openingstreffer. Nashville kwam in periode 3 op gelijke hoogte door, wie anders, James Neal. Beide ploegen konden de overtime in.

Na 41 seconden werd de overtime beslist door Phil Kessel. Hij verschalkte Pekka Rinne en zorgde er voor dat de winst mee ging met de Penguins. Daniel Sprong stond 9:47 minuten op het ijs en kwam daarin tot twee schoten op doel.

Vancouver Canucks – Detroit Red Wings

IMG_20151025_064504

De ploeg die de eerste thuiswinst nog moet boeken, tegen de ploeg die al vier duels niet tot winst kwam. Vancouver (3-2-2) ontving Detroit (3-3-1). Opvallend: Marchenko van Detroit speelde de afgelopen 2 dagen bij Grand Rapids 2 duels. Hij stapte in de ochtend op het vliegtuig naar Montreal en kon zonder ochtendtraining aan de bak.

In de eerste twee periodes waren de Canucks heer en meester. Mrazek hield de Red Wings in de wedstrijd een flink aantal saves in de wedstrijd. Detroit viel opnieuw op door turnovers en aanvallend matig spel. In de 2e periode schoot het slechts drie keer op doel. Na 40 minuten stond er 2-0 op het bord.

In de laatste periode een compleet ander verhaal. Detroit was de baas en kwam via twee goals in twee minuteb langszij. Overtime moest de winnaar aanwijzen.

Mrazek en Nyquist werden daar de helden bij de Wings. Met een briljante assist vond doelman Mrazek Nyquist die het duel besliste.

San Jose Sharks – Carolina Hurricanes

IMG_20151025_071246

San Jose Sharks (4-3-0) ontving Carolina Hurricanes (2-5-0). De Sharks verloren 3 duels op rij, terwijl de Hurricanes met vier punten het seizoen niet best gestart zijn. Joel Ward, als free agent door de Sharks gehaald, is de laatste duels in vorm.

En dat bleek in de eerste periode wel. Ward zette met twee goals de thuisploeh op 2-0. Carolina speelde opnieuw niet slecht, maar ook in dit duel bleek dat een echte afmaker ontbreekt.

In de eerste 10 minuten van periode twee vielen er vier goals. Beide ploegen vonden twee keer het net, zodat met 4-2 de laatste periode in werd gestapt.

Opnieuw Joel ward bracht de beslissising. Zijn empty netter betekende een hattrick en een 5-2 zege voor San Jose die de leiding nam in de Pacific Division.

Buffalo Sabres – New Jersey Devils

IMG_20151025_064203
Buffalo (2-5-0) hoopte zich te herpakken na de 2-7 pandoering van vorige nacht. Het mogelijke slachtoffer van dienst zou New Jersey Devils (3-3-1) moeten worden.

In een niet zo’n hoogstaande eerste periode waarin niet veel kansen te zien waren, kregen we toch twee doelpunten voorgeschoteld. Het was eerst Tyler Ennis die Buffalo met een PPG op 1-0 bracht, maar in de laatste minuut voor de eerste intermission zette Henrique de bordjes weer gelijk. Ook in de tweede periode ging het erg gelijkop. De Sabres kwamen wel vroeg op voorsprong via O’Reilly, maar de Devils hadden enkele minuten later hun antwoord al klaar. Eerst maakte Cammalleri er met een wrist shot 2-2 van en Schlemko bracht New Jersey – opnieuw in de laatste minuut – op een 2-3 voorsprong.

Buffalo moest in de derde periode op zoek naar de gelijkmaker en probeerde dat halfweg via de powerplay. In hun aanvalsdrang liepen ze echter op een counter en opnieuw Henrique strafte dit af. De Sabres zetten dan maar alles op alles, maar verder dan een late aansluitingstreffer van Eichel – zijn derde doelpunt van het seizoen – kwamen ze niet meer. New Jersey mag er zo weer twee punten bijschrijven en zit zo aan vier overwinningen op een rij.

Philadelphia Flyers – New York Rangers

IMG_20151025_064005

Een duel uit de metropolitan division waarin Philadelphia (3-2-1) de New York Rangers (5-2-1) ontving. Na een dipje waarin er drie maal na elkaar werd verloren, hebben de Rangers terug hun ritme gevonden met twee overwinningen op een rij. Kon New York daar een derde overwinning aan toevoegen?

In een kansrijke eerste helft waren het de Flyers die als eerste mochten juichen na een doelpunt van Streit. Een goeie twee minuten later stond de score echter alweer gelijk na een wrist shot van Miller. Opnieuw heel wat kansen in de tweede periode én wederom twee doelpunten. Laughton bracht Philadelphia voor de tweede keer deze wedstrijd op voorsprong, maar ook nu zou dit niet lang duren. Twee minuutjes later scoorde Brassard op de powerplay de 2-2.

Na twee intensieve periodes namen de Rangers wat gas terug, de Flyers gingen er nog eens vol tegen aan met 18 schoten op doel. Deze werden één voor één gepareerd door Henrik Lundqvist. De Zweed zou niets meer doorlaten, net zoals zijn collega aan de overkant. We kregen dus een overtime, maar ook hier kregen we geen beslissing. Dan maar via de loterij, de shoot-outs! Daarin kwam Philadelphia als overwinnaar naar voor en mogen zij twee punten bijschrijven bij hun aantal. New York moet zich tevreden stellen met één punt.

Ottawa Sentors – Arizona Coyotes

IMG_20151025_064037

Na Arizona’s zeer verrassende start (de eerste drie wedstrijden werden gewonnen, tegen Pittsburgh, LA en Anaheim), hebben de woestijnhonden (3-3-1) de laatste vier wedstrijden verloren, waaronder één in overtime in New Jersey. Ottawa (3-2-2) bevindt zich in dezelfde negatieve spiraal; in de laatste drie wedstrijden werd geen overwinning gepakt. Zowel Arizona, als Ottawa, willen de weg naar boven weer inslaan.
In de eerste periode ging het gelijk op, wat een paar goede kansen opleverde voor beide teams. Zo waren Kyle Turris en Patrick Wiercoich dichtbij voor Ottawa, terwijl Brad Richardson bijna Senators-goalie Craig Anderson verraste. Vlak voor het eind van de periode was het Mikkel Boedker die de Coyotes op een 0-1 voorsprong bracht, na eerst om topverdediger Erik Karlsson heen te gaan alsof het niets was, om vervolgens een mooie backhander te lanceren.

De tweede periode was een prooi voor de Senators, die maar liefst 18 schoten op Coyotes-keeper Lindback afvuurden. Vlak voor het einde van de twintig minuten kreeg Ottawa loon na werken, toen Mark Stone Cody Ceci knap alleen voor de goal klaarzette, waardoor de laatstgenoemde geen moeite had om de puck langs Lindback te schieten; 1-1.
In de derde periode hadden de Senators het begin van de wedstrijd onder controle, maar tot goals leidde dit niet. Die kwamen in de laatste vijf minuten, toen Brad Richardson en nogmaals Mikkel Boedker de puck langs Anderson werkten. Boedker sloot de wedstrijd af met een hattrick, door de kans op leeg doel te mogen benutten.

Colorado Avalanche – Columbus Blue Jackets

IMG_20151025_063350

De Jackets wisten hun eerste wedstrijd onder John Tortorella niet te winnen, in Minnesota werd met 3-2 verloren, maar Columbus leek wel op de weg terug te zijn. Colorado wilde er alles aan doen om niet het eerste team te zijn waar Columbus van zou winnen.
Uitgerekend oud-Columbus aanvaller Jack Skille bracht de Avalanche al vroeg op voorsprong, die aantraden in hun speciale tenue voor de buitenwedstrijd tegen Detroit later dit seizoen, door het gaatje achter Jackets-keeper Bobrovsky te vinden. Acht minuten later vond Columbus de gelijkmaker, toen Boone Jenner Avalanche-doelman Semyon Varlamov in de korte hoek wist te verrassen. Vijf minuten daarna was het opnieuw Jenner die doel trof, ditmaal op de powerplay, waardoor Columbus met een 1-2 voorsprong de kleedkamers kon opzoeken.
De gelijkmaker voor Colorado volgte al snel in de tweede periode, toen veteraan Jerome Iginla het gaatje onder Bobrovsky vond. Ruim een kwartier later gaf de sensatie van twee jaar terug, Nathan MacKinnon, Colorado de voorsprong gunde, op aangeven van Iginla.
De derde periode deed Columbus er alles aan om dan eindelijk die felbegeerde eerste overwinning te pakken. Dit begon goed, toen Ryan Murray zijn eerste van het seizoen binnenschoot. Niet veel later scoorde Brandon Dubinsky de 3-4, toen hij een schot van Denis Savard in de rebound kon binnentikken. Colorado kon daarna Bobrovsky niet meer passeren, waardoor de Jackets dan eindelijk hun eerste overwinning te pakken hadden.

Dallas Stars – Florida Panthers

IMG_20151025_063751
De Stars (6-1-0) zijn uit de startblokken geschoten en zit nu op de roze wolk (met een groene rand natuurlijk) van een overwinningsreeks van vijf wedstrijden. Het duo Benn-Seguin is beter dan ooit tevoren, want allebei hebben tien punten tot nu toe. Florida daarentegen is, net als Arizona zeer goed begonnen, maar heeft de laatste drie wedstrijden verloren. Doordat Boston ook tot leven lijkt te komen, is het van groot belang dat er (snel) weer punten worden gepakt. Dallas kan de punten ook goed gebruiken, voor de strijd bovenin de Central.
Al binnen twee minuten was het magische duo van Benn en Seguin al gesignaleerd op het scorebord, toen Benn een schot van Seguin van richting kon veranderen en zo een vroege kans op de powerplay kon benutten. Lang mocht Dallas niet van de voorsprong genieten, want veteraan Jaromir Jagr scoorde knap na eerst ogenschijnlijk de controle over de puck kwijt te zijn geraakt. Niet veel later bracht Nick Bjugstad, dankzij Jonathan Huberdeau de Panthers op voorsprong.
In de tweede periode werd ook al snel het doel getroffen, maar opnieuw door Florida, toen Aaron Ekblad de puck langs Karri Lehtonen vuurde. In de laatste minuten was het Dave Bolland die de riante voorsprong van Florida vergrootte, door een schot van Dmitri Kulikov van richting te veranderen.
In de derde periode deed Dallas al vroeg weer wat terug, opnieuw dankzij Benn en Seguin, waardoor de marge van Florida twee werd. Daar mochten de Stars opnieuw niet lang van genieten, want Rielly Smith trof nog geen twee minuten later doel voor Florida; 2-5. Vlak voor het einde scoorde Quinton Howden nog de 2-6, wat slechts een formaliteit bleek te zijn.

St. Louis Blues – New York Islanders

IMG_20151025_063428

Na een zeer succesvolle roadtrip door Canada (4-1-0), mochten de Blues weer gaan kijken hoe hun geliefde Scottrade Center er ook alweer uitziet. Dit mag St. Louis (5-2-0) doen tegen de Islanders, die het seizoen ook goed zijn begonnen. Na twee nederlagen tegen de Blackhawks, wonnen de Islanders (4-2-1) viermaal op rij. Echter, gisteravond verloor New York thuis van de Bruins. Twee teams die zichzelf willen laten zien, gingen vannacht dus de strijd aan.
Al snel legde St. Louis veel druk op Islanders-goalie Thomas Greiss. Brouwer vuurde af, waardoor er een scrum in de doelmond ontstond en Alexander Pietrangelo het net vond, ware het niet dat de scheidsrechter het spel al dood had gelegd. Steve Ott was niet veel later ook dichtbij, op de penalty kill, toen met een backhander Greiss bijna verraste. Aan de andere kant werd Blues-keeper Elliott bijna gepasseerd door Mikael Grabovski uit de rebound, maar hij kon de puck niet over Elliotts pad heen wippen. Niet veel later mikte Okposo perfect, toen zijn schot door het kleine gaatje tussen de paal en Elliott ging, wat New York een 0-1 voorsprong opleverde.
In de tweede periode ging St. Louis door met druk zetten, wat opnieuw de nodige kansen opleverde, voor onder andere Carl Gunnarson en Jori Lehtera. Islanders-aanvoerder John Tavares scoorde echter bijna de 0-2, maar zijn schot spatte op de paal uiteen. Vlak voor het einde van de periode was het dan toch Tavares die het net vond, dankzij knap scherpschutterswerk.

In derde periode kreeg St. Louis dan eindelijk loon na werken; jonge sensatie Colton Parayko vuurde maar weer eens een van zijn beruchte wristshots af, en vond via de lat het net. Halverwege de periode maakten de Blues verdiend gelijk, omdat Alexander Steen een schot van, jawel, Colton Parayko van richting veranderde. Dmitri Jaskin was daarna nog heel dichtbij, toen hij de puck half miste, maar daardoor Greiss compleet verraste en op het laatste moment nog een fantastische redding liet maken. Maar om een winnaar te krijgen, was er overtime nodig.
In overtime gebeurde er bij lange na niet zoveel als in de reguliere periodes. Daardoor duurde het vier minuten voordat Mikael Grabovski uit de rebound het net vond, en daardoor New York een (geflatteerde) overwinning gaf.