NHL Recap: 1e zege Anaheim Ducks

Nadat alle kruitdampen van de zondag opgetrokken waren, werden gisteravond twee duels gespeeld en vannacht nog eens drie. Een kraker die tot de verbeelding sprak was Winnipeg Jets vs St. Louis Blues. De Hudson River Derby, New York Rangers vs New Jersey Devils, mocht ook tot de verbeelding spreken. Anaheim Ducks moest een vroege crisis bezweren en Edmonton ging op bezoek in Vancouver. Wat er zich afspeelde in de diverse stadions? Rowdy van Grieken, Ed Versteeve en Jens Demuynck nemen jullie mee met een terugblik.

Anaheim Ducks – Minnesota Wild

IMG_20151019_075141

Op voorhand werden de Anaheim Ducks (0-3-1) getipt als contender voor de Stanley Cup. En alhoewel het seizoen nog 78 duels duurt was het nu al onrustig. Drie nederlagen in vier duels is Ducks onwaardig en met slechts 1 doelpunt op de teller was het duel tegen de Minnesota Wild (3-0-1) een must win geworden. De bezoekers waren nog ongeslagen bij aankomst in het Honda Center.

De eerste grote kans was voor de bezoekers. Het publiek hield de adem in toen Jonas Brodin vrij mocht aanleggen, maar Khubodin maakte een prima redding. Een minuut later lag de puck in het net van Minnesota. Cam Fowler knalde van de blauwe lijn raak en verdubbelde de seizoensproductie van de Ducks.

Lang duurde de vreugde niet, want amper twee minuten later sloeg de angst om de harten van het thuispubliek, toen Nino Niederreiter de gelijkmaker noteerde. ‘Het zal toch niet’ was een gedachte die je bijna kon aanraken op de tribunes. Het antwoord op die vraag was ‘Nee!’. Rickard Rakell bracht met een mooie snipe de voorsprong voor de Ducks op het bord. Een voorsprong die op dat moment terecht was.

In de 2e periode was er niets meer te herkennen van de Ducks uit het eerste bedrijf. Minnesota was heer en meester en overklaste de thuisploeg. De voorsprong hing keer op keer aan een zijden draadje en het mocht Khubodin dankbaar zijn dat hij prima in vorm was. In een tijdsbestek van vijf minuten maakte hij 5 cruciale saves.

De voorsprong bleef gehandhaafd in periode 2; ondanks dat de Ducks in 20 minuten tijd maar drie doelpogingen afleverden tegen dertien van Minnesota.

De derde periode leverde eenzelfde beeld op. De Wild schoten uit de startblokken, maar opnieuw Khubodin onderscheidde zich met zijn keeperswerk. De ontlading was groot bij iedereen die Anaheim een warm hart toedraagt toen Mike Sant0relli de 3-1 op het bord zette. Het verzet van Minnesota was gebroken door de treffer. Lindholm bezegelde de overwinning met een emptynetter en zorgde voor een 4-1 eindstand. Opluchting alom in het Ducks kamp die eindelijk de eerste zege noteerden van het seizoen.

Winnipeg Jets – St. Louis Blues

Screenshot_2015-10-18-19-19-10-1

In Winnipeg gingen twee teams elkaar te lijf die beiden zeer goed van start zijn gegaan in deze jaargang van de NHL, want zowel de Jets (4-1-0), als de Blues(4-1-0), wonnen vier van hun eerste vijf wedstrijden. Eén van de twee teams zou vanavond de tweede nederlaag moet oplopen.
Waar de Jets in eerdere wedstrijden moeite hadden om goed uit de startblokken te komen, was daar vandaag totaal geen sprake van. Blues-keeper Brian Elliott werd in de eerste periode belaagd met goede scoringskansen, maar wist elk schot te keren. Dit gold ook voor Jets-keeper Ondrej Pavelec, die later die eerste periode vol aan het werk moest, maar ook zijn doel schoonhield.

Dit veranderde echter in de tweede periode. Vladimir Tarasenko ging behendig om Jets-verdediger Dustin Byfuglien heen en schoot met scherp de 0-1 binnen.

De Blues konden echter niet lang genieten van hun voorsprong, want nadat Scottie Upshall namens de Blues de strafbank moest opzoeken, scoorde Mathieu Perreault op deze powerplay de gelijkmaker. Upshall nam vijf minuten later revanche op zichzelf, door de Blues opnieuw de voorsprong te gunnen vanuit de rebound. Opnieuw rechtte Winnipeg snel de rug, want binnen drie minuten veranderde Drew Stafford een schot van Nikolaj Ehlers, waardoor we weer gelijkstonden.

In de derde periode kwamen de Blues opnieuw, en verdiend, op voorsprong. Tarasenko trof nogmaals het net, met een bekeken schot. Carl Gunnarson bracht vlak voor het einde van de wedstrijd de marge op twee, door een schot van Colton Parayko van richting veranderen. De Blues hebben hierdoor nog steeds slechts een nederlaag te verwerken gehad en nemen nu voorlopig de leiding in de Central Division, ten koste van de Jets, die nu vier overwinningen uit zes hebben.

New York Rangers – New Jersey Devils

Screenshot_2015-10-18-19-18-34-1

Een duel uit de Metropolitan Division waar de New York Rangers (3-2-0) het opnamen tegen de New Jersey Devils (0-3-1). De Rangers begonnen goed aan het seizoen met drie overwinningen op een rij, maar daar ben je niet veel mee als je je volgende twee wedstrijden dan weer verliest. De Devils zijn nog steeds op zoek naar hun eerste overwinning en hoopten deze te pakken in de Hudson River derby.

De wedstrijd begon rustig met niet zoveel kansen in de eerste periode (9-6), de Rangers begonnen wel het best aan de partij en voor de vijfde keer in zes wedstrijden kon New York als eerste scoren. Het was Derek Stepan die de 1-0 maakte na een flitsend snelle aanval. De assist kwam van de rookie Oscar Lindberg.

In de tweede periode waren de Devils dan weer de betere ploeg en vielen er ook meer kansen te noteren (8-11). Net zoals in de eerste periode werd er al vroeg gescoord. Het was Adam Henrique die met zijn derde van het seizoen de gelijkmaker op het bord kon zetten. De Devils drukten door, maar Lundqvist liet niets meer passeren.

De derde periode was dan weer van mindere makelij. Beide ploegen hoopten een nieuwe nederlaag te vermijden door voorzichtig te spelen. Gescoord werd er dan ook niet meer in deze periode en dus mocht het beslist worden in OT! Deze 3 on 3 overtime bewees nog maar eens waarom het werd ingevoerd, om spektakel te brengen. Het spel ging op en neer en het was uiteindelijk Lee Stempniak die de winning goal voorbij Lundqvist in doel kon werken. Belangrijk doelpunt voor de Devils, want hierdoor hebben ze eindelijk hun eerste zege van het seizoen beet (1-3-1). De Rangers verliezen hun derde wedstrijd op rij (3-2-1). Komende nacht kunnen ze zich al revancheren tegen de San Jose Sharks.

Vancouver Canucks – Edmonton Oilers

2015-10-18 19.22.07

Na de 5-2 zege op Calgary in The Battle of Alberta, ging Edmonton Oilers (1-4-0) vannacht op bezoek bij Vanvouver Canucks (3-1-1). De Oilers wonnen voor de eerste maal bij de Flames, terwijl Vanvouver pas één nederlaag leed en prima gestart zijn dit seizoen.

Edmonton kon aan de bak in zijn tweede ‘derby’ op rij in Canada. Van vermoeidheid was geen sprake, want na amper drie minuten stonden de Oilers al op voorsprong via de powerplay. McDavid speelde zichzelf vernuftig vrij en stelde Yakupov in staat om de voorsprong binnen te knallen.

Na de voorsprong was het Vancouver dat de bovenliggende partij was, maar de gelijkmaker liet op zicht wachten. In de 16e minuut viel hij dan toch; Bartkowski scoorde een deflected goal. Even was er sprake van een coach challenge door Edmonton, omdat Horvat vol op Nilsson knalde. McLellan zag er vanaf, omdat het contact er kwam nadat de puck het doel in ging. Met 1-1 zochten de ploegen de kleedkamers op.

Vancouver bleef de betere partij maar in de 40 minuten ijshockey die men het publiek voorschotelde werd niet gescoord. En dat mocht vooral Daniel Sedin zich aanrekenen. Na een breakaway van broer Henrik en de save van Nilsson, miste hij voor open doel. En dus gingen de ploegen overtime in.

De misser van Sedin kwam Vancouver duur te staan. Ondanks prima kansen in de extra tijd van Canucks kant ging dit keer Henrik Sedin in de fout. Hij liet zich de puck afsnoepen door Sekera. Hij stelde Korpikoski in staat op Miller af te gaan en de winnende treffer binnen te schieten. De zege was de tweede op rijd voor de Oilers die de Canucks de 2e nederlaag op rij toebrachten.

Los Angeles Kings – Colorado Avalanche

Screenshot_2015-10-18-19-20-07-1

De Los Angeles Kings nam het op tegen Colorado Avalanche. De bezoekers miste Tyson Barrie die gisteren $42.000 boete kreeg en drie duels geschorst is vanwege een head shot. Een must win duel voor beide teams die het seizoen moeizaam opende.

De Kings waren in de gelijkopgaande eerste periode de ploeg die de score opende door een treffer van Mariak Gaborik. Op aangeven van Dustin Brown verschalkte hij goalie Berra met een laag schot. Die voorsprong hield stand om naar het volgende deel van de wedstrijd te gaan.

De tweede periode begon gezellig. Een ouderwetse brawl die we jullie niet willen onthouden. Cody McLeod en Andy Andreoff gooiden na twee minuten de handschoenen uit en gingen elkaar te lijf.

Het leverde Nolan (LA) en Skille (COL) een major penalty op en Andreoff (LA) en McLeod (COL) een game misconduct, alle spelers kregen het kruisje ‘Fighting’ achter hun naam.

Nadat de boksring opgeborgen was, voerden de Kings langzaam de druk op, maar toch kwam Colorado na een kwartier langszij. Matt Duchene scoorde op de powerplay op aangeven van Soderberg. De gelijkmaker van de Avalanche hield exact 23 seconden stand. Tylor Toffoli onderschepte een pass van Erik Johnson en kon 1-on-1 op de breakaway. Hij verschalkte doelman Reto Berra met een mooie beweging voor de 2-1 voorsprong.

In de slotperiode consolideerde Los Angeles de voorsprong, al had het die wel mogen, of zelfs moeten, uitbreiden. Berra was echter op zijn hoede, maar kon niet voorkomen dat de Kings met de winst aan de haal gingen na een bewogen avondje hockey.