NHL Recap: Connor McDavid op stoom

Door

Gisteren konden we genieten van zeven wedstrijden. Vannacht stonden er ‘slechts’ vier duels gepland. Op de dag dat Todd Richards de eerste coach werd die ontslagen werd door Columbus Blue Jackets, nam Detroit het op tegen Edmonton, ontvingen de Bruins in eigen huis de Flyers voor een onvervalste Rivalry Night en waren er twee duels in de kelder: Buffalo vs Toronto en Colorado vs Carolina. Rowdy van Grieken en Ed Versteeve blikken terug.

Edmonton Oilers – Detroit Red Wings

2015-10-22 07.43.09

De Edmonton Oilers (2-4-0) ontvingen vannacht de Detroit Red Wings (3-2-0). Waar Edmonton de laatste twee duels in winst wist om te zetten, verloren de Wings juist hun laatste twee wedstrijden. Opvallend is dat de Red Wings aanvallend onmachtig zijn geweest in hun duels. Connor McDavid was hot met 5 points in de laatste vier duels.

Detroit kon ook in dit duel aanvallend in eerste instantie geen vuist maken en had ook opnieuw te maken met (domme) penalties die mensen de strafbank opstuurden. Goalie Mrazek had het druk, maar keerde alle schoten. Hij moest echter capituleren op de powerplay van Edmonton na een kleine 12 minuten. Yakupov zette Letestu vrij in de cirkel. Het was een koud kunstje om de puck in het lege doel te schuiven. Detroit kwam tot een schamele 5 schoten in deze periode. De voorsprong van de Oilers was meer dan terecht.

Detroit opende iets sterker, zonder echt gevaarlijk te worden. De Oilers speelde frank en vrij voor eigen publiek. Waar Detroit opzichtig klungelde offensief, sneed Edmonton aan de hand van McDavid door de defensie van de Wings. Twee goals in 30 seconden brachten de beslissing in het duel. Voordat Teddy Purcell er 3-0 van maakte, lag er een prachtige goal van McDavid achter Mrazek. De klasse droop er vanaf bij de rookie.

Detroit heeft er patent op dit seizoen te laat wakker te worden. Zo ook nu. In het laatste deel waren de gasten heer en meester en nu kwam Edmonton er niet meer uit. Tomas Tatar deed in de 6e minuut wat terug voor de Wings, maar Edmonton kon vertrouwen op doelman Talbot die verder zijn doel schoon hield. Voor Edmonton was het de derde zege op rij, waar Detroit de derde nederlaag op rij noteerde. Coach Blashill moet het tij gaan keren in Hockeytown. Vrijdag spelen de Red Wings hun derde wedstrijd op rij in Canada, dan tegen de Calgary Flames.

Boston Bruins – Philadelphia Flyers

IMG_20151022_070716

Boston (2-3-0) begon dramatisch aan het seizoen met drie nederlagen, maar vooral met een groot aantal tegengoals. De Flyers (2-2-1) kende een wisselende start, maar speelde al tegen Tampa Bay, Chicago en Dallas. Ploegen waar je van kan verliezen in een seizoen. Flyers vs Bruins is een onvervalste Rivalry in de NHL.

Het is deze maand #HockeyFightsCancer maand. De maand waarin iedere franchise aandacht vraagt voor de bestrijding van deze ziekte. Voor de start van de wedstrijd was er een prachtig moment. De 5-jarige Max Mitchel mocht de puckdrop verzorgen. Even een momentje ‘It’s more than hockey’ om mee te starten.

Daarna was het tijd om de strijd te laten los barsten in de TD Garden. De vonken vlogen er vanaf in het eerste deel van de wedstrijd. Strijd, goed hockey, mooie saves en harde checks. Alles wat ijshockey te bieden heeft lieten deze twee ploegen zien op het ijs. De Flyers scoorden de eerste goal na een kleine 9 minuten. Bellemare scoorde een kanppe goal uit zijn eigen rebound. De Bruins kwamen langszij via Connolly. Giroux dacht even gers te doen en een defensieve no look pass te sturen achter zijn eigen goal. De puck kwam bij Bruin spelers Bergeron die Connolly de kapitale blunder af liet straffen.

De Flyers namen een 2-1 voorsprong door een doelpunte van Sam Gagner, maar Boston antwoorde 90 seconden later met de gelijkmaker door een treffer van Bergeron op de powerplay. Met 2-2 ging men van het ijs. Michael Nuevirth werd bijde Flyers direct vervangen door Steve Mason.

Steve Mason kende geen lekkere start voor de Flyers. Na 9 minuten moest hij al tweemaal de gang naar het net maken. Jimmy Hayes zette de Bruins op 4-2, nadat Chris Kelly na een prima aanval, shorthanded nota bene, de Bruins op voorsprong had gezet.

De Bruins leken met een marge van twee goals veilig te zitten. Maar de Flyers gaven in de derde periode vol gas. Waar Claude Giroux gruwlijk in de fout ging bij de 1-1, ging hij voorop in de strijd. Hij scoorde zelf de aansluitingstreffer na 7 minuten. Drie minuten later was de stand gelijk door een fantastische play van Philadelphia. Streit speelde strak Umberger in, die met een briljante stickmove Simmonds vrijspeelde. Hij knalde hard langs Rinne in de kruising voor de 4-4.

De ploegen moesten overtime in en daar maakten de gasten de comeback win compleet. Halverwege de speeltijd knalde Giroux de winnende treffer en de wrange nasmaak weg, waardoor de punten mee het vliegtuig in gingen. Het was de eerste winst van de Flyers tegen de Bruins in zeven duels.

Colorado Avalanche – Carolina Hurricanes

IMG_20151022_070132

Een duel tussen twee nummers 7 in hun divisie. Colorado (2-3-0) staat onderaan in de Central Division, terwijl Carolina (1-4-0) op 7 staat in de Metropolitan Division. Toch spelen de ‘Canes’ niet onaardig. Maar met complimenten kom je niet ver, het gaat om de punten.

De eerste periode werd met name gekenmerkt door een gebrek aan discipline, want Carolina mocht tot wel vier keer toe de strafbank opzoeken, terwijl Colorado ook twee keer hetzelfde te wachten stond. Dit veel grote kansen leidde dit niet, want zowel Avalanche-keeper Semyon Varlamov, als Hurricanes-doelman Cam Ward hielden hun doel schoon. Vlak voor het einde van de eerste periode Nathan Gerbe iedere Avalanche-verdediger voorbij, maar kon Varlamov niet verrassen op de five-hole.

De tweede periode kende een zeer stroeve start aan beide kanten, geen grote mogelijkheden werden gecreëerd. Matt Duchene probeerde het daarna door zijn trukendoos open te doen, maar Ward had een antwoord op zijn backhander. Aan de andere kant probeerde Elias Lindholm Varlamov te verschalken op de wrap-around, maar ook dit mocht niet baten. Met een halve minuut in de tweede te gaan, stormde Kris Versteeg alleen op Varlamov af, maar die laatste maakte een geweldige redding met de handschoen om de brilstand op het scorebord te laten.

Ook de derde periode was niet de moeite waard; pas na ruim elf minuten was er wat te beleven, nadat Justin Faulk een raket op Varlamov afvuurde, maar ook hier geen doel mee wist te treffen. De Avalanche probeerde ook nog wat; na de puck te hebben veroverd in de eigen zone, legde Iginla terug op Duchene, die op zijn beurt heel beheerst om Ward heenging. Ward wist echter op miraculeuze wijze zijn doel schoon te houden, door met zijn stick de redding te maken en een kans op leeg doel te ontnemen.

In overtime kwam er dan eindelijk een einde aan deze matige wedstrijd; Victor Rask kon zonder moeite één-op-één gaan met Varlamov, die geen antwoord had op Rasks backhander. Carolina pakte daarmee haar tweede overwinning van het seizoen en heeft daarmee vier punten uit zes wedstrijden. De Avalanche hebben er dankzij het extra puntje nu vijf uit zes.

Buffalo Sabres – Toronto Maple Leafs

IMG_20151022_070155

Een keldergevecht in de Atlantic Division. Nummers laatst Buffalo (1-4-0) nam het op tegen nummer voorlaatst Toronto (1-3-1). Jack Eichel is één van de weinige lichtpuntjes bij Buffalo, terwijl van de Leafs geen wonderen mogen worden verwacht. Of toch wel…

Al binnen twee minuten kwam Toronto op voorsprong nadat Parenteau een schot van Polak van richting veranderde. Al snel zette Buffalo weer aan, met de nodige kansen van dien. Zo was Foligno heel dichtbij na een mooie schijnbeweging, maar Leafs-doelman Bernier wist ternauwernood de puck uit zijn doel te houden. Ook O’Rielly en wonderboy Eichel probeerde het, maar het mocht niet baten. Ook in de tweede periode wist Bernier zijn doel schoon te houden, ondanks pogingen van onder andere opnieuw Foligno, die Bernier hard en laag probeerde te verrassen.

In de derde periode kon Toronto bijna haar voorsprong uitbouwen, maar Sabres-keeper Johnson had op elk schot een antwoord. Aan de andere kant kon Buffalo de gelijkmaker dan eindelijk laten noteren, na een fantastisch schot van nieuwkomer Evander Kane.

In overtime was Bozak, na goed voorbereidend werk van Van Riemsdyk heel dichtbij, toen hij de puck alleen nog het laatste tikje moest geven, maar Johnson kon nog net op tijd ingrijpen. Het duel moest dus worden beslist in de shoot-out, en dat gebeurde (als vanzelfsprekend). Nadat eerst Parenteau (Toronto) en Ennis (Buffalo) hadden gescoord, kon veteraan Matt Moulson, na veel geduld te tonen en Bernier uit positie te brengen. Boyes was niet succesvol in een ‘must-score’-situatie waardoor Buffalo nu vier punten uit zes wedstrijden heeft, evenals de Maple Leafs.

 

 

Ook leuk om te lezen