NHL play-offs: vintage Islanders leggen Flyers het zwijgen op

Door

Van de vier series in de tweede ronde gingen er drie over de volle zeven wedstrijden. Inmiddels ligt die tweede ronde nu achter ons en richten we de pijlen op de Conference Finals. Dat Vegas en Dallas elkaar tegenkomen in het westen wisten we zaterdag al. De Tampa Bay Lightning waren al een paar dagen zeker van het eerste ticket in het oosten en de tegenstander is nu ook bekend. Beide teams uit de Eastern Conference vertrekken uit de bubbel van Toronto, want vanaf nu worden alle wedstrijden in Edmonton afgewerkt. Vegas en Dallas zaten daar al langer en zij starten zondagavond al met de Western Conference Final. De finale van de Eastern Conference begint maandag.


EASTERN CONFERENCE


DE HEADLINES

De Philadelphia Flyers maakten een 3-1 achterstand in de serie goed, dus vonden zij het momentum in hun hoek. Pal daarnaast stond de historie. De Flyers speelden in hun clubhistorie 16 keer een Game 7 en 9 keer werd deze gewonnen. New York daarentegen stond 8 keer in een beslissende wedstrijd en won slechts 3 keer. Barry Trotz deed voor dit duel een beroep op Thomas Greiss. Bij de Flyers keerde Sean Couturier terug op het ijs.

Greiss en collega Carter Hart hadden het aanvankelijk niet druk. De openingstreffer van Scott Mayfield kwam dan ook uit de lucht vallen. Onverdiend was de voorsprong voor de Islanders niet, maar voor veel dreiging had de ploeg ook nog niet weten te zorgen. Andy Greene, met zijn tweede van het postseason, maakte het plaatje voor de Isles nog mooier toen hij na ruim 13 minuten tekende voor de 2-0.

De solide defensie van de New York Islanders had de Flyers volledig onder controle. De ploeg van Vigneault wist zich geen raad met deze verdediging en kreeg halverwege de tweede periode de volgende tegenvaller te verwerken. Brock Nelson schoot de Islanders naar een 3-0 voorsprong en gezien het wedstrijdbeeld was daarmee de hoop voor Philadelphia wel vervlogen. In de derde periode probeerden de Flyers het nog met een wanhoopsoffensief. Hart werd al heel vroeg van het ijs gehaald, maar Anthony Beauvillier was degene die profiteerde. Hij stond al een paar wedstrijden droog, maar met zijn achtste van de play-offs bepaalde Beauvillier de eindstand op 4-0. Voor het eerst sinds 1993 staan de Islanders in de Conference-finale.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

EINDSTAND: New York Islanders wint met 4-3

Drie keer een Game 7 in twee dagen en in alle gevallen trok de ploeg die een 3-1 voorsprong uit handen gaf de serie alsnog over de streep. De Islanders waren in hun Game 7 ouderwets op dreef. New York gaf nauwelijks iets weg, toonde zich aanvallend agressief én effectief. Philadelphia kwam als de ploeg in vorm naar Toronto en ze trokken die lijn ook lang door. Tegen de solide Isles had het keurkorps van Alain Vigneault het constant moeilijk. Barry Trotz heeft een mooie mix van sterke blueliners en talentvolle aanvallers in handen. Daarnaast beschikt hij over twee goede goalies. Tegen de Lightning hebben de Islanders dit seizoen een positief record (2-1 met gemiddeld 3.7 goals voor per wedstrijd). Ze treffen in Tampa Bay echter wel een uitgeruste ploeg. Zij hadden slechts vijf wedstrijden nodig om Boston opzij te zetten.

Cover photo: Anthony Gruppuso/USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen