NHL play-offs: Isles starten sterk, Stars maken indruk

Door

De titelverdediger zijn we kwijt, dus komt er een nieuwe kampioen. Nog acht teams maken kans op de Stanley Cup en met vier overgebleven clubs in zowel Toronto als Edmonton is het rustig geworden in de bubbels. De teams die nu tegenover elkaar staan, kennen elkaar door en door. Ze treffen elkaar namelijk regelmatig in de eigen divisie. Het aantal wedstrijden neemt weliswaar af, maar de intensiteit neemt alleen maar toe. Natuurlijk kun je bij SportAmerika daar alles over lezen!


EASTERN CONFERENCE


DE HEADLINES

De New York Islanders hebben een ontslag op hun geweten. Zij versloegen in de eerste ronde de Washington Capitals en die club besloot daarop coach Todd Reirden te ontslaan. De opvolger van Barry Trotz, nu coach van de Isles, kwam ook niet in de buurt van het succes van zijn voorganger. Met een talentvolle groep twee keer uitgeschakeld worden in de eerste ronde is niet iets om trots op te zijn. De Islanders mogen dat gevoel wel hebben. Zij hebben de vorm van de eerste maanden te pakken en treffen een team dat juist de laatste maand van het reguliere seizoen in topvorm was. De Flyers van Alain Vigneault kwamen moeizaam tot scoren tegen Montreal en stuiten nu op een team dat defensief superieur is aan de Canadiens. Na Game 1 kunnen de Flyers dat alleen maar beamen.

Philadelphia was nog niet wakker in de eerste periode en werd weggespeeld door de Islanders. Het was aan Carter Hart te danken dat alleen Andy Greene het net wist te vinden. De oppermachtige Isles kregen vanaf de tweede periode wat meer tegenstand, maar bleven betrekkelijk eenvoudig op de been. Ook dankzij Semyon Varlamov, die Washington in Game 5 van de eerste ronde van scoren hield. De goalie werd al gesteund door zijn aanvallers, want Jean-Gabriel Pageau en Anders Lee hielpen New York in de derde periode aan een comfortabele 3-0. Op de shot clock waren de Flyers inmiddels wel aanwezig, maar een puck voorbij Varlamov was teveel gevraagd. Voor de tweede wedstrijd op rij noteerde de Rus een shutout en hij zag Devon Toews met een empty-netter de eindstand op 4-0 bepalen.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: New York Islanders leidt met 1-0

In Game 2 tegen de Canadiens kregen de Flyers een pak slaag en dat schudde hen wakker. Alain Vigneault zal hopen dat de oorwassing tegen de Islanders hetzelfde effect heeft. De coach zal beseffen dat deze tegenstander beter is en weet ook dat de Islanders in de eerste maanden van het seizoen tot de beste teams in de league behoorden. Die vorm heeft ’t team nu opnieuw te pakken. In vijf wedstrijden tegen de Caps incasseerden ze slechts 7 tegentreffers en in de Qualifiers was het aanvallend sterke Florida kansloos tegen de Islanders. De Flyers wonnen weliswaar vier keer van de Habs, maar regen de goals (11 in 6 wedstrijden) bepaald niet aaneen. Het zal Vigneault dan ook niet slecht uitkomen als sterkhouders als Claude Giroux of Sean Couturier in Game 2 (woensdag 21.00 uur Nederlandse tijd) eens gaan scoren in de play-offs.


WESTERN CONFERENCE


DE HEADLINES

Niet alleen verloren de Colorado Avalanche zaterdag de wedstrijd, maar ook blueliner Erik Johnson en goalie Philipp Grubauer. Backup Pavel Francouz heeft zich dit seizoen echter al bewezen, dus zal de rol van Grubauer zonder morren overnemen. Tegen de geslepen Stars was de aanwezigheid van Erik Johnson wel wenselijk. Tijdens de serie tegen Calgary werd duidelijk dat Rick Bowness en zijn Stars de Round Robin gebruiken om warm te draaien. Inmiddels lijken ze de hoogste versnelling geschakeld te hebben. Die versnelling hadden ze in de openingsfase van Game 2 nog niet te pakken. Colorado speelde als een team dat iets had recht te zetten en de 1-0 van Nathan MacKinnon was dan ook meer dan verdiend. Die treffer kwam op de PP en dat kunstje herhaalde Mikko Rantanen in de tweede periode. Dat was het teken voor de Stars om ook te beginnen.

Met goals van Joe Pavelski en Radek Faksa, beide op de PP, poetsten de Stars in no time de achterstand weg. Tussen de twee goals zat slechts 43 seconden. Deze klappen kon Colorado slecht verwerken. Nog in diezelfde tweede periode kwam Alexander Radulov met de volgende dreun. Met de tegenstander toch al in de touwen volgde Esa Lindell, met zijn eerste van het postseason, laat in de tweede met de knock-out. De Avs hadden nog 20 minuten om de scherven te lijmen, maar de Stars zijn het verdedigen nog altijd niet verleerd. Gesteund door een prima Anton Khudobin bleven ze fier overeind en konden er zelfs nog 5-2 van maken. Jamie Oleksiak kreeg deze op zijn naam.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

TUSSENSTAND: Dallas leidt met 2-0

De Dallas Stars maken indruk. Iets anders kunnen we er niet van maken. Tijdens het reguliere seizoen moest de ploeg het van de verdediging hebben, die slechts177 tegentreffers incasseerde. De aanval was, met 2.6 goals per wedstrijd, een zorgenkindje. Die zorgen heeft Rick Bowness de laatste tijd niet meer. Zijn Stars lijken de eerste periode nog even de kat uit de spreekwoordelijke boom te kijken, maar vanaf de tweede periode staat er geen maat op dit Dallas. Calgary maakte al kennis met deze dadendrang en ook het sterker geachte Colorado heeft de grootst mogelijke moeite de Stars bij te benen. De Avalanche zijn in de eerste twee duels erg afhankelijk van hun grote namen. Nathan MacKinnon heeft al 5 punten te pakken in die wedstrijden, maar kan het niet alleen. Donderdag is winst in Game 3 (04.30 uur Nederlandse tijd) geboden om niet al heel snel kansloos te zijn.

Cover photo: Anthony Gruppuso/USA TODAY Sports

Ook leuk om te lezen