NHL play-offs: Cirelli goudhaantje van de Lightning

Door

De Dallas Stars waren al zeker van een plek in de Stanley Cup Final en de ploeg van Rick Bowness wachtte gespannen af wie zich vanuit het oosten meldt. De Tampa Bay Lightning begonnen met een 3-2 voorsprong aan Game 6. Voor de Islanders zat er dus maar één ding op: winnen! Hoe de Eastern Conference Final afloopt lees je hieronder. Hoewel niemand er in maart en april nog rekening mee hield, zal dit seizoen toch een kampioen krijgen. De finale om de Stanley Cip begint dit weekend al en natuurlijk kun je alle ontwikkelingen volgen bij SportAmerika.


EASTERN CONFERENCE


DE HEADLINES

“Zij hebben twee levens, wij hebben er nog maar één”, was het simpele antwoord van Barry Trotz op de vraag welk team de meeste druk zou voelen voor aanvang van Game 6. De Islanders-coach wist maar al te goed dat zijn team met iets bijzonders moest komen om een Game 7 af te dwingen. De Tampa Bay Lightning was in vrijwel elke wedstrijd de betere ploeg geweest, maar verzuimde in Game 5 de trekker over te halen en liet de Isles daardoor in leven. Met alle gevolgen van dien. Bij de Lightning stond lang een vraagteken achter de inzetbaarheid van Brayden Point.

Point kreeg groen licht, maar de aanvaller kwam met zijn team al betrekkelijk snel op achterstand. Van Devon Toews hadden we in deze best-of-7 nog niet veel vernomen, maar in de belangrijke Game 6 verschalkte hij Andrei Vasilevskiy en opende de score. Lang konden de Islanders niet van deze voorsprong genieten. De goal van Toews was tegen de verhouding in en Victor Hedman zette het al in de eerste periode recht. Een rebound werd door hem binnengeschoten.

Op de shot clock bleef de balans doorslaan in het voordeel van de Lightning, maar de Islanders leken dit wel prima te vinden. Zij leunden op Semyon Varlamov en de verdediging en probeerden er af en toe gevaarlijk uit te komen. Het lukte geen van de teams om nog te scoren tijdens regulation, dus kregen ze voor de tweede keer op rij te maken met overwerk. De verlenging begon voor Tampa Bay met een powerplay van bijna vier minuten, maar deze werd keurig lamgelegd door de Isles. Niet lang daarna ging het alsnog mis voor New York. Anthony Cirelli werkte de puck binnen en maakte daarmee een afspraak met de Stars.

DE HIGHLIGHTS

UP NEXT

EINDSTAND: Tampa Bay wint met 4-2

De kampioen van de Eastern Conference krijgt één dag om te herstellen, want in de nacht van zaterdag op zondag (01.30 uur Nederlandse tijd) staat Game 1 van de Stanley Cup Final al geprogrammeerd. Dat de Lightning in die finale staan, is eigenlijk geen verrassing. Jon Cooper heeft al jaren een getalenteerde ploeg onder zijn hoede, maar het lukte maar niet om de Cup weer naar Florida te brengen. In de finale treffen ze een team dat vergelijkbaar is met de Islanders. Ook Dallas leunt op een solide verdediging en heeft in Anton Khudobin een goalie in topvorm. De Stars lieten tegen de Knights zien dat ze weinig goals nodig hebben om wedstrijden te winnen. Tampa Bay begint als favoriet aan de finale, maar dat zegt in dit postseason niet zo heel veel…

Cover photo: Scott Audette/NHLI via Getty Images

Ook leuk om te lezen