NHL play-offs: Canadese teams maken dramatische rentree

nhl-stanley-cup-playoffs

Exact een jaar geleden gingen de play-offs in de NHL van start zonder Canadese inbreng. Dit seizoen hebben vijf van de zeven clubs zich geplaatst voor het postseason, maar een onverdeeld succes is dat nog niet. Nu alle teams één keer in actie zijn gekomen, wacht Canada nog op de eerste overwinning.

Montreal Canadiens voegde tijdens de afgelopen tradedeadline de nodige power toe aan de lineup. Dat komt immers altijd van pas tijdens de play-offs. Marc Bergevin, de general manager in Montreal, vergat voor het gemak even dat scorend vermogen ook niet verkeerd is. Tijdens de eerste wedstrijd tegen de New York Rangers had Henrik Lundqvist het op zijn heupen en hadden de Habs geen antwoord op het spel van de Rangers-goalie. Halverwege de eerste periode opende Tanner Glass de score namens de Blueshirts en moest Montreal voor eigen publiek in de achtervolging. Kansen kreeg de ploeg wel, maar het resulteerde niet in doelpunten. In de slotfase gooide Michael Grabner de wedstrijd op slot door de puck in het gapend lege doel te schieten waar eerst Carey Price nog stond.

Scoren deden de Edmonton Oilers wel. Maar alleen in de eerste periode. Oscar Klefbom en Milan Lucic zorgden voor een mooie buffer, maar het was bij lange na niet genoeg om de Sharks van zich af te houden. San Jose leek vanaf de tweede periode op het team dat vorig jaar de Western Conference won, overigens nog wel zonder Joe Thornton, en overklaste de Oilers in Edmonton. Toch was er een overtime nodig en daarin werd Melker Karlsson de held van de Sharks. De Melk-man scoorde de winnende goal en bezorgde zijn Sharks een 3-2 zege en de voorsprong in de serie.

Ook voor de Senators ging het mis. Bobby Ryan liet het thuispubliek halverwege de tweede periode nog wel even juichen, maar ook hier was dat maar van korte duur. De Boston Bruins wisten zich te herpakken en rekenden in de derde periode alsnog af met de Sens. Frank Vatrano hielp de Bruins langszij en wie anders dan Brad Marchand scoorde een paar minuten voor tijd de winnende 1-2.

Toronto Maple Leafs wacht de zware taak om ten koste van de Washington Capitals de volgende ronde te bereiken, maar de jonge Leafs beten in de eerste tien minuten toch behoorlijk van zich af. Mitch Marner en Jake Gardiner kregen het publiek in de Amerikaanse hoofdstad stil. Voor even dan, want Ovechkin en consorten richtten zich op en wonnen uiteindelijk met 3-2. In de verlenging was Tom Wilson het feestvarken namens de Capitals. De aanvaller scoorde de winnende treffer door in de korte hoek goalie Frederik Andersen te kloppen.

Kon Calgary het tijd dan keren in Anaheim? De Flames deden in elk geval hun best, maar kwamen tekort tegen de winnaar van de Pacific Division. In de tweede periode zette Sam Bennett de bezoekers nog wel op een 2-1 voorsprong, maar in diezelfde periode poetsten Rickard Rakell en Jakob Silfverberg dat weg. In de laatste periode bleven de Ducks overeind en sleepten ze de 3-2 over de streep.

• De Chicago Blackhawks kennen een valse start. Namens Nashville Predators scoorde Viktor Arvidsson de enige treffer in de eerste wedstrijd van deze serie. Tussen de palen bleek Pekka Rinne niet te passeren door Chicago.
  • Titelverdediger Pittsburgh Penguins is met een 3-1 overwinning op Columbus Blue Jackets begonnen aan de play-offs. Voor aanvang van de wedstrijd moest Marc-André Fleury de geblesseerde Matt Murray vervangen in het doel van de Penguins.
  • Jake Allen was zijn geld dubbel en dwars waard voor de St. Louis Blues. De goalie stopte niet minder dan 51 schoten in de eerste wedstrijd tegen de Minnesota Wild en werd in de verlenging beloond door Joel Edmundson. Hij bezorgde de Blues een zwaarbevochten 2-1 overwinning.